Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžová sezóna 2014

Růžová sezóna 2014 08. čec 2014 10:03 #290635

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Tak u nás první flor většiny růží je pryč, kvetou plně jen pokryvné Lupo, Medeo, potom ramblery S. Excelsa a Dorothy, nova poupata mají Jacqueline du Pre a Rhapsody in Blue, které kvetly jako první. Trochu růžově pusto...
Plánuji pořídit nějaké nové kousky v růžové, lila, smetanové, a chtěla bych zohlednit i dobu kvetení. Které růže u vás kvetou mezi posledními? Záleží více na sortě nebo na stanovišti?
Poslední úprava: 08. čec 2014 10:05 od Iveta.

Růžová sezóna 2014 08. čec 2014 21:47 #290647

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Iveto, tak si říkám, že tu nějako chcípnul pes a vy už máte po růžích?
Ooh, tak to je škoda. U nás léto začíná, růže kvetou.

Nejpozdnější u mne jsou The Fairy, Larissa, Pomponella, Alexandra - Princesse de Luxembourg,
Soused Gusta, Aphrodite, Jude the Obscure a Biedermeier (z těch, co jsem měl/mám více let).
To nejlepší mají stále ještě před sebou Port Sunlight, Burgund 81, Lady Salisbury,
The Dark Lady, Maid Marion, Stephanie Baronin zu Guttenberg, Camelot, Pastella, Radio Times...

Dokvétají Louise Odier, Mme Isaac Pereire, William Shakespeare 2000, Kathryn Morley, England´s Rose,
James Galway, Sharifa Asma Sombreuil, Comte de Chambord a The Mayflower, ty jsou nejranější.

Zbytek kvete naplno (např. Mary Ann, Chippendale, MariaTheresia, Baronesse, Vierge Folle,
Teasing Georgia, Golden Celebration, Strawberry Hill, Harlow Carr, Crocus Rose, Alan Titchmarsh,
Bailando, Laguna, Eden Rose, Royal Jubilee, Jubilee Celebration, Gentle Hermione, Rose de Rescht...).

Jiné mám krátce nebo jsou přesazované, takže teprve začínají, neobjektivní.

Určitě záleží na stanovišti, ale i odrůdě, a taky na střihu (radikální vs. symbolický).
Např. Mme Isaac Pereire, WS2000 a Sombreuil dokvétají na obrostu loňských výhonů
a začínají nakvétat na nových výhonů, které jim letos vyrazily zpod země. Tj. pokvetou pořád.
(kdyby vše nad zemí zmrzlo, vyrostlo jen nové, teoreticky by to vykvetlo bohatě, ale naráz)
V polostínu růže kvetou dlouho - u mne např. Darcey Bussell - nikdy není bez květů.

Tak ať dobře vybereš, zasadíš i ostříháš. :)
akveten8720141.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., fanynka, Aglaé, Eva.Trifon, Martin, mišpule, Evka, Milada, renataaali, Iveta a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Růžová sezóna 2014 08. čec 2014 22:07 #290650

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
jejda,my už máme taky trošku holo.V plném květuje jen Pastella,Pilgrim a CPM,jinak ostřiháno,sem tam teda nějaký květ je,ale většina odkvetla v těch tropech,takže výdrž žádná.
Dnešní chvilkový vichr udělal romanťárnu-serval lístky z odkvétajících květů Pilgrima(ale má ještě hromadu poupat),to byla chumelenice!
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Růžová sezóna 2014 08. čec 2014 22:55 #290652

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Díky moc za inspiraci...a taky za "aha! objeveni" dalších volných mistecek v zahradě, uvědomuji si, ze většina růži je na těch super růžových světlých místech, pročtu si téma ruze do stínu a uz se těším na nové objednavky :P
Honzo, Larissa vypadá v katalogu krásně, vždycky me navnadi, ale nějak mi chybí u kordesovek ten génius loci, který vytvoří v záhonu austinky, tak s ní stále váhám...ale ta pozdější doba kvetení jí asi přidá body. A nějaká karmínová austinka v polostínu keřů a se stříbro listým doprovodem, hmm, asi mám takovou malou zimu- plánuji, surfuji, helpmefinduji, měla bych plít, zastřihávat a polívat, u nás sucho bez slibovaných dešťů...
Taky jsem nepřišla ještě na to, jak dobře zjara ostříhat, každý rok to dělám jinak...no i zimy jsou taky jiné, že jo :lol:

zvláštní pro mě je, že i ty, Mišpul, zmiňujete Pastellu, ta moje loňská trochu utopená v záhoně květla brzy a celkem hodně na bílo, přičítala jsem to vedru, ale trochu jste posílily moje představy, ze mám nějakou hobbymarketovskou záměnu. No jsem z ní zklamaná, je nerost a květy podivné...No uvidím, jestli ještě po kvete.

