Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 20. led 2017 08:41 #315529

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kájo, Judy, Quendery, obdivuji vaše Massadovky, jsou nádherné. :up
Já jsem si zřejmě nevybrala moc dobře. Dokonce dvě z nich - Docteurs Massad a Agnes Schilliger, už nemám. :(
Květy měly moc pěkné, to ano, ale D. M. byl absolutní nerost, pokud měl 2 květy za sezonu, tak to byl úspěch a A. Sch. byla tak moc citlivá na déšť, že jsem se celé léto dívala jen na odpudivé slepence.

Agnes Schilliger
AgnesSchilliger2.jpg

Trochu líp je na tom Eliane Gillet. Sice nijak závratně neroste, udávaná výška okolo 1m se ani po 4 letech nekoná. Ale aspoň je zdravá, květy nelepí a je zajímavá barevným kontrastem mezi červenými poupaty a bílými květy.

ElianeGillet.jpg

ElianeGillet1.jpg

Podobně se chová Bicentenaire de Guillot. Květy má krásné, příjemně purpurově červené, na choroby netrpí, jen by mohla trochu zintenzivnit růst. Předpoklady by měla - mráz jí nevadí a krmení má dostatek.

BicentenairedeGuillot2.jpg

Ale abych si jen nestěžovala. Francis Blaise plně uspokojuje a to vším. Krásné květy, výborné zdraví, rychle narostla do té správné velikosti, kvete téměř nepřetržitě. Je to miláček :kiss:

FrancisBlaise.jpg

FrancisBlaise3.jpg

FrancisBlaise1.jpg

FrancisBlaise4.jpg

Letos budu velice pozorně sledovat Cybelle. Už jsem byla varována, že je to vzrůstná hydra. Nevadí, místa má dost. Jen ať si roste podle své chuti. :cheer:
Poslední úprava: 20. led 2017 08:48 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Evka, Milada, Láďa, alenak, Luša, Marqetka, Marta, JUDY, rok.zaruka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 20. led 2017 10:05 #315530

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Evi, ahoj, krááásné - zvlášť Francis Blaise - to je přesně můj šálek kávy - já jsem na ty růžovky :silly: . Dokonce jsem teď podle fotek zjistila, že na jaře zakládaný záhonek jsem přesladila takřka samýma růžovkama a že s ním budu muset ještě popracovat - ale nevadí mi to. Teď by to ještě neměl být problém. Dám pak fotku z domu, teď v práci nemám. Cybelle je úchvatná, zatím se na mnou oblíbených webech u prodejců bohužel neobjevila a kvůli jedné nebo dvěma růžím to objednávat z Francie nechci. A taky - hydry už musím pečlivě zvažovat :P. No, ale třeba po Vašich fotkách se pak budu tlouct do hlavy, že jsem to neudělala. :laugh: / no ještě vždycky můžu.../.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 23. led 2017 18:45 #315623

• JUDY
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1146
Laurent Cabrol - další nováček, o kterého se v letošních mrazech třesu.... :sick:

20160626_170217_2017-01-23.jpg

20160626_170231.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Kaja, quendery, Evka, Láďa, alenak, Luša, Marta, alcearosa a tento uživatel má 3 dalších poděkování

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 28. led 2017 23:28 #315821

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
EvoL, číst Tvoje příspěvky a hlavně vidět fotky Tvých růží je už pro mne rizikové. Asi máme na některé růže podobný vkus. Francis Blaise je úžasný. A přes operaci pravého karpálu jsem se hned pustil do gůglení, kde by byl k mání. O Massadových růžích jsem moc nevěděl, no a zjistil jsem, že nejjistější bude nákup přímo u Guillota. Ale ta francouzština. Cvičně jsem si vyplnil přes překladač pár oken a druhý den mně přišel mail od Guillota, že jsem se zaregistroval a mohu objednávat. Pak už jsem neodolal. K Francisovi jsem přidal ještě Cybelle a Elizabeth Stuart (přece si neobjednám jednu růži). Poštovné 18 EUR. (To je ve srovnání s bankou, která si za platbu v EUR počítá poplatek 250 Kč i v případě, že platba jde z eurového účtu, přijatelné). Nebylo by to nic mimořádného, ale je to už třetí zahraniční objednávka v letošní zimě, po dvou německých (zbláznil jsem se do Mademoiselle Mailland). A to nemám ještě připravené jamky, ani rozmyšlené, kam vlastně ty růže zasadím.
Kdo máte tyto růže, prosím, jaká nejmenší vzdálenost má mezi nimi být? A jsou to typy spíš sadovek, které kvetou po celém povrchu keře, nebo typy velkokvětých, kvetoucích nahoře? Díky.

