s dovolením přesunula jsem dotaz na Palaise Birona sem ( Orardových růží zde je zatím poskrvonu, tudiž nemá šlechtitelskou diskusi ).
Evko, podobně jako u Evy - na hodnocení ho mám příliš krátkou dobu. Navíc,ještě u mne ani nezimoval.
Nicméně, člověk si kupuje růži s určitým očekáváním. Pak je - minimálně v prvním roce - k ní shovívavější, říká si - proč neroste, nekvete, pálí se, ČS, klopí... se to časem spraví.... snad.
Pokud mohu něco o P.B. po první sezóně napsat - tak by to bylo následující. V ničem mne nezklamal, dokonce má očekávání překonal.
- dobře rostl ( trčavě, cca 80 cm )
- dobře kvetl ( 2x, ale každý z výhonů v jiném termínu.. takže se zdálo, že vlastně 4x. Teď jeden výhon nasadil poupata - již zřejmě nerozkvetou - potřetí ).
- květy tak akorát ( 5 - 7 cm ), na výhonu 7 - 10 poupat. Nakvétají postupně, květ trvanlivost ( bajvoko ) 5 dnů. V horku samo méně. Neklopí.
- tvar květu odpovídá tvému odkazu, nebledne téměř do odkvětu. Déšť nemá na květy, poupata téměř vliv.
- v horku silně voní ( jen zde bych měla malinké -. Toužila jsem - i vzhledem k barvě po těžké vůni, takové té orientální. Ne, vydává klasiku - takovou, u kt. si řekneš - jo, takhle má vonět růže. ).
- ještě teď téměř bez ČS
úplně první květ - červen
srpen, po vytrvalém dešti
a ještě - odkvétající