Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2014

David Austin - Anglické růže 2014 09. lis 2014 19:19 #292780

• Ališi
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 143
Mám dotaz,budu muset přesadit skoro dvouletou Gertrudu Jekyll,mám ji před popínavkou Penny Lane a ta začíná být dost velká-Gertruda je záměna-tak tam být obě nemůžou.Hledám pro ni místo-jak ji máte prosím narostlou,abych věděla kolik prostoru potřebuje/sev.Čechy/.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 09. lis 2014 19:40 #292781

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ališi, moje Gertruda - většinou je omrzlá k zemi. V I.floru pak 1 - 1,2 m. V druhém - dělá dlouhé šlahouny ( k 2 m ), po první floru ji stříhám o 1/3 - 1/2.
Ještě - při jarním střihu hodně dlouho čekám - až do doby, kdy jsou u ní opravdu vidět pučící očka. Blbě se na ní poznává, co je živé a co nikoliv ( má tmavé stonky, velkou vzdálenost mezi jednotlivými očky ). I tak mi většinou nějakému klacku posléze "dojde", dostříhávám. Trnitá, dost.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Ališi

David Austin - Anglické růže 2014 16. lis 2014 21:26 #292841

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Můžu se zeptat místních sěratelů? :) Pořizujete si austinky po jednom ks od jednoho druhu, nebo po více kusech. Já si růžovou zahradu teprve zakládám a doteď jsem si pořizovala spíš víc kusů od jedné růže(minimálně 3 ks), ale teď se mi zdá, že to byla chyba, že mi té volné plochy rychle ubývá. Teď na podzim jsem třeba sázela 3 ks Princeesse Alex. of Kent a možná by bylo lepší mít 3 různé. Jak to máte vy?
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 17. lis 2014 06:50 #292842

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Jarko . kdysi nebylo levné a snadné sehnat angličanku . dneska je to jednodušší - já sadila po jedné , ale když jsem viděla tu krásu u Austina - tak jsem letos napíchala řízky ke stávajícím keřům . některé chytly , některé zčernaly .. no uvidím .dát po tři do skupiny je hezké- bude to mnohem bohatší .
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 17. lis 2014 10:29 #292846

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jo, Jarko, to je dilema, které tu řeší nejeden z nás :P .
Když pominu tu cenovou stránku, tak ono je opravdu hezčí, když je jich víc stejných pohromadě, ale pak přesně dojde k tomu, že není místo na to "sběratelství".
Takže já to třeba dělám tak, že si je zatím pořizuju po jedné ( mám malou zahradu) a snad časem se mi povede vyselektovat ty, které bude stát za to mít víckrát. Už teď se takoví adepti pomalu krystalizují ;) , ale místa je málo a těch krásných růží je tolik... B) , že nevím, jestli k tomu kdy dojde ;) . Zatím jsem spíš pořád ve fázi sbírání :laugh: .

A to ještě mám potřebu sbírání trvalek :silly: , to se oboje prostě nedá v malé zahradě skloubit dohromady :whistle: .
Poslední úprava: 17. lis 2014 10:30 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jarka

David Austin - Anglické růže 2014 17. lis 2014 13:13 #292847

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Díky, milá Jano. To já právě taky chci mít mezi růžemi i trvalky.

Podle mě tak nejvíc růže vyniknou. Přidávám fotečku růžičky s levandulí, i když to není austinka a vím, že sem nepatří. B)

P1090720.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

David Austin - Anglické růže 2014 20. lis 2014 22:30 #292873

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
no, položená otázka vede k dlouhé odpovědi..

pokud bych chtěla být max. stručná - pak dtto, co psala Jana.
A kromě zmíněného - ono je velmi těžké předem odhadnout jak se kt. růži bude právě v jednotlivých lokalitách líbit. ( s ohledem na místní podmínky, půdu ).. mám srovnání u růží, kt. jsme si kupovaly v jednom termínu, od jednoho dodavatele - a někt. to vyhovuje víc 'u mne' ( těch je ale méně ) jiným o pár km dál ( kde je teda neotravují trvalkama, nenutí prorůstat džunglí, je to převážně pouze růžová výsadba ).
Snažím se to řešit tím, že si kupuju růže po jedné od kultivaru, kultivary sázím spolu barevně velmi podobné. Z dálky splývají, zblízka mi odlišnost květů nevadí. Navíc se ledasky v květu prostřídají.
A po několika letech se buď spolu rozloučíme ( ptž. se neosvědčí ) či zůstane sama samička. Jen málokterou chci mít po více rostlinách - takových růží, kt. jsou opravdu bezchybné, je poskrovnu. Ono také jde o to, co člověk od růže ( v tom kt. časovém období svého zahradnického vývoje ) požaduje.
Jo a pak je specifický druh růží, kt. i kdyby člověk zasadil i 9 do skupinky, tak to bude furt o ničem. Tzv. Nerosti. :laugh:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jarka

David Austin - Anglické růže 2014 22. lis 2014 09:16 #292906

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mám England´s Rose ze dvou zdrojů,ale ani jedna se barvou nepodobá té z austinova fa. www.facebook.com/davidaustinroses/photos...8163/?type=1&theater
Máte ji někdo stejnou jako na obrázku z odkazu?Možná té moji něco chybí??
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2014 22. lis 2014 11:00 #292907

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
myslím , že je ta fotka přebarvená . růži ale nemám , tak neporovnám .
Poslední úprava: 22. lis 2014 11:01 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

David Austin - Anglické růže 2014 22. lis 2014 11:19 #292908

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
JitkoU2, vzpomínám na tvou fotku Munstead Wood, která se mihla ve Srovnávačkách,
ale bohužel zmizela. Mohla bys ji, prosím, dát znovu sem? A nejen ji? Těším se a děkuju.
Přidám mou opršenku z 25.6.2014, ráno
P1590055.jpg

P1590071.jpg

Tentýž den odpoledne
P1590205.jpg

Tentýž den večer
P1590235.jpg

A tady, na fotce z 28.6.2014, se snad trochu povedlo zachytit tu téměř černou reálnou barvu,
plus ten božský samet, který Munstead Wood na svých květech má.
P1590880.jpg
Poslední úprava: 22. lis 2014 11:49 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, Lukáš
Moderátoři: Eva L., Květa