Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: O růžích

O růžích 05. srp 2012 23:00 #282183

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Teď už jo. :)

O růžích 06. srp 2012 09:01 #282200

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
HonzaPM napsal:
Teď už jo. :)

Také mi včera nad touto novou fotkou spadla čelist...

O růžích 06. srp 2012 14:58 #282205

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Nevím proč,ale žádnou růži necítím dokud se nenakloním přímo nad ní.Na dálku dobře cítím třeba šeřík,v podvečer zimolez a orientální i některé orienpet lilie jsem musela posunout více dozadu,protože vůně je v bližší vzdálenosti až nesnesitelně silná.
Musí být nakvetlé větší množství růžových květů najednou,aby je bylo cítit tak z metru nebo růže nevysílají vůni na dálku jako třeba ten šeřík?

O růžích 06. srp 2012 16:18 #282206

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Evko,nic si z toho nedělej.Moje mami necítí růže vůbec.Ani se zabořeným nosem.Asi jí chybí nějaký gen či receptor ;)
Následující uživatel poděkoval: Evka

O růžích 06. srp 2012 16:27 #282207

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Mám pár růží, které mi provoní x metrů v okolí. Těším se, že až narostou, tak provoní celou zahradu. Většinou jde tedy o historické růže (třeba alby zcela spolehlivě), ale i pár ostinek to zvládne.
No a pak jsou růže, které sice "voní", ale jen s nosem v květu, a pak ty, co jsou něco mezi ;)
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Evka

O růžích 09. srp 2012 08:43 #282311

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
amazonka01 napsal:
Mám pár růží, které mi provoní x metrů v okolí. Těším se, že až narostou, tak provoní celou zahradu. Většinou jde tedy o historické růže (třeba alby zcela spolehlivě), ale i pár ostinek to zvládne.
No a pak jsou růže, které sice "voní", ale jen s nosem v květu, a pak ty, co jsou něco mezi ;)

Prosím, prozradíš ty historické?

O růžích 09. srp 2012 12:03 #282314

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
zdenka napsal:
amazonka01 napsal:

Prosím, prozradíš ty historické?

Ono je to těžké, já je mám ve skupinách, a prostě voní celkově. Ale veškeré kultivary vyšlé z Rosa Alba voní opravdu úžasně a na dálku, některé centifolie jakbysmet.
Následující uživatel poděkoval: zdenka

O růžích 13. srp 2012 19:51 #282444

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
už jsme toto téma letos naťukly, vracím se k němu.

Od jara si stěžuju, že některé růže mají zdeformované květy. Už v poupatech vypadají jako kdyby je přejela bruska.
Přičítala jsem to mrazu ( ať už zimnímu či několika mrazovým vlnám jarních ) .. ale zřejmě jsem se mýlila. Deformace pokračují i teď, neumím si je vysvětlit, zdůvodnit.

Kdyby se jednalo o červené růže, přičítala bych to sluníčku... ale ne...
dělá mi to Crocus rose, Marie-Curie a Bremer Stadtmuzikanten.
Na fotce je poslední zmiňovaná, na poupěti je postižení vidět

P1120252.JPG

měli byste k tomu něco ?

O růžích 13. srp 2012 20:42 #282446

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květo,na jaře jsem měla takových květů hodně,teď už to moje růže nedělají.Já jsem se na jaře rozhodla,že to asi je suchem a hodně jsem zalévala.Jenže,kdo ví...

O růžích 14. srp 2012 04:34 #282450

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Mohu povtrdit doslova, co říká Květa. Dovolím si vyslovit svou domněnku, proč k těmto deformacím možná dochází.
Asi jste zaznamenali zprávy ohledně činnosti slunce. Poslední měsíce (možná poslední rok či dva) vykazuje zvýšenou aktivitu. To samo o sobě by zase tak moc neznamenalo, protože k tomu dochází pravidelně v několikaletých cyklech. Letos jde o mimořádnou situaci, kdy je ještě navíc zeslabená ozonová vrstva nad Evropou - nejslabší za posledních 39 let. Jedno k druhéme a je tu příval UV záření, které může v přírodě leccos ovlivnit. UV záření je např. významný mutagen.
Neberte to, prosím, jako fakt, ale jen jako můj nápad. Není vyloučeno, že příčina je někde úplně jinde.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM
Moderátoři: Eva L., Květa