Růžová sezóna 2014 09. čec 2014 07:08 #290657

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
U mě jako u Mišpul, se už moc nekvete.
Historické jednoukvetoucí mají letošní sezónu za sebou,
stále kvete Madam Isaac Pereire, sem tam kvítek na Rose de Resht,
dokvétají drobnokvětky, zejména Ballerina to letos opravdu pěkně rozbalila ...
V plné kráse je Bernd Weigel - jedna z mála, co nemá letos u mě černou skvrnitost.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Iveta

Růžová sezóna 2014 09. čec 2014 10:00 #290661

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
U nás už růže taky pomalu končí první flor. Poslední květy dokvétají na CPM a Clair Matin, které byly nejrannější. Naopak na květy některých jarních novinek se ještě těším. Teprve před 2 dny rozvila první poupě jarní nová 'Biedermeier" a Laguna. Na kvítky Red Eden Rose se teprve těším.
Pastela ( jarní nová) kvetla hned mezi provními, teť už čekají další poupata na svou šanci. Mmch. první kvetení bylo taky zapraně bílé ( jsem si na 99.9% jistá, že o záměnu nešlo, je ze spolehlivých zdrojů). Taky Edenrose ještě pořád kvete. Některé boční pupeny na dlouhých větvích se nějak později rozhodly vyrašit, takže kvetou teprve nyní, když už je ta první záplava květů pryč ( zbytek dodělal dnešní déšť). Edence myslím to suché období velmi svědčilo. Ani nedostávala nějaké extraporce vody. Ale je u zdi, kde na ní sluníčko jde jen do 13 hod., takže je před úpalem chráněná.

Některé růže už začínají chystat poupata na další kvetení, některé ještě první flor neukončily a už mají novou násadu květů. Naprosto uvytržení jsem ze Sir John Betjeman, která skoro za každým paždím listu ( na dosud květoucí větvičce) vyhodila nový výhon, který už teď má poupata. Je to letošní nováček. Jsem na další vývoj moc zvědavá. Ze začátku jsem z ní byla dost rozpačitá, protože její barva je dost signální a já původně měja pžedstavu o poněkud tmavší růži, ale postupně jsem z ní nadšená čím dál víc. Má velkou výdrž květů. Zatím tedy klopí, ale to přičítám mládí. Květy jsou relativně malé, takže by v budoucnu měly stát. Tvar květu je dost moderní, což mi z prvu taky vadilo, ale její ostatní vlastnosti způsobují, že si jí chtě nechtě zamilovávám ( ačkoliv, když rozvila první květ, okamžitě jsem přemýšlela o tom, že půjde z domu ;) ).
Mariatheresia je taky pěkně čiperná ( Honzo opět velké díky :) ). V paždí prvního listu pod soukvětím vytvořila novou cca 15 cm větvičku, na které už jsou nalitá poupata, zatímco ty první květy postupně odkvétají.
Nadšená jsem i z Kurfürstin Sophie, květy drží dlouho, květů hodně ( navíc, tohle byla láska na první pohled, jsem ráda, že se povedla i v ostatních ohledech ).

Z letošních novinek ( jak jarních, tak podzimních) mám velkou radost. Až na pár výjimek krásně kvetou a prosperujou.

Musím konstatovat, že velký podíl na tom zřejmě má i to, že jsem jim musela udělat nový záhon, do kterého jsem nestihla nacpat mnoho trvalek. Zřejmě to růžím velmi svědčí. Kupodivu ten záhon ani nevypadá příliš opelichaně. Růže si stihly udělat pěkně košaté keříky, to málo místa mezi růžemi je vyplněno několika rozrazily, které to hezky doplňují. Růže v trvalkových záhonech, kde je dost husto to mají mnohem těžší a podle toho to taky vypadá :dry: . Růže v bujných trvalkách není prakticky vidět.

Bohužel mi děti upatlaly objektiv na foťáku, takže zatím nemůžu fotit. Snad seto brzy "vyřeší" ;) .
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, Evka, Iveta

Růžová sezóna 2014 09. čec 2014 10:44 #290664

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Jani,že je Kurfürstin Sophie krásná růže !!!! Miluju ji! a letos se opravdu vydařila,navíc docela dobře snáší horko i déšť.
Poslední úprava: 09. čec 2014 10:46 od jana H.

Růžová sezóna 2014 09. čec 2014 11:33 #290665

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Krásná fotka Honzo
IMG_7369.jpg

Mini Eden Rose, záplava slabě vonících květů na opravdu velkém keři.
Poslední úprava: 09. čec 2014 11:34 od Eva.Trifon.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., zdenka, HonzaPM, fanynka, Kaja, Aglaé, Martin, mišpule, Evka a tento uživatel má 2 dalších poděkování

Růžová sezóna 2014 09. čec 2014 15:31 #290666

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
JaniH, je opravdu nádherná :silly: a vypadá i vitální a zdravá ;) .
Následující uživatel poděkoval: jana H

Růžová sezóna 2014 10. čec 2014 02:05 #290673

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Trifonku, ooh, děkuji. Velká malá Edenka ti tedy kvete jak o dušu. :kiss:

Iveto, souhlasím. Ostinky prostě mají šmrnc.
Ještě z těch v polostínu dlouhokvetoucích mě napadá Sophy´s Rose, s Darcey B. kvetou furt.
Pastella první rok nemusí vypadat na růži s ADR, aspoň u mě. Možná i tvoje potřebuje čas.

Jano V. - Sir John Betjeman - ty mi dáváš. Pokušení...
Následující uživatel poděkoval: Iveta
Moderátoři: Eva L., Květa