Iveta napsal:
Květo, prosím, máš ještě Pink ghislaine de feligonde ? Jaké máš s ní zkušenosti?
Iveto, Pink Ghislaine de Felingode mám druhým rokem, na laxe ( to vím, páč jsem si ji schválně nepřála na multifloře ).
Velmi mne překvapuje. Není ale testována na u mne běžnou zimou. Sice klacky dostaly krátkodobě -19, ale jen na 2 hodiny a to ještě byly nakopčené až skoro po uši ( krátké, jak přišly ze školky ).
Původně jsem vycházela z této nevinně vypadající fotky ze školky od šlechtitele. Říkala jsem si, omrzne, ale slušnou sadovku by snad mohla hodit..
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.176562
Houbeles. Jak jsem se mýlila..
Pak jsem sice našla fotky, kde právě Belgičan ukazoval, jak rychlá a mohutná je.. ale stejně jsem nevěřila.
No, je tomu tak - kam se hrabe normální hydrovitá Ghislaina.
Již jako prvoročka vypučela 5 - 7 silými klacky + několik slabšími. Dorostla ke konci sezony do cca 1,5 m.
Letošní nezimu neomrzla, vůbec. Nahoru se ale moc nežene, zůstává v těch 1,5 m. Za to - přibyly další klacky od báze ( hodně široká, metřík, teď ), síly cca 4 cm. Hodně husté listoví, vytváří téměř neprůhlednou stěnu. Listy středně zelené, nelesklé, pilovité.
Zatím jsem jí nevyráběla trvalou oporu ( nevím, jak se bude chovat dál ), zastrčeny dvě tyčky.
V podstatě je ale nepotřebuje, většina výhonů se unese sama.
Zajímavá mi zatím u ní připadá výroba květenství, každý výhon tvoří jakoby samostatný stromeček.
Na fotce je jeden ( ! ) výhon, foceno včera, v počátku kvetení. Hafo poupat.
Ten jsem tedy připrovázkovat musela, je tak obalený, že se začal nebezpečně váhnout. Navíc, neustále vyhrožují - nepřicházejícími - dešti, tak aby se pod vahou ztěžklých květů případně nevylomil.
Kvete neustále od počátku sezony. Na ostříhaných výhonech jsou již nová poupata, dá se předpokládat, že kvetení i v II. floru bude četné.
Květy jsou letos vedrem hodně šislé, pokud budeš mít zájem, loni jsem dělala srovnávačku s GdF v barvě, ale musela bych pohledat.
Zdravá.
Mínus: odkvetlé květy zůstávají, zšedlé, nečistí ( či čistí až hodně pozdě,za dlouho ). Při této výšce se dá snadno nůžkami zapracovat, ale pokud by byla vysoká... netuším.
vybrala jsem ještě dvě fotky
na první v průhledu Belle de Sardaigne
druhou jsem pak fotila v zapadajícím slunci ( pustí jej na chvíli břízy, všude kolem již skoro tma, Pink GdF ozářená ). To se mi líbí.
První fotka je současnost, druhé dvě z poloviny června.
Ber popis ale jen jako nástřel, nemám ji dlouho.