Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2014

David Austin - Anglické růže 2014 29. čen 2014 00:53 #290302

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
chicht, ano, některé A. máme daleko, daleko lepší.
ad přitlačení na ceny. Koukala jsem, že i další, nejen Všeruby.
njn...

mmch, kolik stály růže u Chládka ?

Honzo, nevycházím z údivu. Cariad. Víš, že jsem po něm toužila, je k mání. Loni jsem k němu se vracela min. 3x u Pelců, ale ta barva, kt. ty máš na svém a teď na tom z Všerub, ta tam prostě nebyla. Dostavovala se až s odkvétajícím květem.
Nakonec jsem si ho u Pelců nevzala.

The Albrighton Rambler - dík za fotku. Tvůj ještě nekvete ? Letos s tím předpokládaným prodloužením sezony ( tfuj, tfuj, abych nezakřikla ) by opravdu mohl opakovat, že ?

Letos se opravdu vede Grace ( z tebou jmenovaných Všer. ), u mne moc pěkná.
Z nejmenovaných - skvělá je letos LEH, hodně narostlou a kvetoucí mám Gentle Hermione. Za to Crocus Rose měla smůlu, kvetla v pařácích ( rychle odkvetla ), ona to ale tou květuschopností dožene.
--
a ještě jeden postřeh kt. mne udivil. Při těch jarních mrazících ( u nás minimální ) mi neomrzla jediná růže. Vyjímkou byl Alnwick Castle, omrzl jako jediný ( !!! ). Teprve teď má malá poupata. Jako to, že se pak následně projevilo poškození na prvních květech u více růží, to pomíjím.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 29. čen 2014 01:37 #290314

• Mandalenka
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 55
U Chládků taky přitlačili na ceny, a to nejen Austinek- například ta nádherná Darcey B. v 5L stojí 598,-, pnoucí růže i přes tisíc, ale to bylo i dříve. Já si ale pořád říkám, že si pro tu DB zajedu-prostokořenné angličanky mi na zahradě dorůstají do pořádné velikosti o dost pomaleji než třeba Kordesky nebo Tantauovky, je tu samý jíl, a jediná dvě pořádná keřiska jsou z kontejneru od Chládků. Ale je pravda, že asi záleží na zdroji, měla jsem ještě Pegasus z 5L originál kontejneru z divného zahradnictví, kam občas zajíždím "zachraňovat" umořené kytky, a byl 2 roky úplně k ničemu, tak jsem ho teď přesadila k mamce a uvidím zda přežije. Květo díky moc za fotky z Hradce, mně se ale líbí všechny i tak, ony se mi ty angličanky prostě zdají takové křehčí, ale v tom je možná to kouzlo, u mě na zahradě návštěvy často přehlédnou dvoumetrového dokonalého Kordesova "plasťáka" obsypaného květy a vzdychají nad anglicankou s dvema kvety, které se ještě válejí napůl po zemi:-)
Přidávám ještě znovu Munstead Wood, barva na fotce je dost věrná a o hodně jiná než ta Honzova tmavá, kterou ta má měla také na začátku kvetení (že by málo živin?)
MW3.jpg

A druhá z kontejneru, Spirit of Freedom, u nás strašně málo prší, takže u baculatek nemám problém s mumifikací květů.

sof.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., fanynka, Aglaé, evai, Evka, Kirsten, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 29. čen 2014 08:12 #290321

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mandalenko, MW měla velmi podobnou barvu u Dresly na poli ;) , dala se určit jen podle cedulky :whistle: . Co je příčinou si netroufám spekulovat, ale ta tvoje nevypadá, že by jí něco scházelo :) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Mandalenka

David Austin - Anglické růže 2014 29. čen 2014 09:20 #290325

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Můj MW měl také tmavou barvu na začátku kvetení, moc se mi líbila, teď už odkvetl, ale poslední květy byly takové vyšislé, shodovaly se s kohotkem věncovým, co se tam vysemenil. má i takovou světlou barvu listí, zdála se mi nezdravá, ale u Dresly i v ZC Lisý v kontejneru měl stejné.

Nemohlo by lepší start kontejnerovaných růží ovlivňovat množství zásobních hnojiv s postupným uvolňováním v kontejneru?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Mandalenka

David Austin - Anglické růže 2014 29. čen 2014 10:53 #290335

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Malá přehlídka austinek. Rychle jsem je ráno vyfotila, než začne pršet a jejich půvab ztratí na dokonalosti. ;)
A Shropshire Lad
AShropshireLad.jpg

Benjamin Britten
BenjaminBritten.jpg

Crocus Rose
CrocusRose1.jpg

Eglantyne
Eglantyne3.jpg

Graham Thomas
GrahamThomas.jpg

Charles Austin
CharlesAustin.jpg

James Galway
JamesGalway.jpg

John Clare
JohnClare4.jpg

Molineux
Molineux.jpg
Poslední úprava: 29. čen 2014 14:50 od Eva L..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., zdenka, HonzaPM, fanynka, Vlaďka, Aglaé, chrast, helena, evai, Martin a tento uživatel má 6 dalších poděkování

David Austin - Anglické růže 2014 29. čen 2014 20:47 #290365

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Honzo,rozkvétá Tess of...Barva nejde vyfotit,ale je nádherná.Asi jsem dospěla :woohoo: .Líbí se mi rudé růže,tahle barva moc(ale rozhodně to není ta červená,jako máminy muškáty)
006_2014-06-29.jpg

