Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kordes II - růže dle šlechtitelů

Kordes II - růže dle šlechtitelů 15. čec 2016 19:31 #311548

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo, to není z mé hlavy, tu památnou větu jsem četla v knize tohoto pána : www.google.cz/search?q=daylily+frans+hal...h&q=marcinko+richard , mnohokrát mu doslova zachránila život ( a že ho za svou dlouholetou službu u Navy seals nasazoval prakticky denodenně ;) ).

Já mám Kordesky ráda. Mám ráda jejich lesklé lupení, které ve mě evokuje dojem zdraví rostliny. Mám je zatím jen pár roků na to, abych mohla nějak soudit, ale zatím většina z nich splňuje mé očekávání ( především díky tomu, že jsem je objednávala na základě toho, že jsem je měla možnost okouknout a prodiskutovat jejich ochotu kvést a jejich zdraví).

Nemůžu říct, že bych měla růže některého z šlechtitelů radši než jiné. Každý z nich má mnoho skvělých růží a pak takové, které se u mě nechovají, jak bych ráda. Takže se snažím mít od každého vzorek těch nejlepších ( resp. nejlepších v mých podmínkách). Nicméně, musím se přiznat, že poslední dva roky tedy dost ujíždím na Poulsenových růžích z Castle a Palace série :whistle: ( ale to sem nepatří B) ).
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 15. čec 2016 23:29 #311554

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Kordesky chválím a pěstuji ještě z jednoho důvodu - když se usadí, na mém písku a suchu, nepotřebují tolik vody a prosperují, jejich zdraví je většinou výborné, u každého jsou jiné podmínky k pěstování a tak to chce zkoušet, ale u mě se jim daří velmi dobře :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2

Kordes II - růže dle šlechtitelů 16. čec 2016 19:59 #311580

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Asi před dvěma lety Pelcovi poprvé nabídli Kordesovu růži z r. 1993 Mary Pope. Zajímavé je, že se o ní moc neví, na HMF je jen velice stručný popis a tři fotky. Vypadá to, že tak nějak zapadla, ztratila se z povědomí. Myslím, že ani Kordes ji nemá k prodeji. Takže díky Pelcům se neztratila velmi kvalitní růže. Mám ji druhou sezónu a zatím ji můžu jen chválit.

MaryPope2.jpg

MaryPope1.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Vlaďka, Kaja, varouch, janaver, Evka, Lukáš, Láďa, Jikra a tento uživatel má 2 dalších poděkování

Kordes II - růže dle šlechtitelů 16. čec 2016 21:48 #311585

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Vlaďka napsal:
Teda Jeniku, tak ti teda nevim jak to myslíš :ohmy: asi nejsem dost důvtipná... :laugh:
Proč je v seznamu tvých doporučených ,,blbuvzdorných" růží v Uličce slávy tedy nejdelší sloupec právě Kordesek?

Vlaďko, tys ten prvotní nástřel propočítávala? Hustě ty. :laugh:

Který šlechtitel má v ČR větší prodejní síť?
Který má větší zastoupení ve veřejných výsadbách a má u nás "svá speciální rosária"?
Který se (historicky) více soustředí na prioritu - zdraví? (VV)
Správně, žádný.

Takže KO mohou/budou ve VV tvořit nejdelší seznam.
Při chrlení 10-11 novinek ročně je jistě z čeho vybírat, je co selektovat.
Je to tu hojně k mání/vidění/hodnocení/kritizování.

Pokud tvořím nástřel Veřejná zeleń, asi by nebylo nejšťastnější mít tam odrůdy,
které v ČR nejsou nebo v nejbližších letech nebudou až tak dostupné.

Jak ti ožívá pokroupová zahrada? Piš veřejně víc.
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 16. čec 2016 21:55 #311586

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evo L., ´Mary Pope´ vypadá nadějně, viď?
Jsem zvědavson, jak obstojí v první klasické zimě (nepřivolávám).

