Drazí zkušení pěstitelé růží, píšu sice odpověď Quenderry, ale jinak se sem nepropíšu, tak se omlouvám.
Potřebuji radu a snad jsem trefila i správnou kolonku.
Mám doma po babičce dva vysoké jalovce - dle rady zahradníka je letos seříznu o třetinu neboť je třeba je zmladit a smrk, který je chránil, letos byl poražen, tak se bojím, aby je nesestřelil silnější vichr.
Nicméně jste mě tu namlsali stromy porostlými růžemi. Tak si říkám, že by těm jalovcům mohl slušet nějaký ten lehčí rambler. Dostala jsem na výběr Parník Liptov, Korejská růžová,Poema,White New Dawn,Rusalka,Srdce Evropy. Šlo by ke každému jalovci posadit jednu? Jalovce jsou na jihu zahrady u plotu, svítí na ně slunce pořád, spodek by byl díky nim vždycky chvíli ve stínu. A je tam volný prostor, takže profukuje. Vedle je obecní pozemek pod transformátorem - stavět se tam tedy nebude.
Samozřejmě jsem si všechny růže prohlédla a viděla nádherné fotky Parníku od Quenderry - má ho myslím na zeravu. Mně dost láká ta Rusalka, jen jsem nedokázala dohledat, jestli kvete jen jednou nebo víckrát.
Vím, že lépe vyzrají ty růže, které kvetou jen jednou. Otázka je, zda zariskovat s opakující či nikoliv.
Které růže byste si vybrali Vy a proč? Já se pořád nemohu rozhodnout. Nejraději bych všechny. A v sousedství jalovců nic není, takže ani ladit nemám k čemu, jen zelená tráva a plevel a černý kompostér.
Byla bych moc ráda za všechny názory, a dobré rady. Děkuji.