Prošla jsem posledních pár stránek a máte nádherné kousky. Honzo, ty bys mohl Austinovi z fleku nafotit katalog.
Chci ale vysvětlit ideu soutěžního rozaria v HK.
Kdybychom dali soutěžící růže do péče jejich tvůrcúm, budeme mít k hodnocení mnohem míň položek. Tvar všech keřů bude dokonalý, výška odpovídající, zdraví 100%, odkvetlé nevzhledné zbytky květů neuvidíme ani na růžích, na kterých normálně odkvetlíci zahnívají. K hodnocení nám zůstane tvar a barva listů, tvar a barva květů a vůně.
Cílem je postavit růže na pokud možno stejnou startovní čáru, sledovat, jak se předvedou a zhodnotit to. Růže dostanou jarní střih, často předurčený omrznutím, asi i jarní hnojení (nikdy jsem nezjišťovala), ostatní je na nich. V průběhu roku jsou jim odstřihávány odkvetlé výhony. Hodnotí se 3 roky. První rok bývá nanic, slouží ke srovnání pozic (Němci zašlou v listopadu, Frantíci mají dost času do ledna). Druhý a třetí rok se projevují. Samozřejmě, že růže, která téměř zmrzne, to bude rozdýchávat víc let. Může nás třeba napadnout, že by pro spravedlivé zhodnocení měly být naočkované všechny na stejném druhu podnože.
V HK rozariu není cílem vidět a hodnotit růže, ze kterých se různými časově náročnými zahradnickými zásahy vydoluje maximum. Výsadby berte jako ukazatel pro průměrného pěstitele, kterého nezajímá, na čem je růže naočkovaná, pohnojí ji jednou na jaře cereritem, nebude si kupovat postřikovače a míchat láky, netouží se učit finty střihu a přesto chce mít růže zdravé, furtkvetoucí, nezmrzající. A i takové růže se v HK najdou. Je jich málo, v našich očích tady jsou to "ty růže do veřejných výsadeb" nebo "ty gumy, co nikdy neoprší".
Naše požadavky na růže tady na foru a ochota dávat jim svůj čas jsou někde úplně jinde. Na vašich fotkách je vidět, že Austinky dokážou být nádherné, ale je za tím spousta práce a zkušeností. Jak budou Austinky vypadat u průměrného majitele zahrádky, je vidět právě v HK....nebo u mě na poli

.