Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžová sezóna 2012

Re: Růžová sezóna 2012 01. srp 2012 09:03 #282009

• Dida
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 68
Zdravím všechny zahradníky a prosím o raduB) B) B) . Začínám se poohlížet ve své zahradě i po historických růžích a Austinkách. bedlivě jsem pročetla Vaše diskuzní příspěvky a rozhodla se z historických pro Luisu Odier. Má nádhernou růžovou barvu a všichni většinou chválíte její vůni, Jde mi spíše o ovocnou vůni starých růží, která se bude šířit široko daleko a provoní celou zahradu. Napište prosím vše, co o ni víte?? Zda je to široký či užší pnoucí keř? Zda se to dá nějak usměrnit? Vedla bych ji po žebříčku, který je široký asi jen 50 cm. Ale ze stran by měla tak 1 metr na šířku. Výška může být třeba 3 metry. jen jestli jí nebude vadit jižní zeď? Je ale stíněná stodolou, takže od 13 hodin už je v polostínu.
Dále mne zajímá hodně vońavá Austinka spíše menšího kompaktního vzrůstu bílá, krémová s oranž. středem, lehce meruńkově růžová zase s ovocnou silnou vůní, ne myrtovou. Přijde do atria, sluníčko na ni svítí v odpoledních hodinách. Napište, se kterými růžemi máte dobré zkušenosti? Chtěla bych ji zkombinovat s Gebruuder grimm a Balbo - svítivě červenou. je to má nejnovější pnoucí od Poulsena.Ještě názorný obrázek atria:

Růžovo-fial. ibišek, cca 1,8m stříbrný nízký smrk Ghislaine de feligonde panaš, pustoryl

zelené nízké dřeviny vrba Hakuro Nishiki

růže Cervia - meruńk. růžová světle nodrá šalvěj dřeviny achillea červ. - Paprika

světle fial, šalvěj bílá innocencia - Kordes levandule Gebruuder grimm - tomat. červená, žlutá, růž. __růže ??? vedle ní by měla přijít Angličanka??? Nevím, jaká barva?? Uvažuji o Grace,Sussan Williams Ellis atd. Napište prosím, co byste tam dali? Časem atrium vyfotím a pošlu fotku. děkuji za Vaše příspěvky. Už mockrát jste mi poradili. mějte se fajn, zdravím všechny Dída:up :up :up

Re: Růžová sezóna 2012 01. srp 2012 09:31 #282012

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Dído, Louise Odier je má srdeční záležitost. Křoví veliké, Honza ji nemilosrdně umravňuje na zdi, jak kdo...
Když si ji zadáš do vyhledávče, tady na foru má i samostatné téma, tak mi přijde nošení dříví do lesa ji dlouze popisovat znovu.
Následující uživatel poděkoval: Dida

Re: Růžová sezóna 2012 02. srp 2012 11:13 #282051

• Dida
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 68
atrium_2012-08-02.jpg

atrium2.jpg

Děkuji za odpověd´a posílám pár názorných fotek atria i zahrádky vzadu, ale mám ten pocit, že růže letos nejsou, co to bývalo:angry: :angry: :angry: , mnohé totiž jedou od začátku. Taky jsou letos dost napadené černou skvrnitostí:down :down :down Tak se mějte všichni krásně Ditta
Přílohy:
Následující uživatel poděkoval: Eva L., helena, mišpule, Lukáš

Re: Růžová sezóna 2012 03. srp 2012 21:43 #282098

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Tak se sverim, jsem vlastne hodne zklamana z letosni ruzove sezony, prvni vlna utekla strasne rychle a nic moc a ted dlouhe cekani na druhe kveteni, ktere, az na par vyjimek, bude dtto.Dam sem, nebudu rozlisovat pestitele nebo sortu.
Treba detail Comtesse de Rocquigny vypada vabive
2.7.2012043.jpg

ale cely kerik:( :( -dva kandelabry
2.7.2012045.jpg

nebo Odille Masquelier
2.7.2012065.jpg

pekne poupe, ale
2.7.2012066.jpg

a tak bych mohla pokracovat
Plusem je, jak uz psala Kveta, ze se temer nevyskytuje CS.Treba Catherine Guillot byvala touhle dobou skoro bez listi.Letos ani flicek (postrikovalo se 1x nekdy v dubnu, uz nevim cim, sorry).Mozna neco bude na Honzove teorii-od zeme se ji zadna nakaza nedostane, prtze je komplet zaplevelena fialkama.
Pouze 3 ruze maji CS ukazkovou-Rosa alba Incarnata, Ascot (Tantau) a Burgundy Iceberg, vsechny takrka v jednom "chumlu"
3.7.2012srovnani020.jpg

Nejvic me tesi uz parkrat ukazovana Rose du Roi a Hybrid Musk roses (Fairy Queen, Germania, Heinrich Karsch,Heavenly Pink) a Jacqueline du Pre-zde
3.7.2012srovnani023.jpg

a tak si rikam, je treba radovat se z detailu a pristi rok neodflaknout hnojeni
26.7.2012028.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, fanynka, helena, jana H, mišpule, Evka

Re: Růžová sezóna 2012 04. srp 2012 04:41 #282111

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Evoi, mám podobné postřehy. Zdá se mi, že je letos mnohé poněkud jinak. Jako jeden z příkladů bych ukázala vzhled některých čajohybridů, které se minulé roky chovaly téměř předpisově (jeden stvol = jeden květ) a letos se hodlají změnit v polyantky, či co. :blink: Musím přiznat, že se mi to moc nelíbí, hlavně proto, že květy v těch soukvětích jsou mnohem menší. Doufám, že je to jen letošní rozmar a že si krasavice zase vzpomenou jak mají vypadat.