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 29. led 2017 08:02 #315822

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Láďo, i když, jak říkáš, jsou fotky mých růží pro tebe rizikové, mě to vlastně těší. :cheer: Už jsem si všimla, že máme podobný vkus. Např. v poulsenkách. :cheer:

K odstupu od sousedních růží stačí Francisovi Bl. 50 - 60cm. Tvoří poměrně úzký, vzpřímený keř, nemá tendenci k rozklesávání. Pokud bude ve smíšeném záhonu s trvalkami, tak bych mu asi na vzdálenosti přidala. Ale to platí asi všeobecně, nejen u Fr. Bl.
Cybelle je zatím malá, sázená loni na jaře. Jak už jsem psala, má to být vzrůstná růže, na výšku i na šířku. U ní si představuju jako dostatečnou vzdálenost asi 1m. Ale určitě víc by ti prozradily Mišpule a Evai. Mají ji delší dobu a tudíž mají patřičné zkušenosti.
O Elizabeth Stuart nic nevím, nemám ji. Možná některá z milovnic massadovek se ozve.

Přeji úspěšné sázení. :)

www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/francis-blaise/
www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/cybelle/
www.rosebook.ru/roses/modern-shrub/elizabeth-stuart/
Poslední úprava: 29. led 2017 08:10 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Láďa, rok.zaruka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 29. led 2017 10:26 #315833

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Láďo,fakt je Cybelle hydřátko,nech jí dost místa(str.49 zde).Schválně jsem ji šla teď přeměřit.Sestřižená na 70cm má základnu 50 cm,v těch 70cm už metr v průměru.Dělá široký trychtýř,který se tíhou květů rozklesává,na terásce jsem ji musela svázat,aby se úplně nerozvalila.Vloni jsem ji chtěla nestříhat a ohýbat,jenže trochu namrzla,tak šla zase nakrátko.
Podařilo se mi pár řízků,špejliček,které jsem zasadila do chráněného kouta,zkusím ji na plot jako popínavku

IMG_9219.jpg

IMG_9043_2017-01-29.jpg

Bicentenaire de Guillot je bídně 80 na výšku,krásný pevný keřík,ale na slunci se pálí.

IMG_9278.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Evka, Láďa, alenak, Marta, rok.zaruka, bradhal, Regina

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 01. úno 2017 12:15 #315909

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Láďo, růže od G. jsem odebírala. Přímo i přes přeprodejce. U některých dodávek se domnívám, že sazenice byl opravdu překup ( pěstované přímo u G. ), jiné pak očklé z G. oček ( většinou v Německu ). Jen velmi těžko se samo přesně určuje, jak tomu ve skutečnosti je.

- od G. mi přišly vždy sesekané podnože, kořeny na cca 15 cm. Jsou očkovány na multifloru, upřednostňuje kyselé prostředí. V mojí jemnější půdě snadno koření, udělá za sezonu hafo vlásečnicových kořínků. Pozor ale, ta jejich není tak mrazuodolná jako laxa a šípek. V krutozimě mi např. odešla podnož zcela, u nakopčené růže zůstalo živé pouze jedno očko. I proto tyto růže sázím hlouběji aby měly šanci vytvořit vlastní kořeny. Snad kromě jedné se to daří, jsou toho schopné.

- z tebou zakoupených růží pěstuji pouze Cybelle. Má první sazenice byla z DE. Na jednom místě ji odmítali v tom roce prodat, že ji mají mizernou. Tenkrát zbývalo jen jediné další odběrné místo, Mišpul přivezla svou, EvyI a moji. Sazenice byla slabší ( jsem se divila, že tak vzrůstná růže je na slabší podnoži ). Zasadila jsem, krutozima, najust. Dámám přežila OK, mně vymrzla ( spolu s dalšími cca 8 růžemi ).
Dostala jsem náhradní řízkovanou. Tudíž roste mi na vlastních kořenech. Výška / v roce cca 140 - 150, široké V. Květy se na celodenním slunci nepálí, ale nemají výdrž ( cca 3 dny ). Celkem neva, nasazuje další a další. Dělá na mne dojem, že by jí prospívalo ohýbání, není zas tak snadné kvůli částečnému namrzání dřeva.
Zdravá.
Následující uživatel poděkoval: Láďa, rok.zaruka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 01. úno 2017 12:30 #315910

• Květa
  • Moderator
Eva L. napsal:
Já jsem si zřejmě nevybrala moc dobře. Dokonce dvě z nich - Docteurs Massad a Agnes Schilliger, už nemám. :(
Květy měly moc pěkné, to ano, ale D. M. byl absolutní nerost, pokud měl 2 květy za sezonu, tak to byl úspěch a A. Sch. byla tak moc citlivá na déšť, že jsem se celé léto dívala jen na odpudivé slepence.

