zeditovala jsem původní "zadání", prozatímně jsme dospěli k počtu otázek - 16.
1. Top růže 2011
uch, mám kandidátů hodně.. takže takto : již jinde jsem psala, že letošek ( opět ) byl u mne srážkově nadprůměrný. Téměř každodenní déšť se podepsal na kvetení, mnohých.
Vybírám tedy pro letošek růže, kt. si to u mne opravdu odpracovaly. Kvetly dlouho, bohatě a byly deštiodolné.
Ghislaine de Feligonde ( vybrala jsem f. již zbělalých kvítků, první kvetení )
Odile Masquelier ( opět první kvetení )
Astronomia ( celkový pohled, aby byl vidět i učesaný tvar keříku )
( nejvíc vpravo )
Sweet Haze ( zde jsem měla problém vybrat f., na každé je krásná )
+ letošní sezona se nad očekávání vydařila :
Pomponella ( dávala jsem fotky několikrát, tuto možná nikoliv. První kvetení - v růžové barvě )
2. Top nákup podzim 2010/jaro 2011 ( prvoročky )
Rosemoor
Docteurs Massad ( v pozadí So Pretty )
Belle de Sardaigne ( opět problém vybrat fotku, kvetla neustále )
Dinky ( poslední kvetení )
So Pretty
3. Nováčci kteří očekávání ( zatím ) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžka
Jet Spray ( barva ), ale zvykám si
Brother Cadfael + Claire Austin ( mumie deštěm )
4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, kt. třeba máme déle a ony furtnic...
Sharon's Love ( špatný zdravotní stav )
většina austinek s naducaným květem ( déšť )
5. Neurazí, nenadchne
Boticelli ( prvoročka, trvalo jí to dlouho než se odhodlala znovu nasadit, růžová - takových je hodně. Třeba bude lépe. )
Iceberg
6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
'Pink Pirouette'
Sonnenschirm
----
First Lady - nadávám na ni už třetí rok, konečně jsem ji vyryla. Holka měla skoro sežranou podnož, přesto kvetla, snaživka. Bylo mi jí líto, dostala poslední šanci
Jacqueline du Pre - dávám jí ještě rok, možná dva. Pokud nezačně růst, půjde.
7. Nejvoňavější
Můj miláček Felicia měla sežranou podnož. Zachraňovala jsem ji v květníku, skoro nekvetla.
Takže letos mi nejvíc voněl Louise Odier, Gartenträume.
x tomu 'Mrs. John Laing' letos nevoněl.
8. Smraďoch
nemám
9. růže které si nejvíce vážím ( z důvodu... např. bylo obtížné ji získat, čekání, shánění, vzpomínky a pod.)
ještě zedituju
pro teď - Sourire d'Orchidee, měla jsem ji na seznamu u Dresly hooodně dlouho.
10. Očekávání aneb slibuju si od této..
ještě zedituju, páč nemám doma vše a nechci zakřiknout
pro teď : Polka, Ebb Tide
a ) jestli NěcojakoCharity bude opravdu Blauwestad
b) jestli se z Mistress Quickly vyklube druhý Rosemoor
11. Dlouhodobě TOP - dobrá, vyrovnaná růže
všechny Topky z otázky č. 1 jsou dlouhodobě spolehlivé.
+ Ballerina
+ Souvenir de Greuville
12. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy...)
'Concerto 94' - solitéra. Musí být na kraji záhonu, nejlépe na nějaké podsypávce ( kačírek ). Výhony se stáčejí k zemi, květy na koncích, válejí se. Přesadila jsem ji do ajugy, uvidím, co to s ní udělá. A asi ji podepřu.
Verdi - nádherná barva, ale opět jako solitéra, navíc mohutný. Bohužel, nemám na něj místo ani prostor, musela jsem se s ním rozloučit.
Nádherná růže je Durance - Ancian. Dobře roste ( 1,5m v prvním roce ), krásná barva, vůně, bohatá násada, zdravá.. samé top. Jen chce slunce a zas slunce ( nutno ověřit, ale píší to o ní ). Přesadila jsem ji na úpal, sucho, teď ještě aby Punťa dostatečně připaloval a já ji mohla dát do Topek pro rok 2012..
13. TOP šípky
nemám
14. Top zdraví
děkuju za optání, jsem zdráva
většina mých růží si pak vede slušně/dobře/ bezvadně.
15. Potížistka
Maxi Vita - letošek se jí nepovedl, navíc mi začíná vadit habitus ( připláclé nic ) i barva. Možné zařazení do kandidátů na vyhazov.
Lovely Green - nevím kam s ní, nemohu vymyslet co by jí slušelo. Nohatá, vysoká, květy splývají s okolím. Jinak bezva, kvete ještě teď.
16. Rozloučení
pro letošek jsem se rozloučila
se žlutými růžemi ( Celina, Goldschatz ),
Roztomilou - dostala u mne nějakou "prašivinu" a to teda moc zarostlá na moje poměry nebyla, nekvetla, nerostla, šla po jedné sezoně.
S drobnokvětou Lensovou hnědkou - habitus, z téhož důvodu pak Verdi.
Iceberg - koupila jsem ho omylem, nikdy jsem k němu následně nezískala ten pravý vztah.
Případnými fotkami možno doplnit.