Iveta napsal:
Tak u nás první flor většiny růží je pryč, kvetou plně jen pokryvné Lupo, Medeo, potom ramblery S. Excelsa a Dorothy, nova poupata mají Jacqueline du Pre a Rhapsody in Blue, které kvetly jako první. Trochu růžově pusto...
Plánuji pořídit nějaké nové kousky v růžové, lila, smetanové, a chtěla bych zohlednit i dobu kvetení. Které růže u vás kvetou mezi posledními? Záleží více na sortě nebo na stanovišti?
Iveto, dívala jsem se na dobu, kdy moje růže začaly kvést ( 29.5 ). Na tvoji otázku se dá odpovědět tak nějak ošolíchaně - páč nemám srovnání jedné růže na odlišných stanovištích ( většinou mám jeden exemplář ), druhák - ony si stejnak holky udělají cochcárnu v závislosti na počasí ( ála loni historky spolu s moderními díky chladnému počasí, letos zase vše si pospíšilo díky horku ).
Co ale pozoruji, je to, že oddaluji dobu kvetení střihem. Mám někt. růže, kt. stříhám opravdu nakrátko i když nemusím, byly by jinak příliš mohutné ( Swany, Marie Jeanne ).Letos jsem poměrně dost střihla i někt. další ( namrznutí ) - a ty v podstatě začaly kvést nedávno.
Pozdnější jsou u mne Pomponella, Larissa, Lovely Fairy, Bonica.
Pak moschata hybridy ( někt. ) - sice nakvetou zavčasu na nízkých větvičkách, na nových větvích ale nakvétají v podstatě od nedávné doby. Vzhledem k tomu, že květy mají dlouhatánskou trvanlivost ( u někt. ) v podstatě kvetou pak obě "patra ) současně - Ballerina, Heavenly Pink, Alden Biesen.
Pak mám růže, kt. kvetou zcela či s malinkatou prodlevou kontinuálně - třeba slaběji, ale květy na nich stále jsou.
Z austinových růží - Crocus Rose a Hyde Hall.