Agnes Schilliger
AgnesSchilliger2.jpg

Trochu líp je na tom Eliane Gillet. Sice nijak závratně neroste, udávaná výška okolo 1m se ani po 4 letech nekoná. Ale aspoň je zdravá, květy nelepí a je zajímavá barevným kontrastem mezi červenými poupaty a bílými květy.

S Elliane Gillet mám obdobné zkušenosti. Rozhodně se nepřetrhne. Ani ve výšce ( 80 ), natož v bohatosti větví ( furt tři ). Kvete 2x za sezónu, tolerantní stínu.

EvoL, kupí se ve mně stále větší pochybnosti, co vlastně nám od těch Filů dodali. Dr. Massad od nich je odlišný od Dr. Massada jiného původu ( mám oba, mohu jistojistě tvrdit ) a na f. tvé Agnes Schilliger koukám také s podezíravostí. Ano ano, o té lepivosti nepochybuji. Přesto - moje tohle nedělá. Dlouhotrvajícím deštěm se jí na květech objeví fleky ( kapičky ), ale rozvine se. Moje má jiný původ, a stopro jinou podnož. Šípek, tuším. To ale přeci takový rozdíl způsobit nemůže, ne ?

DSC04609_2017-02-01.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Láďa, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 01. úno 2017 20:56 #315923

• Láďa
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 597
EvoL, Květo, mišpule, všem Vám děkuji za cenné informace. Uvidím, jak u mne v jílu, vylepšeném substrátem, massadovky porostou. Na snímcích se zdají poměrně bohatě kvetoucí, velkokvěté, v jemných kombinacích barev. Od Gullota jsou drahé ale krásné (škoda, že jsem si to neuvědomil dříve, měl je Rosaplant podstatně levnější). Trochu mne zarazila Květo Tvoje informace o sesekaných kořenech. To je nějaký trend? Delbard to uvádí v informacích, Rosaplant mně v takovém stavu jeho růže dodal a já jsem je pak dopěstovával pod sklenicemi. Teď si uvědomuji, že Rosen-stange, u kterého jsem v zimě objednal meillandovky, taky uvádí, že dodání jsou cca 20cm, ale myslem jsem, že jde o nedopatření nebo překlep. Ale objevil jsem, že ve floribundě mají ještě Laurent Gabrol (Judy, na fotce je tak krásný) a ještě jsem uvažoval o Notre Dame du Rosaire. Uvidím, co na to rodina.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 04. úno 2017 17:00 #315972

• Květa
  • Moderator
Láďo, u těch sesekaných kořenů mohu pouze opět spekulovat. Ano, setkávám se s tím v poslední době častěji. Jediným důvodem proč to dělají mně napadají přepravní náklady - větší krabice.
Od G. přímo i přeprodej přes Rosaplant přišly se sesekanými kořeny, od Rosaplantu byla v dodávce ještě jedna Tantau, u ní kořeny nedotčené. Amandine Chanel od G. přímo v tomto stavu se nepřijala, rok poté jsem ji objednávala přes Petales ( spolu s Genevieve Orsi ), což jsou růže produkované Guillotem, s G. cedulkou. Kořeny nedotčené.
Jako kdyby u G. orajbovávali kořeny pouze pro export do jiné země.
Ale jsou to pouze pozorování. Stejně s tím nelze nic dělat. :(

ad Floribunda - z té jejich nabídky nemám právě ony dvě G. růže, které zmiňuješ + Rosomane Janon.
Láďa napsal:
Na snímcích se zdají poměrně bohatě kvetoucí, velkokvěté, v jemných kombinacích barev.
Mám-li G. růže nějak charakterizovat jako skupinu - ano, mají jemnější ( pastelovější ) barevnost, ale takovou živou ( nevím jak jinak ji popsat ). Kvetou na koncích výhonů, většinou mnoha květy. Květy jsou menší ( vyjímky, ano ) , od 5 - 8 cm. Najdou se mezi nimi i větších průměrů ( např. Versigny. Ventillo, P. Bocuse ... ). Nejmenší květy ( z mých ) má Belle de Sardaigne ( 3 ), Bicentenaire de Guillot ( 5 ), Chantal Thomas ( 5, pompon ). Plošší talířky, mističky.

Je dobré se právě před jejich nákupem prohrabat fotkami i popisy u Rusů, uvádějí jednak průměr květů, své zkušenosti. Samo, 4. zóna, ledaskdy...
Ještě si dovolím jeden postřeh. K Paul Bocuse - používají ji často jako jednoho z rodičů v následném křížení ( dobře roste, hojně kvete, květy jsou velké cca 10 cm a více, mají dlouhou výdrž v parnu, netečné k dešti ).
Poslední úprava: 04. úno 2017 17:11 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, alenak, bradhal
Moderátoři: Eva L., Květa