Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžová sezóna 2012

Re: Růžová sezóna 2012 22. srp 2012 21:23 #282724

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Milado ahoj, zrovna Jubileé Celebration klopí velmi spolehlivě. Píšu to proto, že schlíplá poupata (květy)
nemusí nutně znamenat nedostatek (vody nebo čehokoli jiného) a možná by bylo dobré pamatovat,
že méně je více. Abys(te) ji (se sousedkou) neulila/i.
Klopit taky mohou i jiné růže, které v plné kondici a na silných výhonech běžně neklopí.

Co se mě týká, nechal bych růži za všech okolností v klidu a v zemi (samozřejmě - dle mých dojmů na dálku).
Je před ní ještě celý čtvrtrok, po který může kořenit, což je nejdůležitější. Už bych moc nehnojil, aby pak nezačala bujně růst
a přes zimu zbytečně mnoho nenamrzla.

Re: Růžová sezóna 2012 22. srp 2012 21:30 #282725

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Hnojit určo ne.
Pokud bys použila Lignohumát - tak zde je ředění
postrik na list v prípade výskytu stresových faktoru (kolísání teplot, sucho, premokrení atd.) 20 ml /10 litru vody.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Růžová sezóna 2012 22. srp 2012 21:33 #282727

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
Hm...je to na dálku na 2x,protože na zahradu dojíždím, tudíž nejsem operativní jak bych chtěla. Uvidím o víkendu jak se to bude vrbit. Domluvila jsem růži i sousedce, extrémní vedra už snad taky nebudou trvat věčně,tak doufám, že to nějak zvládnu. Zvládneme. To přirozené klopení to je fakt,to jsem si neuvědomila, na to jsem zvyklá nebyla.

Re: Růžová sezóna 2012 22. srp 2012 21:35 #282728

• Milada
  • Expert Boarder
To hnojivo na list určitě zkusím.

Re: Růžová sezóna 2012 23. srp 2012 10:30 #282757

• Marci
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 26
HonzaPM napsal:
a možná by bylo dobré pamatovat,
že méně je více. Abys(te) ji (se sousedkou) neulila/i.

U Vás na fóru studuju a chytám nápady. Pár prvních růží jsem si už na podzim pořídila - Josef Klimeš - rudá , Milena - růžová, Helenka a La France s Boule de Neige, protože jiné, co jsem chtěla už neměli :angry: . Ale už jsou objednané. Takže jsem fakt začátečník. Proto bych se ráda zeptala, co se stane růžím, když se ulijou? Ty co mám jsou totiž na jižní straně 1,5 -2 m od bílé zdi, tak zalívám a zalívám .

Re: Růžová sezóna 2012 23. srp 2012 10:47 #282758

• Milada
  • Expert Boarder
Ahoj, s růžema jsem taky začátečník,ale jinak zahrádkářím celkem celý život. Z nadměrné zálivky hrozí uhnívání kořenů, zbytečně se odplavují živiny a vůbec je žádoucí, aby si rostlina pustila kořeny hlouběji a sama si vodu obstarala. Záleží na půdě, počasí. Jestli už se ti růže chytly, tak zkus zálivku omezit a uvidíš, jak se budou tvářit.Extrémní horka už mají skončit,a to si myslím, že pak už by se mohly obejít bez zálivky úplně.A je lepší zalít jednou za čas vydatně, než jim cmrndat každý den.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Růžová sezóna 2012 23. srp 2012 21:30 #282811

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
se nám ru rojej nováčci, ani nestačíme vítat, co ?
to je dobře, že se nám Rodinka rozrůstá.

Marci, tož vítej.

ad ulití růží - Marci, myslím, že to nehrozí. Růže je opravdu hluboko kořenící rostlina, abys ji ulila zaléváním.. no, to bys k ní musela pouštět vodu hodně dlouhou dobu.
Jiné by to mohlo být v případě, že máš jílovinu, hodně prší, utvořila by se ti tam "jímka" - ad zahrada Loro.
Ale to je opravdu extrém.

Milado - možná zádrhel v pojmosloví. Lignohumát do hnojiv nepočítám. Je to podpůrný prostředek pro zakořeňování rostlin, zlepšuje růst. Hehe, aspoň tak to teda říká výrobec. Nikdy jsem nedělala pokusy jestli vliv má či ne - ale neuškodí. Člověk si jeho použitím říká, že pro kytku udělal opravdu co mohl.
Prolívala jsem jím na jaře ty svá nedochůdčata růží, zbrzděná suchem. Fakt je, že mi Alexandra Pr.of Kent přežila... třeba to bylo kvůli Lignohumátu.. a třeba taky né, co já vím.
Radila jsem ti ho, páč jsi psala, že růže má málo listů, sklopená poupata. Přece jen - je již pozdnější termín, proto ( raději ) aplikaci na list.
Poslední úprava: 23. srp 2012 21:31 od Květa.

Re: Růžová sezóna 2012 24. srp 2012 05:45 #282819

• Milada
  • Expert Boarder
Jo, jo, dík,pochopila jsem to! :up Akurát zrovna mám jenom Krystalon, ale tam jsem četla, že je taky na list,tak zkusím ten,než seženu Lignohumát.

Re: Růžová sezóna 2012 24. srp 2012 06:20 #282820

• Milada
  • Expert Boarder
Jenom nechápu, kde všechny ty růže scháníte.Propadám panice, něco mám objednané u Pelců,ale jinak nikde nic moc nevidím.Nebo je to už teď vyprodané :( DOD si myslím, že nestihnu, jedu v září na dovolenou přes dva víkendy, moc bych se divila,kdyby mi to vyšlo všechno jak chci.

Re: Růžová sezóna 2012 24. srp 2012 06:47 #282822

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Milado, Kristalonem bych teď nehnojila ani na list, je v něm příliš dusíku a i v aplikaci na list by nastartoval růst a růžička by muhla omrznout ještě víc, než je obvyklé.
Lihnohumát a podobné jsou spíš životabudiče, s hnojením nemají moc společného.

A jinak růže: Pelcovi a Šíp (a včas ;) tj kole, začátku června), Dresla (majitelka KR - pokud máš nějaký višlist, napiš jí :)), různé hobbymarkety a pražský "Chládek", a pak zahraničí
Moderátoři: Eva L., Květa