Iveto, tak si říkám, že tu nějako chcípnul pes a vy už máte po růžích?
Ooh, tak to je škoda. U nás léto začíná, růže kvetou.
Nejpozdnější u mne jsou The Fairy, Larissa, Pomponella, Alexandra - Princesse de Luxembourg,
Soused Gusta, Aphrodite, Jude the Obscure a Biedermeier (z těch, co jsem měl/mám více let).
To nejlepší mají stále ještě před sebou Port Sunlight, Burgund 81, Lady Salisbury,
The Dark Lady, Maid Marion, Stephanie Baronin zu Guttenberg, Camelot, Pastella, Radio Times...
Dokvétají Louise Odier, Mme Isaac Pereire, William Shakespeare 2000, Kathryn Morley, England´s Rose,
James Galway, Sharifa Asma Sombreuil, Comte de Chambord a The Mayflower, ty jsou nejranější.
Zbytek kvete naplno (např. Mary Ann, Chippendale, MariaTheresia, Baronesse, Vierge Folle,
Teasing Georgia, Golden Celebration, Strawberry Hill, Harlow Carr, Crocus Rose, Alan Titchmarsh,
Bailando, Laguna, Eden Rose, Royal Jubilee, Jubilee Celebration, Gentle Hermione, Rose de Rescht...).
Jiné mám krátce nebo jsou přesazované, takže teprve začínají, neobjektivní.
Určitě záleží na stanovišti, ale i odrůdě, a taky na střihu (radikální vs. symbolický).
Např. Mme Isaac Pereire, WS2000 a Sombreuil dokvétají na obrostu loňských výhonů
a začínají nakvétat na nových výhonů, které jim letos vyrazily zpod země. Tj. pokvetou pořád.
(kdyby vše nad zemí zmrzlo, vyrostlo jen nové, teoreticky by to vykvetlo bohatě, ale naráz)
V polostínu růže kvetou dlouho - u mne např. Darcey Bussell - nikdy není bez květů.
Tak ať dobře vybereš, zasadíš i ostříháš.