Mary Rose dost zdrbly hice,ale snaží se.
008_2014-06-29.jpg

Opršelá,ale stále krásná CPM
012_2014-06-29.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., zdenka, fanynka, Aglaé, chrast, helena, Evka, Mandalenka, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 30. čen 2014 05:54 #290380

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mišpul,Tess se mi také líbí,ale takový odstín,jaký ukázal fotoaparát bych chtěla mít,to je barvička. :up :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

David Austin - Anglické růže 2014 30. čen 2014 09:49 #290387

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Dva jarní nováčci. Přišly pěkné, mírně narašené sazenice, ale jarní horké počasí jim neprospívalo. Obrážely velmi pomalu. Teď prosperují velmi dobře.
Queen Anne. Užší keřík. Barva čerstvých květů je růžová se sytějším středem. Jak stárnou, tak celkově zesvětlají.
QA_1.jpg

QA_2.jpg

The Lady´s Blush. Vitální, rozevlátější a širší keřík. Na noc se květy přivírají.
TLB_1.jpg

TLB_2.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Aglaé, chrast, Martin, mišpule, Evka, Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 30. čen 2014 10:18 #290388

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evoi, rozhodně pánové v Hradci nemají zvládnutý střih A. růží. Ty pak děsí.
Jude the Obscure je s Wollerton Old Hall podobná jen na první pohled.
Obecně má Jude větší a plnější a těžší květy, s meruňkou, vůně je jasně odlišná.
Jude mám docela slušný malý keřík (kontejner od A.), prostokoř. od D. byla kandelábrózní.
WOH je jasně žlutější a mnohem víc roste.
První rok (dva u prostokořek?) to nemusí být patrné, ale pak to přijde.
U mne WOH dělala hrozny květů už odmala, hrozen nakvetl skoro najednou, pokračovala až do zimy,
Jude je na květ skoupější, má pausy, hrozen nakvétal pozvolněji.
WOH měla problémy s mumifikováním až v říjnu (sněháňky), jinak vůbec. JtO celosezónně.

Rozvaleninu, jako je tvá JtO, mám ze Strawberry Hill. Květa někam dávala info o vrabčácích,
co sedávají na růžích, u mne taky - obírají mšice.
Jenže když si jich hejnko sedne na Strawberry Hill, tak ten tvar je potom jasný. ;)
Boscobel seti pěkně činí. Čichalas?

Mišpul, páni, to jsou čipery.

Heleno, dtto, pěkně ti jedou. Zatím spokojenost? Naplněno očekávání (Blush?).

Mandalenko, Spirit ti moc přeju.

Vlaďko, možná, že to tak je (zás. hnojivo v kontejneru).
Zvlášť v chudých půdách by mohl být rozdíl markantní.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

David Austin - Anglické růže 2014 30. čen 2014 10:54 #290389

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, The Albrighton Rambler mi nekvete a ještě dlouho nepokvete.
Dával jsem f., jak vadne, pak seto spravilo, přes tropy dobré, teď vrcholky žloutnou.
Nechávám, nevšímám. Si musí poradit. Přinejhorším ostříhám.
Neroste ani The Lady Gardener (olistila to dřevo, kt. měla při vsazení, žádné výhonky,
zůstává tak 20 cm nad zemí). Sucho? Možná.
Thomas Becket má jedno poupě, to napíná, rozvíjí se už asi sto let.
Carolyn Knihgt jedno poupě.
Jsou všechny 4 dost ubohé, s Queen Anne a The Lady´s Blush, kt. dávala Helena, nesrovnatelné,
přitom relativně stejně "staré".

Bylo by zajímavé vidět růže v HK v září (zdraví).

Květo, jakou barvu by sis u Cariad přála? Studenou? A jaké byly u Pelcových? Losos?
Něco jsem ti včera nafotil. Byly (z horka?) dost do teplého tónu, jako nikdy předtím.

Ohl. šlechtitelů - Austin dokázal vytvořit Nové Staré růže. Přidal do šlechtění historické,
ty rostou často nezřízeně, není lehké je umět stříhat - viz. nářky děvčat v Historické růže.
Tím může být dán další vývoj (někt.?) jeho kultivarů, co se tvaru keře týká (kandelábry, váliči).
Ostatní šl. používali po generace už osvědčené (kompaktní) růže (Meilland).
Ty jsou prostě vychované, generacemi umravněné. Anebo to je prostě jen náhoda?
A. dosáhl přirozeného vzhledu, silných vůní, nově myrhy a anýzu,
dříve se u opakovaně kvetoucích růží nevyskytujících, žluté a oranž u hybridů ze st. růží,
ale (zatím??) nedošel k těm automaticky vychovaným keřům a soběstačným odrůdám
(bez potřeby odstraňování odkvetlinek - šípek - podpora opakování).
Možná tam ani dojít nechce, to je taky možné, že. Ale je to "mladá" růžová líheň.
(na ofic. FCB stránkách A. už od května nabádá k odstraňování šípků - loni jsem nedělal,
James Galway kvetla jednou). Např.

Jsem zvědav na tvé další postřehy z Hradce.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Aglaé, Evka, Mandalenka, Iveta
Moderátoři: Eva L., Květa