Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Sadové růže k plotu

Re: Sadové růže k plotu 25. úno 2011 12:09 #246156

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
rugosa.JPG

Našla jsem fotku jedné odkvétající rugosy z Konopiště - mají tam z ní taky cosi jako plot, vysoký tak 1,8 m (hrubý odhad). Z dálky to vypadalo moc pěkně, zblízka je vidět, že by potřebovaly něčím podsadit, ale to by zas neměl být takový problém.
Poslední úprava: 25. úno 2011 12:14 od Lenka.
Následující uživatel poděkoval: maggi

Re: Sadové růže k plotu 25. úno 2011 12:41 #246160

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Leni, ta moje (a sousedovic) rugoza je vzpřímenější, není to takový "vodotrysk". Jen tedy odnožuje do trávníku fakt i tři metry od původního keře, takže nechat to růst, bude to hodně zahuštěný, široky a neprostupný ŽP.

Re: Sadové růže k plotu 25. úno 2011 15:46 #246175

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Rugoz mám mnoho, takže zkušenosti mám, musí být kolem dost místa aby se daly regulovat sekačkou. A Na podzim nebo na jaře (jak přemůžu lenost) je musím šmiknout tak na 30 cm a prostříhat tenké výhony, jinak se rozklesávají a odspodu vyholují a opravdu nejsou pěkné.
Práce je to pro vraha potřebovala bych skafandr trny pak mám všude.
Poslední úprava: 25. úno 2011 15:47 od jaja99.
Následující uživatel poděkoval: Kirsten

Re: Sadové růže k plotu 25. úno 2011 15:52 #246177

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
No já bych řekla, že tahle není pravokořenná, takže ani moc odnožovat nemůže. Ale moc se mi líbila, měla nádherně tmavé květy (o dost tmavší než na fotce, foťák mi to nebere). Docela by mě zajímalo, co je zač - doufám, že až se tu zjeví Dresla nebo Lili, tak ji poznají, nebo se tam budu muset vypravit na loupežnou výpravu pro řízek.
Jájo, s tím vyholováním jsi mě docela překvapila. Ve svém okolí mám rugos celkem dost a většina je krásně hustá a zelená až k zemi - o některých stoprocentně vím, že je nikdo nestříhá (vůbec) - městská výsadba. Jen se kolem nich jezdí sekačkou Ale fakt je, že zaberou hodně místa do šířky.
Poslední úprava: 25. úno 2011 16:45 od Lenka.

Re: Sadové růže k plotu 25. úno 2011 15:56 #246178

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Když jsem si je pořizovala, netušila jsem pranic o odnožování, dnes bych taky raději připlatila a ušetřila si práci :-)

Re: Sadové růže k plotu 25. úno 2011 16:14 #246182

• amazonka01
  • Administrator
Mno, já bych si nebyla tak jistá. Moje prapůvodní rugoza, očkovaná, odnožovala taky, ona totiž pustila kořeny i z větví, a rozjela se. Dresla psala, že Stanwell Perpetual (opět očkovaný) se po hlubším sázení rozjel stejně.

Jinak, ano, ta původní rugoza vyholovala a rozpadala se, tyhle, co tu mám, to fakt nedělají, o to víc se zahušťují výmladky.

Re: Sadové růže k plotu 25. úno 2011 16:51 #246189

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
amazonka01 napsal:
Květa napsal:
K plotu jsem nasázela ( tak nějak, jak se mi dostaly do pařátů ) moschata hybridy a angličanky.

Zřejmě z nich nebude clona jako z rugoz na obrázku Amazonky, zahustila jsem clematisy.

Hmm, noo, taky mám u plotu angličanky a moschata hybr., ale jak to tak vidím, tak pokud budeme začínat každý rok na nule (tj u země), tak z toho fakt clona nebude. Naštěstí tam s tím počítám, takže mi to nevadí, zato plot na druhé straně chci fakt odclonit.

Jo, a na obrázku jsou galiky, rugozy nemám nafocené a teď vypadají jako chroští. Ovšem chroští stejně rozpínavé jako škumpa ;)

:laugh: :laugh: ech, njn, já a historické, že... levá,pravá, všechno dohromady.

hele, já zatím moc na stav růží po zimě nežehrám. Asi příjde, až neobrazí, ale zatím .. ťuk,ťuk... i když, mohlo by to být samo lepší !

Lenko, to je nádherná fotka !
Poslední úprava: 25. úno 2011 16:52 od Květa.

Re: Sadové růže k plotu 25. úno 2011 17:19 #246192

• amazonka01
  • Administrator
Pfff, tě v historických zaučím ;)

Jinak já mám taky většinu růží v pořádku, to jen na ten jeden plot koukám z okna (předzahrádka), a tam je to tedy k pláči, padni kam padni.

Re: Sadové růže k plotu 25. úno 2011 23:45 #246212

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
:lol: jen jestli je ještě v budce místo na nové info, mám pocit nedostatku místa.

njn, ještě je předčasné se vzrušovat, uvidíme. Třeba bude dobře

Re: Sadové růže k plotu 26. úno 2011 06:39 #246214

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Tu taky jeden rozpínavý živý plot, ale byl nádherný..... Nevím co je to za růži.
DSCN7082.JPG
Poslední úprava: 26. úno 2011 06:41 od Emilka.
Následující uživatel poděkoval: fanynka, maggi, Kirsten
Moderátoři: Eva L., Květa