Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 29. kvě 2014 16:51 #289255

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Evko,P.B.mám sázeného loni,kdy setrval na 20 centimetrech celé léto,listy byly úplně zdravé,pochopitelně nekvetl.Na jaře jsem ho střihla u země,aby se rozkošatil,na to se mi vykašlal,roste jeden silný výhon,který chráním jak oko v hlavě,abych ho nevylomila,má teď asi 40 -45 cm a nahoře festovní poupátko....taky se těším ! :)
Následující uživatel poděkoval: Evka

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 29. kvě 2014 22:15 #289266

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Sázela jsem ho loni, i kvetl, ne, že by se přetrhl. Letos krásně obrostl, jeden výhon ale kleplo. Dva výhony připravené, opoupatované. Bych byla ráda, kdyby pustil další..
Poslední úprava: 29. kvě 2014 22:16 od Vlaďka.

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 30. kvě 2014 02:14 #289272

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evko, díky za vysunutí diskuse.
Jak dlouho KR nešly, úplně jsem zapomněla, že tu je. Přesunu do ní tedy i Declic
a měla by tu být i Annapurna, tu ale přesunovat nebudu.

ad P. Biron. No, :laugh: , já se až stydím napsat - poupata mám ve výšce od pupku k bradě. Mám ho v tom "vítacím" záhoně, kde by teoreticky růže vůbec neměly prosperovat, páč je tam nevysoká vrstva zeminy a pak utemovaná vápenná směska, kusy cihel a tak. Je to nejchráněnější místo zahrady, růže neotravuji bojem o místo s trvalkami. Dost dlouho jsem se francouzským růžím vyhýbala v předtuše "ty zmrznou", ale musím konstatovat, že se jim v mé lehčí zemině s písčitým podložím ( obecně ) vede velmi dobře, v tomhle záhoně maximálně dobře.
Druhý kus mám od podzima zasazený v Pompejích, je nízký, zatím.

Na původním P.Bironu budu mít ( odhad ) cca 100 květů, už poupata ukazují barvu.
Keřík má dva ( tlusté ) výhony od země, bohatě větvené. Načíná třetí sezónu, jedná se o původní větve z I. roku, žádné nové neudělal. A už bych tedy byla ráda, kdyby nějakou novou od báze vypučel.

A ještě dodatek - mám ho takhle vysoký i z důvodů té mírné zimy. Loni měl v II. floru výšku cca 160 cm :woohoo: , před zimou jsem ho mírně zastřihla, na jaře - nebyl vůbec omrzlý, zelený, jsem s těžkým srdcem ještě kousek ubrala. Ale málo, patřil k těm růžím, kt. jsem si chtěla výškově letos max. vychutnat.
Loni byl zcela zdravý, letos si ho ČS vybrala jako obětinu. Syllit zdá se zabral, snad.
Poslední úprava: 30. kvě 2014 02:19 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 30. kvě 2014 02:28 #289273

• Květa
  • Moderator
Tak Declic přesunut, zařazen sem, řádím, mám "noční",

Ještě se zmíním o Dr. Hermann Schulze-Delitzsch. Ten nepřezimoval dobře, on jak má pozdní dobu II. floru měl ( možná ) příliš mladé výhony. Na jaře šel jako jeden z mála až k zemi.
Poslední úprava: 30. kvě 2014 02:28 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 30. kvě 2014 06:05 #289281

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,jak vidím tak se mám do budoucna na co těšit,tolik květů,no ale ten růst by mi už nevyhovoval.Mám ho na kraji,kde očekávám od růže jen střední růst.Jenže jsem "střihač",tak taková výška jí asi ani nehrozí (letos jsem tak Alana Tit..oholila až jsem se zalekla,že bude letos úplný zakrslík :laugh:)
Poslední úprava: 30. kvě 2014 06:07 od Evka.

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 09. čen 2014 14:14 #289621

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Jacky´s Favorite, šlechtitel RVS Rijksstation Voor Sierplantenteelt (Belgie 1993)
Sázena 11/2012. Loni malá, do 30 cm. Květy jednoduché.
Letos vyrazila do výšky, má asi 50 cm a květy mají o jednu řadu okvětních plátků více. Není na úpalu.
Snmek109.jpg

Snmek106.jpg
Poslední úprava: 09. čen 2014 14:15 od helena.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Květa, fanynka, evai

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 09. čen 2014 14:18 #289622

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Ghislaine de Féligonde, šlechtitel Eugène Turbat & Compagnie (Francie, 1916)
Sázena 10/2011. Letošní mírná zima jí velmi prospěla. Stříhala jsem ji minimálně a je to křoví. :woohoo: Na výšku má přes dva metry a na šířku skoro také. Foceno zrána. Během dne květy zbělají.
Snmek084.jpg

Snmek091.jpg
Poslední úprava: 09. čen 2014 14:23 od helena.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., HonzaPM, fanynka, Vlaďka, evai, Martin, mišpule

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 09. čen 2014 22:32 #289635

• Květa
  • Moderator
Heleno, to je obřík. :woohoo:
Ještě je v počátku kvetení, že ?

svou dám až mi více rozkvete, má pouze první kvítky, dnes rozvité.
Následující uživatel poděkoval: helena

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 17. čen 2014 21:03 #289968

• Květa
  • Moderator
Slibovaná Ghislaine de Felingode ( plním resty )
Je to moje služebně nejstarší růže, díky ní, Dresle a hamouničení - jsem tam, kde jsem ;)

Pěstuju ji jako vyšší sadovku, léta bez jakékoli podpěry.
Letos jsem dělala dlouho push, push, Tenmůj vyhověl, má klec na ptáky.

Na jaře jsem ji stříhala na cca 140 cm ( nebylo třeba ), suché jaro ji moc do výšky nepopohnalo ( cca 170 ).

horkem je letos hodně bílá. Podsadbu neřeším, původně k ní byla přisazována Cubana, růže vlevo i vpravo od ní jinde být nemohou ( stín ).
Jsem si na papoucha zvykla, no.

P1170653.jpg

detail

P1170773.jpg

z jedné strany

P1170818.jpg

a z druhé

P1170652.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, Vlaďka, helena, Martin, jana H, mišpule, Iveta

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 17. čen 2014 21:20 #289971

• Květa
  • Moderator
a páč Ghislaine není nikdy dost, loni jsem neodolala jejímu růžovému sportu, Pink Ghislaine de Felingode. Francouzska, šlechtitelství Ducher.

Letos je hodně vyšislá horkem, skoro bílá.
Proti klasické GdF má daleko hustší listoví, květy více připomínají hrozny, nahloučené, dlouhá trvanlivost. Nevoní, nečistí.
Na obrázcích z HMF vypadá nevinně, ale je to slušná hydra. I proti GdF ( a to je co říct ). Již v loňském roce jako prvoročka měla v září víc jak 150 cm, mnoho silných větví, široká základna. Zatím nemá oporu, uvidí se, jak na tom bude po u mne běžnější zimě.
Květy nešetří ;)

P1170469.jpg

P1170474.jpg

--
běžná barva květů

P1140372.jpg

a nakonec porovnání květů s GdF ( na ruce )

P1140427.jpg
Poslední úprava: 17. čen 2014 21:21 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., HonzaPM, Vlaďka, varouch, helena, Martin, jana H, mišpule, Kirsten a tento uživatel má 1 dalších poděkování
Moderátoři: Eva L., Květa