Chvála kordesek.
Úvodem k obraně Kordesových růží jen několik vět.
Firma Kordes Rosen produkuje a šlechtí růže od r. 1887 a dnes je to už pátá generace Kordesů, která se touto bohulibou činností zabývá. Na Wikipedii jsem se dočetla, že ročně kříží cca 30 tisíc růží, křížence zkouší 8 - 10 let, z nich pak vybírá ročně 4 - 6 kultivarů, které uvede na trh. Od 90.let je při šlechtění kladen důraz na vitalitu a na odolnost proti chorobám.
Když si představím tu doslova mravenčí práci v průběhu mnoha desetiletí, která stvořila tolik kultivarů (netroufnu si odhadnout kolik), je logické, že vedle úspěchů byly i neúspěchy. Úplně stejně jsou na tom i další šlechtitelé jako Meilland, Austin, Harkness, Tantau, Lens, Delbard .... a mnoho jiných. Vyprodukovali vedle skvostů i "nepodarky", které ale nejsou důvodem ke generalizaci, že např. Kordes nemá dost dobrých růží ... atd.
Z Kordesových růží, které mám na zahradě, jsem bez potíží (ani jsem nemusela dlouho hledat) vybrala ty nej, které splňují moje představy o kvalitní růži. Nebudu jejich vlastnosti vypisovat, každý se zajisté dovtípí, o které jde. Fotky si tentokrát odpustím, asi bych s nimi vytapetovala moc velkou plochu.
Angela, Bengali, Dolomiti, Dortmund, Eifelzauber, Escimo, Fortuna, Gebrüder Grimm, Charmant, Cherry Girl, Innocencia, Knirps, Maxi Vita, Roter Korsar, Rugelda, Sonnenwelt, Sommerwind, Westerland.
Z těch posledně zasazených stojí za sledování Roseromantic, Sunny Sky a Portorož. Po několika vydatných lijácích s kroupami zatím obstály s hvězdičkou.