Pelcovi takhle "udržují" lecjaké "už nepodporované" sorty.
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 17. čec 2016 08:09 #311596

• janaver
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 170
Novalis

So záujmom som si prečítala Vaše predchádzajúce články. Na základe Vašich príspevkov som si v zime objednala nejaké tie Kordesovky, kontajnerové priamo u Kordesa, sadené boli skoro na jar. Alchymistu som už mala pár rôčkov pred tým, nevedela som jeho názov a veľmi sa mi páčil. Napriek tomu, že neopakuje kvitnutie, kvet je plný, hrá rôznymi farbami, kvitne relatívne postupne a je zdravý. Aj tie novosedence krásne kvitnú, našťastie niektoré nečítali, že nie sú zdravé a že patria k nie príliš podareným.

Pripájam sa k tomu predchádzajúcemu, netreba mať žiadne očakávania a treba s láskou pestovať každý kvietok, ono sa to potom vráti.
Uvádzam jeden zážitok - keď vykvitol Novalis, zobrala som do vázy kvet. Keďže pracujem tam, kde sa podáva kľučka od dverí, reakcia na Novalis - napr. na jeho farbu bola rôzna. Boli aj také, že farba je vyšedivelá a pod. ;) Čiže koľko ľudí, toľko názorov.

Neviem, či to robia všetky, ale u nás hodne prší, a tak tie najkrajšie, najplnejšie kvety / Napr. Caramella, Laguna.../ nevydržali váhu vody a ulomili sa mi. Myslím si však, že nie je to chyba ruží, ale je na vine dážď. Ale keďže dážď polieva za mňa, tak som aj nepriek tomu veľmi spokojná :P Nemám síce priepustnú pôdu, čiže t.č. rastliny stoja vo vode, ale prídu ešte aj horúčavy

A keďže som kukala nie len sem do Kordesoviek, mám na jeseň objednané Austinky a budem mať ďaľší nový záhon ruží.
Poslední úprava: 17. čec 2016 08:14 od janaver. Důvod: vloženie fotky
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja

Kordes II - růže dle šlechtitelů 17. čec 2016 08:19 #311598

• janaver
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 170
takže ešte raz vkladám fotku
Novalis
16.7.16Novalis.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja, Evka, Lukáš, Láďa, Jikra, alenak, Marta

Kordes II - růže dle šlechtitelů 17. čec 2016 19:34 #311613

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
tak já jsem s nimi velice spokojený a hlavně kvetou když austinky a historické růže odkvétají , mají (některé) sice keře neupravené občas vyčouhlé ale myslím, že to k nim patří navíc jsou velice zdravé u mě ve vlhkém prostředí to je skvělé
Poslední úprava: 17. čec 2016 21:32 od Lukáš.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, JitkaU2, Kaja, Evka

Kordes II - růže dle šlechtitelů 17. čec 2016 21:24 #311622

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
101_8087.jpg

Rosanna , velice pěkná růže , koupil jsem ji v nějakém marketu za 50 Kč už ji mám asi druhý rok , má nádhernou barvu květu roste sice pomaleji ale i tak má tak 150 cm
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Láďa, Vendy, alenak, bradhal

Kordes II - růže dle šlechtitelů 17. čec 2016 21:30 #311626

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Jo, Novalis, to podepisuji, taky můj oblíbenec. Neodpustím si, abych s ním tady nevytapetovala taky. ;)
72016060.jpg

Kombinace s Loddon Anne mu myslím sluší.

Mám už delší dobu nějakou nepsavou, tak se polepším. (Honzo ;) )

Napřed jsem chtěla napsat, že vlastně skoro žádné Kordesovky nemám, pak jsem se ale zamyslela a došlo mi, že ty nejoblíbenější. Ale úplně jiné než jsou na seznamu VV. :laugh:

Zmiňovaný Alchymista, tomu se nedá odolat a ČS mu odpouštím, s chemií se nemám ráda.
Raubritter, pamětníci vědí, že jsem jím nakazila kdekoho. Prostě miláček. Letos ho kroupy pořádně osekaly, ale něco květů mu na závětrné straně zůstalo a co je neuvěřitelné, teď má nová poupata :woohoo:
A to je Once-blooming spring or summer
72016062.jpg

Angela, jasně, tutovka co nezklame. Pompnella totéž.
Tak jsem si uvědomila, že mám velké zatížení na růžové koblížky :laugh:
Poslední úprava: 17. čec 2016 21:33 od Vlaďka.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Evka, Lukáš, Vendy, alenak
Moderátoři: Eva L., Květa