Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Louise Odier

Louise Odier 24. led 2019 10:38 #324616

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ahoj, přemýšlím o realizaci "zašívárny" u studny (jen teda nevím, kdy se tam budu zašívat). Studna je cca 20m od domu, Je tam vrba, tak jsem přemýšlela, že bych tam někam vysadila LO, jakožto vonná růže by mohla dobře podpořit moji (teoretickou) relaxaci s knihou v jedné a kafem ve druhé ruce. Chtěla bych ze tří stran krytý kout se zavěšeným houpacím křesílkem. Orientace je na jih, možná jihozápad. Pokud bych ji dala naproti vrby, před studnu, bylo by na ni vidět i z terasy. Asi by tam měla víc slunce. Nebo ji dát vedle vrby, udělat tak záda koutu? Nebo se k tomu účelu nehodí?
Vy, co už LO pěstujete, kam byste ji dali? Šlo by to? Jo, jak moc je trnitá? Díky.
IMG_20190124_093003.jpg

IMG_20190124_093042.jpg

IMG_20190124_093026.jpg
Poslední úprava: 24. led 2019 10:45 od Genovesa.

Louise Odier 25. led 2019 12:17 #324620

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Geno, LO, je běžně trnitá. Trny má poměrně velké, ale nevybočuje.

Záleží na tom, co s ní chceš následně dělat, jakou máš představu. Je to tvárná růže, podívej se zpětně do diskuse pro představu, co vše s ní lze. ( Honzova dle mne na Téčku, Jirkova na oblouku ).

( dopíšu )

Louise Odier 25. led 2019 14:26 #324621

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Celou diskusi jsem dvakrát pročetla. Oporu jí nebude mít asi kdo vyrobit, ráda bych ji samonosnou. Zasadím ji jakoby dopředu před studnu, napravo naproti vrbě. Aby měla prostor a slunce. Bojím se čs, mám tu spíš jíl, ale její vůně a krása mě moc láká. Můj muž rezignoval. Trávník mi pomůže odrýt a zabetonuje tyč ke studni a k vrbě, natáhne mi mezi ně houpací síť. :woohoo:

Louise Odier 27. led 2019 00:22 #324629

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
možná bude inspirací jak se s LO vypořádat příběh mojí rostliny.

Sázeny 2 rostliny na podzim 2009 ( Dresla ) s ideou - zasadím je kousek od drátěného plotu, jejich úkolem bude clona nevábnému výhledu na správu silnic ( silniční cedule, náklaďáky a spol. ). V případě potřeby je vyvážu na plot, co půjde do sousedovic příkopu nějak vždy na jaře střihem zpacifikuju.
Hm, ne zcela se povedlo.
Jednak sousedka příkop zcela přestala opečovávat, jakákoliv případná údržba LO je poměrně náročná.
Pro dvě LO je rozteč 2 m málo, zvlášť když obě se snaží stáčet na jih ( fotka je brána z jižního pohledu ), navíc z jedné "LO" se vyklubala La Reine Victoria ( namrzala ), i proto byla odňata.

Roční přírůstky mívá i 3 m, zvlášť ( samo, jak jinak ;) ) v blbě přístupné části u třešně. Bez ohnutí či vyvázání výhonů kvete na koncích letorostů.

Bez mučení se přiznávám, že jí nedávám tu nej péči. Na jaře jí vždycky ošolíchám, něco vyvážu, ledacos nechám osudu.

Pokud bývá studené jaro, kvete spolu s časnými růžemi a šalvějemi, při teplém jaře skoro všechny předhoní. Letošní fotka je pořízena 20,5, kvete sama.

DSCN8080.jpg

neohýbaná část roste do koruny třešně, moc to na f. není vidět, ještě na této části nerozkvetla.

DSCN8081.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, varouch, quendery, Láďa, Jikra, Ajka, Genovesa, alenak, alcearosa a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Louise Odier 27. led 2019 10:11 #324631

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Děkuji,ta je krásná! Takže rozhodně jen jedna rostlina. Bude u studny, stáčení na jih by bylo super, kvetla by mi do zahrady. Ohýbání větví - uchytíš k zemi? To by šlo, velkou výsadbu okolo neplánuju. Ranné kvetení by mi nevadilo, ale opakuje Ti dobře?
Moc děkuji.

Louise Odier 27. led 2019 12:39 #324634

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ještě je jedna krásná LO v historických - od Evky - krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/28701...cke-ruze-ii?start=60
rolovat skoro dolů -
Poslední úprava: 27. led 2019 12:40 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Láďa, Ajka, Genovesa

Louise Odier 28. led 2019 11:41 #324646

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Potřebuju nějaký skupinový brainstorming. A nevím jestli tu nebo do konstrukcí.

O víkendu se mi nabídl jeden kutil, že mi klidně udělá železnou konstrukci na růže, ale musím mu nakreslit přesně jakou. Jedná se o DVĚ Louise Odier, zasazené jsou metr od sebe s vidinou jednoho většího spojeného keře. Nejde mi až tak o nějakou možnost pettingu, spíš aby ta konstrukce ty růže podepřela třeba v dešti a větru, aby se nerozvalovaly až do silnice. Jehlan nebo jehlany by asi nevypadaly dobře, přikláním se spíš ke kleci. Poradíte mi, kolik vodorovných příček a v asi jaké výšce by měla mít, aby ty keře dokázala podepřít?

Materál pásovina nebo silný roxox, to už je jedno, on umí se železem a svaří to. Předem díky za zkušenosti.

Louise Odier 16. úno 2019 11:16 #324728

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Bradhal,mám LO na oblouku-stojny jsou 30cm od sebe,příčky 55,v nejvyšším bodě nad zemí 210cm.Dá se na něm ukočírovat,ale širší a vyšší by byl lepší.Na tvé dvě,metr od sebe by to chtělo tunel :) ,byla by to pěkná besídka ;)
DSC_0943_2019-02-16.jpg
Poslední úprava: 16. úno 2019 11:18 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Lukáš, Láďa, Jikra, alenak, alcearosa, bradhal, Malajkaa

Louise Odier 16. úno 2019 12:06 #324729

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN2695_2019-02-16.jpg

moc povedený ten nákres není , ale snad se z toho dá vyčíst . mám jich na zahradě deset a už dost roků . v zemi je pouze 40 cm zapíchlý . a dobře drží - natřeno základem a zelenou barvou .
Poslední úprava: 17. úno 2019 11:49 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš, Láďa, Jikra, alenak, alcearosa

Louise Odier 15. dub 2019 17:18 #324989

• Anonym
Zdravím. Zakládám nově městskou zahradu (no, spíš zahrádku :( ) a mám představu, že vysadím u plotu 1 Louisu Odier - budu ji vyvazovat po plotě směrem na jih.
Mám šanci ještě v sezoně někde sehnat kontejnerovanou (super-hyper, zahradnictví Chládek) nebo musím čekat až do podzimu. Jarní nabídka u p.Šípa byla vyprodaná v den otevření, "Dresla" se mi v březnu na email vůbec neozvala.
Díky, Martina
Moderátoři: Eva L., Květa