Julia´s Rose
JuliasRose.JPG

Karen Blixen
KarenBlixen3.JPG

Ashram
Ashram3.JPG
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, helena, evai, mišpule, Evka

Re: Růžová sezóna 2012 04. srp 2012 05:58 #282117

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Taky jsem zklamaná.Sice si pořád říkám,co chceš,krom Pilgrima máš všechno mláďata,nemůžeš chtít zázraky.
Irene von D.nezklamala,jede druhé kvetení,Alberich,celý opupínkovaný,se taky chystá
003_2012-08-04.JPG

mini z penny,kvetou furt,ale musím je přesadit,kvítky jak z hedvábí,sežehne tropické slunce během dvou hodin
022_2012-08-04.JPG

Loňská výprodejka CPM :up
020_2012-08-04.JPG

Pastellka,Galahad a Rose Gaujard i když prckové,taky průběžně kvetou,chválím,gallica Jana byla krásná.Pilgrim-první kvetení(jako snad každý rok)propršelo,dostal tvarovací střih,je obalený poupaty a už mu nechám volnost.Eden Rose-těšila jsem se moc,zjara střih snad až pod zem,vyrazil do útoku,dva tlusté klacky,bez jediného pupínečku.Když byly vyšší než já,už jsem psych.nevydržela a šmikla ho na 30 a 50 cm,větví se,uvidíme.Všechny mordované od mravenců(ASL nejvíc).Ty bestie nezabil ani Formitox.Začala jsem s vodoléčbou,5-10l ke kořenům-denně.Snad to zabere.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, helena, Evka, Lukáš

Re: Růžová sezóna 2012 04. srp 2012 07:44 #282121

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
To je hodně zajímavý postřeh,že čajohybridy kvetou jak polyantky.Mám toiž novou růži Johan Wolfgang Goethe,má to být čajovka s velkými květy,ale vykvetl přesně jako polyantka,ale na metrovém kandelábru.Právě včera jsem na to myslela,že to je zvláštní.Ale barva je krásná,vůně také a růže je zdravá,tak si nestěžuju,stříhám do vázy .
Následující uživatel poděkoval: Eva L., mišpule, Evka

Re: Růžová sezóna 2012 06. srp 2012 00:05 #282190

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
zatím se hodnocení bráním, moc objektivity bych ze sebe nevypustila.
Navíc, asi to zatím neumím pojmout a pojmenovat tak nějak globálně, shnujícně.

Šťastná nejsem, nešťastná taky ne.
co mě po polovině sezony krká -
malý vzrůst ( ano, ty 10Ox omílané důvody, omluvy proč nejsou takové, jaké mají být ). Jak u části nových sazenic, tak u někt. starších růží. Už teď se dá odhadovat ( nebo mi to tak připadá ), kt. růže budou nerosti ( narážím na Lady Emmu Ham.). U starších růží mne to nutí k zamyšlení, jestli bude nutný přesun blíž ke kraji záhonu ( namrzání, nedá se spolehnout na to, že bude někdy lépe a kdykoliv je může jako letos přerůst kdejaká astrantia ). Na což se teda vůbec netěším.
Na květuschopnost růží si letos nemohu stěžovat, kvetly ( či začínají znovu ) hojně.
ČS - je na jiných růžích než loni. Na to mokro a zanedbání postřiků - stav :up u většiny.
Růže kt. měly černý puntík ( či dva ) z minulých let, nezklamaly, zase zlobí. U jedné jediné bych ho odňala. Překvapivě u Jacq. du Pre. Sice zůstává nízká, ale ještě nepřestala kvést. Divím.
Novinky se mi většinou líbí, nemám moc výhrad. Pokud bych měla něco vytknout - tak Blauwestad opalování květů. Je to moc fajn růže ( už kvetla 3x, stále nasazuje květy - sázená na jaře ). Nevím, jestli se to upraví věkem. Tři zbylé výtky mám do d. Kordes. Napíšu tam.

EvoI, u Odile mám zkušenost, že potřebuje zvýšený doping. Pak je pěkná.
EvoL... :woohoo: :woohoo:
Následující uživatel poděkoval: zdenka, HonzaPM, helena, evai, mišpule

Re: Růžová sezóna 2012 06. srp 2012 07:02 #282197

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
mišpule napsal:
mini z penny,kvetou furt,ale musím je přesadit,kvítky jak z hedvábí,sežehne tropické slunce během dvou hodin
022_2012-08-04.JPG

Mišpule, ta je krásná, líbí se mi moc barva i květ.

Asi se přestanu nákupům v super trouper marketech vyhýbat....
Kirsten
Poslední úprava: 06. srp 2012 07:04 od Kirsten.

Re: Růžová sezóna 2012 06. srp 2012 17:05 #282208

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Kirsten,psina je,že jsem je na podzim zachraňovala jako BÍLÉ,opoupatované seschlinky.Po přesazení do kompostovky na botníku vykvetly dvě krémově a jedna zrůžověla :blink: .Zjara šly do záhonu,vyrostly a VŠECHNY mají poupata barvou jak čerstvě oschlá housátka,vykvetou takhle žlutě a blednou,až úplně zbělají.Pokud je teda nespálí slunce. :)
picasaweb.google.com/114438085611109060297/Miniruze
Poslední úprava: 06. srp 2012 18:05 od mišpule.
Moderátoři: Eva L., Květa