Prosím o radu, před časem jsem sem dávala obrázek záhonu, který bych ráda vytvořila.
Na Vaše rady, za které moc děkuji, jsem koupila po třech kusech Winchester Cathedral, Crocus rose a dva druhy karmínových růží
- William Shakespeare 2000 a Falstaff.
Nyní nevím, kterou z karmínových do skupiny zasadit. Máte nějaké zkušenosti, která je lepší - zdravá, nevyholuje, neklopí, atd.
Tu "horší" bych zasadila někam jinam. Nebo je mám obě zasadit jinam a hledat další?
Děkuji
Alzbett, ahoj. William Shakespeare 2000 a Falstaff jsi taky pokoupila po třech kusech (od každé)?
Vlaďko, jak dopadla ta tvá? Stala se z ní nakonec stromková Falstaff na kandelábru?
Amazonko, jak si vede tvá Tradescant?
Aglaé, krásně seti to rozjíždí. Gentle Hermione nemá chybu.
Skalničko, díky za Sharifa Asma. Už mi taky vykvetl první květ a... krása. Nádhera.
Ale hlavně - ta vůně... - to je přesně stejná božská vůně, co má Annapurna, Alexandra Renaissance a další krásky.
Heleno, ty růže z austinových kontejnerů rostou fantasticky, že?
Tvoje Lady Emma Hamilton je toho důkazem.
(obdivuju tvé rozměrné a vzorně vypleté lány - u mne bez mulče by záhony nebyly možné)
Jevgeni, Young Lycidas semi moc líbí. Vypozoroval jsem ale, že v horku mají květy Y.L. tendenci trochu vadnout.
Možná to (minimálně první dva roky) nebude kráska k horkým jižním zdem (u mne skoro polostín), ale i tak
občas nejsou květy v dobré kondici. Stačí pak zalít dvě konve (20 l) ke každé a za chvíli už jsou opět krásné.
Asi mají slabší podnože nebo obecně zvýšenou potřebu vody (to občas uvádí Skaličanská školka na svém webu).
Princess Alexandra of Kent má květy přímo olbřímí. Můj táta (velmi náročná osoba) dokonce za P. A. of K. vysekl ostinovi poklonu.
A to už je nějaké ocenění.
Golden Celebration mám taky asi třetí rok a taky teprve letos předvádí, co v ní zůstávalo dosud skryto.
Austinovy kontejnery (i u Chládka) - myslím, že růže jsou v nich perfektní a kokosová vlákna a rašelina jsou to, co jim chutná.
Už na začátku první ostinkové diskuse na KR Šárka psala, že jí růže z A. kontejnerů rostou o poznání lépe - potvrzuji zcela.
Evo, mám podobné zkušenosti s Gentle Hermione jako ty. Chce se usadit. Měl jsem to štěstí, že jsem měl loni jednu prostokořennou
(klopení, nic moc) a jednu silnou kontejnerovanou - krása. Ale obě jsem dal tetě, pro jejich silnou myrhovou ne-vůni.
No, když jsem se o tomhle víkendu u tety stavoval, doslova jsem slintal obdivem (či závistí? ).
Gentle Hermione tam předvádí neskutečnou podívanou - a to vše 750 m nad mořem, na východní straně domu.
Asi jí budu přeci jenom muset udělat místečko .
Myslím, že by zajímavá (umírněná) kombinace byla z Gentle Hermione, The Alnwick Rose a Wisley 2008
(popř. doplnit A Shropshire Lad, Heritage, Colette (Nahéma či Gartenträume)), jsou si často odstínem velmi podobné.
Heleno, ty růže z austinových kontejnerů rostou fantasticky, že?
Tvoje Lady Emma Hamilton je toho důkazem.
(obdivuju tvé rozměrné a vzorně vypleté lány - u mne bez mulče by záhony nebyly možné)
Honzo, až mě překvapilo, jak dobře prospívá. Měla jsem obavy z aklimatizace.
Ad záhony: díky. A čím mulčuješ? Tráva se mi neosvědčila.
Téma bylo zamčeno.
Re: Austin David - Anglické růže III/2012
25. čen 2012 19:23 #280822
Zvažovala jsem co napsat za odpověď. Můj Falstaff už není kandelábr, páč vypadal, že nepřežije zimu. Až snad v dubnu pustil od země několik puků. Teď je z něj úhledný keřík asi 70cm. Poupata teprve nasazuje, některá sežral květopas. Žádná velká nádhera se zatím nekoná.
Asi by se tam hodil William S. víc, ale toho nemám pro srovnání.
