Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 26. čen 2016 16:55 #310481

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN9728_2016-06-26.jpg

DSCN9731_2016-06-26.jpg

Blue Eden / Carrut . jaksi má jen dva výhony. doufám , že se rozroste do bývalé krásy.
Poslední úprava: 26. čen 2016 16:56 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zeuwicka, Evka, Lukáš, Vendy, Jikra, alenak, Marta, rok.zaruka

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 04. čec 2016 07:43 #310978

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Marie-Louise Velge byla vyšlechtěna v Belgii (RVS) a je potomkem starší odrůdy, světově proslulé Queen Elizabeth Rose. Tvoří vznosný, souměrný keř asi 100 - 150cm vysoký, se zdravými listy a velkými poloplnými květy. Jejich barva je ta nejsvětlejší růžová přecházející v průběhu kvetení až do bílé. Květy působí křehkým dojmem, přesto jsou poměrně trvanlivé, po dešti nelepí, na slunci se nepálí.
M.L.V. se mi moc líbí, je taková delikátní, jemná, vzdušná ... zkrátka šlechtična mezi růžemi. :kiss:

MarieLouiseVelge.jpg

MarieLouiseVelge1.jpg

Foceno 4 dny po lijáku s kroupami.
Poslední úprava: 04. čec 2016 08:01 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Jana V., zeuwicka, HonzaPM, Kaja, varouch, Vendy, Jikra, alenak, Marta, Pavla K. a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 04. čec 2016 08:34 #310980

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
hm - křehká kráska.. ještě je Apricot Queen Elizabeth ta je taky krásná -

DSCN9066.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., zeuwicka, Jikra, alenak, Marta

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 04. čec 2016 11:47 #310995

• Pavla K.
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 19
Evo. L. - Marie-Luise Velge vypadá jako dost dobře :-). Máš ji výstavní!! achhh A chtěla jsem se zeptat jak moc velký dělá nepořádek? Vypadá docela i, že jak květy šísnou do bíla, jde to i poznat, můžeš šmiknout (pokud ti to rozvážně není líto .. "tenhle květ je ještě dobrý, za dvě hoďky foukne vítr a máš ho dole.." - ale to známe všcihni, že :-))) ) Hledám nějakou růži právě do kompozice světloulince růžová (bude doplněna modrou, trošku do fialova a ostatními trvalkami/letničkami se stříbrnými listy), pod to plánuju svělé kamínky, tam by ty opadané světlejší lístky nemusely tak razit.

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 04. čec 2016 13:02 #311001

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ahoj Pavlo. Děkuji za pochvalu, M.L.V. si ji zaslouží. :)
Ohledně nepořádku - tak trochu nevím, co bych ti odpověděla. Když květy zvadnou a opadají, tak by se to mohlo nazvat nepořádkem. Mně to tedy nevadí, protože lístky nepadají na kamínky. Vlastně částečně ano, protože vedle záhonu je cestička s kačírkem, ale není příliš pečlivě udržovaná (jak je z fotky patrné), takže nějaký ten spadlý lístek mě nemůže rozhodit. :cheer: Jistě se tomu dá i zabránt včasným odstřižením uvadlého květu. Ale v mých podmínkách je to naprosto iluzorní, protože uhlídat vadnoucí květy u cca 400 růží je nemožné.

Tvoje představa kombinace barev růže a trvalek se zdá velice pěkná. Přeji ti, aby se ti podařila. :)

Ještě malá poznámka k růži v kamínkách. Myslím si, že ti to bude ztěžovat péči o růži - kypření okolní půdy, zapravování hnojiva, odplevelování, nakopčení na zimu. Ještě to uvaž. :)
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 04. čec 2016 22:32 #311028

• Pavla K.
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 19
Evi, - tak jako je mi jasné, že růže opadávají, akorát některé mají fakt výdrž a květ pomalu sesychá, mění barvu, prostě mám hafo času na to zareagovat, navíc těch odpadlíků není denně tak moc a některé holt mají tak rychlé kvetení, že v průběhu několika hodin je z krásného kompaktního květu opadanice -tak to spíš byl u M.L.V. tedy dotaz/povzdech na toto.. :-)
.. a kamínky, kůra kolem čehokoliv - radši budu mlčet - bo bych si musela stěžovat sama na sebe, když se mi to líbí, že.. parádo trp :-)

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 04. čec 2016 22:46 #311030

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Babička vždycky říkala: drž, pro krásu je třeba něco vydržet ;) ( když se mi poránu snažila rozčesat zacuchané dlouhé vlásky).

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 14. srp 2016 23:18 #312328

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Rose von Münster, šlechtitel König.
Musím zopáknout její historii. Kupována v Rosaplantu, jaro 2015. Růže přišly přischlé, dlouhá přepravní doba.
Zasazená, velmi těžko se usazovala. Ano, otravována, ale jak loni, tak letos jsem jí okolí vystříhávala.
Obrazilo jediné očko, loni nekvetla. Letos jediný květ.

DSCN2307.jpg

Hezká barva... ale takových by se našlo. Květ vydržel cca 2 dny a pokud se podíváte na porovnání jeho velikosti s květem vedlejšího zvonku... ach jo... :down
Poslední úprava: 14. srp 2016 23:30 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Marta, rok.zaruka

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 14. srp 2016 23:28 #312329

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ten samý původ má i následující růže. Na rozdíl od předchozí přečkala loňsko v květníku ( záleželo mi na ní nejvíce z odebíraných ). Na podzim zasazená.
Maďarská růže, šlechitele Gergelyho.

O maďarském jménu jsem nedávno psala ve vedlejší diskusi ( 'Árpád-házi Szent Erzsébet emléke ). Pod názvem St. Elisabeth of Hungary je zapamatovatelná přece jen snáze.

Bude to velká růže ( doufám ), uvidí se jak přečká zimy.

Jsem s ní velmi spokojená. Hojně kvete, neustále nasazuje nové květní výhony. Květy jsou cca 10 cm průměr, středně silně voní, klasická růžová vůně, výdrž cca 3 dny v horku. Celkem netečná k dešti. Nestříkala jsem, i teď bez jediné skvrnky.

DSCN2136.jpg

24.6.

DSCN2296.jpg

30.6.
Poslední úprava: 14. srp 2016 23:30 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Kaja, Lukáš, Marta, alcearosa, rok.zaruka, bradhal

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 28. pro 2016 08:17 #314611

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
Ráda bych se zeptala na zkušenosti s čínskými růžemi a jejich kříženci:-)...pokud někdo má nebo měl Perle d or či Sophie's Perpetual, jednu mám čerstvě, nad druhou uvažuji:-) O Perle d Or sem viděla zmínku na foru že si ji někdo z vás pořizoval,pak už nic tak je li tak těžké je zazimovat,či se jim u nás nedaří? Nebo máte li zkušenosti s jinými. Děkuji za případné odpovědi:-)
Moderátoři: Eva L., Květa