Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžová sezóna 2014

Růžová sezóna 2014 10. čec 2014 07:58 #290676

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo nápodobně :) , tys mě zas naočkoval na Royal Jubilee :P , taky už chystá nové kvetení, jsem moc zvědavá, jak bude u mě prosperovat. První kvetení na nováčka velmi slušné ( jen ta trvanlivost a klopení květů - snad až se usadí, bude to lepší), čekám, kolikrát letos stihne opakovat ;) .

Růžová sezóna 2014 11. čec 2014 00:43 #290684

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Iveta napsal:
Tak u nás první flor většiny růží je pryč, kvetou plně jen pokryvné Lupo, Medeo, potom ramblery S. Excelsa a Dorothy, nova poupata mají Jacqueline du Pre a Rhapsody in Blue, které kvetly jako první. Trochu růžově pusto...
Plánuji pořídit nějaké nové kousky v růžové, lila, smetanové, a chtěla bych zohlednit i dobu kvetení. Které růže u vás kvetou mezi posledními? Záleží více na sortě nebo na stanovišti?

Iveto, dívala jsem se na dobu, kdy moje růže začaly kvést ( 29.5 ). Na tvoji otázku se dá odpovědět tak nějak ošolíchaně - páč nemám srovnání jedné růže na odlišných stanovištích ( většinou mám jeden exemplář ), druhák - ony si stejnak holky udělají cochcárnu v závislosti na počasí ( ála loni historky spolu s moderními díky chladnému počasí, letos zase vše si pospíšilo díky horku ).
Co ale pozoruji, je to, že oddaluji dobu kvetení střihem. Mám někt. růže, kt. stříhám opravdu nakrátko i když nemusím, byly by jinak příliš mohutné ( Swany, Marie Jeanne ).Letos jsem poměrně dost střihla i někt. další ( namrznutí ) - a ty v podstatě začaly kvést nedávno.
Pozdnější jsou u mne Pomponella, Larissa, Lovely Fairy, Bonica.
Pak moschata hybridy ( někt. ) - sice nakvetou zavčasu na nízkých větvičkách, na nových větvích ale nakvétají v podstatě od nedávné doby. Vzhledem k tomu, že květy mají dlouhatánskou trvanlivost ( u někt. ) v podstatě kvetou pak obě "patra ) současně - Ballerina, Heavenly Pink, Alden Biesen.
Pak mám růže, kt. kvetou zcela či s malinkatou prodlevou kontinuálně - třeba slaběji, ale květy na nich stále jsou.
Z austinových růží - Crocus Rose a Hyde Hall.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., zdenka, Vlaďka, Martin, Iveta

Růžová sezóna 2014 11. čec 2014 00:45 #290685

• Květa
  • Moderator
Trifonku, Mini Eden, to je tedy záplava. Jak ji máš dlouho ? A jakou mají květy trvanlivost ? co déšť ? vadí/nevadí ?

Honzo, krásná fotka.

Růžová sezóna 2014 11. čec 2014 11:53 #290689

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
U nás bouřky a kroupy z toho týdne zkrátili první flor, třeba Raubritter by byl ještě minimálně dva týdny koukatelný, ale chystám se ho o víkendu ostřihat. Ty kroupy.. :sick:
Ale jak říká Květa drovnokvětky ještě dlouho pokvetou na druhém patře. Kromě již zmiňovaných vypichuji i Souvenir de Greuwille. Dále Sweet Haze, Midsummersnow.
Později u mne začaly a kvetou Tantauovky, nejvíce z nich ještě slibuje SweetHaze. Ostřihala jsem omálcené, rozkvétají další. Ascot, Bailando, Baronessa také ještě dost dlouho pokvetou.
Množstvím poupat střídajících odkvetlíky ještě vypichuji Ritausmu a Sweet Blondie. jo a The Pilgrim, Graham Thomas...Shrop.Lad teprve dal první dva květy, ale tímto ho nechválím...
Poslední úprava: 11. čec 2014 21:34 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., zdenka, Evka, Iveta

Růžová sezóna 2014 11. čec 2014 18:44 #290694

• Květa
  • Moderator
Vlaďko, z tebou zmiňovaných se připojuji též ke chvále Midsummersnow, Sweet Blondie, Souvenir de Greuville, Sweet Haze. Všechny čtyři u mne začaly nakvétat kolem 10.6, kvetou doposud, hojně. V týdnu jsem stříhala odkvetlá (centrální, boční jsou v plné parádě ) květenství Sweet Haze, docela jsem se rouhala, že kvete až tak silně.. :silly: Kdo se má s tím množstvím patlat - odkvetlých bylo necelé kolečko.

Ono drobnovětým vůbec to období bez deště šlo k duhu, letošní rok je např. úžasný Dinky. A ještě jedna růžička - Jet Spray. Ta je obalená květy letos již podruhé.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Vlaďka, mišpule, Iveta

Růžová sezóna 2014 11. čec 2014 21:35 #290699

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Děkuji všem za vaše podrobné odpovědi, potěšilo mě to a inspiruje, teď mě čeká vyhledávání té spousty z nich, které neznám. Naše malá zahrada mě nyní nutí zvažovat velmi pečlivě, místa je málo, taky mě brzy postihne i nějaké první rozloučení se s těmi, které nezapadly do konceptu zahrady. Krásných růží je hodně...no ale tento server je pro mě jedinečný :)
Poslední úprava: 11. čec 2014 21:36 od Iveta.

Růžová sezóna 2014 12. čec 2014 13:40 #290703

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
IMG_4342.jpg

IMG_3703.jpg
Květa napsal:
Trifonku, Mini Eden, to je tedy záplava. Jak ji máš dlouho ? A jakou mají květy trvanlivost ? co déšť ? vadí/nevadí ?

Honzo, krásná fotka.
IMG_7481.jpg

Mini Eden Rose mám od roku 2011, rok 2012 byla pod trochou sněhu a tak neomrzla. Je dost otužilá v našich podmínkách. Květy drží dlouho jako u Leonarda da Vinci, loni v těch vedrech byla vybělená (první fotka). Letos ji deštivé počasí rozvaluje. Fotka (třetí) je po několika bouřkách, včera byla tady průtrž mračen a květy vypadají furt stejně...
Poslední úprava: 12. čec 2014 13:41 od Eva.Trifon.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., hespa1, Aglaé, helena

Růžová sezóna 2014 12. čec 2014 14:44 #290704

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Evo,ta je moc povedená.Mini... když koukám na ten plot,tak moc mini není ;) ,asi jen květy jsou drobnější,že?

Růžová sezóna 2014 12. čec 2014 23:11 #290706

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Je to climbing, dorůstá určitě do 250 cm
Poslední úprava: 12. čec 2014 23:11 od Eva.Trifon.
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Růžová sezóna 2014 15. čec 2014 15:01 #290709

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Na podzim jsem si koupila popínavku Don Juan jelikož jsem měla v paměti z Kunratic,že je temně červená,ale rozhodně ne trenýrková.Ta moje rozkvetla a samozřejmě má barvu jako trenýrky s tmavým sametem. :(
Moderátoři: Eva L., Květa