Pro Crocus r. plápolám, nejhezčí z nových austinek co mám. Wincester Catedral z nich úplně první nakvétá a teď když ostatní austinky v tomto záhoně rozkvétají, už má skoro pauzu. Já bych ji možná volila jinak.
Heli,čím se ti tráva neosvědčila?Já mulčuji čerstvě a drobně nasekanou trávou v nevysoké vrstvě,aby tráva mohla uschnout a neplesnivěla.
Je pravda,že to není nejestetičtější,ale prozatím jsem neměla problém,dávám i k rajčatům a clematisům.
Vlaďko, díky za popis. Falstaff u mne - velké očekávání, těšení se. Pak mi Pelcovi napsali, že už není.
Takže rok dalšího čekání, tužeb... Pak už se na mne dostalo - obrovská sazenice, zasazena s velkou pompou.
Nelichotivou fotku jsem tu presentoval loni - dohledatelné. Prostě se mi F. nelíbila ani za mák.
Letos - přesazena víc na oči a na slunce, ale zároveň do prostoru - resp. prostředku záhonu - z jedné strany
ji (coby potenciálně nepěknou) má za úkol maskovat Harlow Carr a ze strany druhé Jacques Cartier.
Při přesazování jsem objevil zakořeněný výhon, tak jsem si udělal Falstaff á dva ks.
Řízek vypadal dlouho mrtvě, teď už má asi tři lístky, obr sazenice má jedno ! poupě.
Myslím, že je to jasné - na podzim uděláme pá pá.
(s tím brzkým odkvétáním Winch. Cathedral je to dobrý postřeh )
Alzbett, tys tu chválila austinovy fotky, jak jsou skvělé atd. Víš, já si to nemyslím.
Na to, kolik let (a soret) má Austin za sebou a jak moc populární jeho růže jsou, je skutečně dobrých a názorných snímku pramálo.
Na svých stránkách má u kultivaru jen jeden snímek, mnohdy detailní, představivost nedostává prostor.
(já bych nedal asi ani WS 2000 ani Falstaff, ale zase je mi blbé psát - dej tam Munstead Wood - mám ji jen rok, ale zatím je skvělá).
Navíc, jak vidno zde:
... tak Austin v repre výsadbách vysazuje růže po vícero ks, jen pár (desítek) cm od sebe. Těžko pak soudit jednotlivý keřík.
Nejen, co do tvaru, ale hlavně co do hojnosti květů. Např. taková Charlotte podle mně potřebuje být min. alespoň po třech ks.
(je to sice video o střihu angl. růží, ale díky detail. záběru je dobře patrné, jak hustě jsou jednotlivé sazenice vysazeny)
Heleno, s aklimatizací růží z Anglie nemám u sebe sebemenší komplikace - naopak.
Ty v květnu došlé už mají poupata. To je v mých místních podmínkách nevídaná rychlost.
Navíc jsem je min. týden máchal v kyblíku - nebyl čas a navíc bylo větrné vedro.
(mulčuji kůrou, štěpkou, trávou, popelem, zkoušel jsem i vyloupané skořápky ořechů
(byla toho celá bedna a i ony se rozložily jedna báseň), proč seti tráva neosvědčila? esteticky, technicky?)
Crocus Rose jsem si, hlavně kvůli názvu, pořizoval v aus. kontejneru v červnu 2010. Zažila u mne polostín,
suchý výpek s podzimním stínem (Austin ji uvádí jako jednu z kanditátek na místa s omezeným slun. svitem).
Ale své definitivní místo našla až po dalším přesazení. Jsou dvě, obě kont. Druhá je červenec 2011.
Letos jim musím pořídit poslední, třetí, sestru do party, neb to místo v levém horním rohu si o to vyloženě říká,
teď je tam vínová čemeřinda (letos jsou u mne austinky perfektní, dokonalé, plesám)
(když jsme byli loni zač. října s Emilkou u Dresly na poli, Dresla nás upozorňovala na výtečnou podzimní kondici nepostřikované C.R.)
Crocus Rose 24/6/2012 (záhon zakládaný na podzim 2011, před C. Rose jsou 3 ks The Petticoat (Kordes) - zatím semi tam moc nelíbí,
dost možná tam do budoucna vůbec nebudou růže, ale jen nízké trvalky, aby Crocus Rose mohly vyniknout)
Honzo, od všech jsem koupila 3 kusy. Winch. Cathedral a Crocos rose jsem už zasadila, ale s těmi karminovými nějak nevím. Zasadit tam všech 6(3+3)? Přemýšlím ale, jestli nekoupit něco úplnějiného jiného i ne od Austina. Ten zahon a hlavně ty růžové budou nejbliže sezeni a nejvice na očích. Budu moc ráda za radu. Děkuji.