no, položená otázka vede k dlouhé odpovědi..
pokud bych chtěla být max. stručná - pak dtto, co psala Jana.
A kromě zmíněného - ono je velmi těžké předem odhadnout jak se kt. růži bude právě v jednotlivých lokalitách líbit. ( s ohledem na místní podmínky, půdu ).. mám srovnání u růží, kt. jsme si kupovaly v jednom termínu, od jednoho dodavatele - a někt. to vyhovuje víc 'u mne' ( těch je ale méně ) jiným o pár km dál ( kde je teda neotravují trvalkama, nenutí prorůstat džunglí, je to převážně pouze růžová výsadba ).
Snažím se to řešit tím, že si kupuju růže po jedné od kultivaru, kultivary sázím spolu barevně velmi podobné. Z dálky splývají, zblízka mi odlišnost květů nevadí. Navíc se ledasky v květu prostřídají.
A po několika letech se buď spolu rozloučíme ( ptž. se neosvědčí ) či zůstane sama samička. Jen málokterou chci mít po více rostlinách - takových růží, kt. jsou opravdu bezchybné, je poskrovnu. Ono také jde o to, co člověk od růže ( v tom kt. časovém období svého zahradnického vývoje ) požaduje.
Jo a pak je specifický druh růží, kt. i kdyby člověk zasadil i 9 do skupinky, tak to bude furt o ničem. Tzv. Nerosti.