Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2015

David Austin - Anglické růže 2015 16. čec 2015 07:46 #298964

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ajko, pět různých neGrahamů :ohmy: , to je tedy děs.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

David Austin - Anglické růže 2015 16. čec 2015 15:13 #298967

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Honzo můžeš zhodnotit Gen. Gardenera, je vhodnější jako keř nebo bude bujnější k "plazení"? Jde mi o to, kam ho na podzim dám. A co barva? U tebe vypadá spíš do běla?

Měňavku měňavou Lady of the Lake jsem dala k opoře k baráku, takovou krásnou kari síť ji připravila a zatím stěží půl metru, ale snad se příští rok "pochlapí". Co ta tvoje, jak vypadá letos, loni ti nakonec docela poskočila ne? Díky
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 16. čec 2015 22:48 #298973

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Jana V. napsal:
Ajko, pět různých neGrahamů :ohmy: , to je tedy děs.

No Jani, už se o mě pokoušel infarkt. Fakt je, že už jsem se vším smířená. :silly:
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 17. čec 2015 20:24 #298985

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN3582_2015-07-17.jpg

Lady of Shalot
DSCN3605.jpg

Queen of Sweden
- angličanky momentálně odpočívají . a dobře tak . v tom vedru by stejně byly spálené . ráno jsem na růže vycamrala skoro všechnu vodu z nádrže.
Přílohy:
Poslední úprava: 17. čec 2015 20:27 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., sany, Evka, Iveta, Vendy, Jikra, Ajka, alenak

David Austin - Anglické růže 2015 18. čec 2015 00:05 #298989

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano, tvou story "´Alan Titchmarsh´ v kontejneru" dobře znám.
Nevím, zda se podle jedné rózy a jedné zkušenosti dá dělat závěr, každopádně jí držím pěsti.
Moje 4 ks kontejnerovaných AT (ze Všerub, tj. od Austina) jsou bezva.
Když zavlažuju kontejnerované (celou první sezonu + vzpomenu si na ně i v jejich druhé sezoně,
neb ty kořeny prostě v okolí nebudou ještě dostatečně + vlažím občas i v zimě - rašelina hrozně
ráda vysychá, ale - hlavně - promrzá - tj. sazenice nemusí být narušena ani tak suchem, jako tím,
že jako na potvoru přišla silná zima, dokud měla kořeny ještě v rámci kontejnero-tvaru, a sazenici
narušila-oslabila), tak proleju nejen rašelinový bal, ale hlavně okolí - aby kořeny "cítily",
že tam vedle je taky voda, taky dobře, aby se tam prostě plazily.
(někdy si říkám, jak by bylo príma vidět nějakým speciálním řezem nebo kamerou pod zem, jejku!)

Kiko, to je slovo do pranice. Nejoblíbenější Austinky?
No, zrovna ´Gertrude Jekyll´ a ´Port Sunlight´ extra nemusím (ale mám obě po dvou ks).
GJ zlobí růstem, často má nekvetoucí výhony.
Chce plné slunce, jinak místo hojného kvetení takhle zlobí. Jinak je fajn a silně voní.
PS mi přijde líná na kvetení, výhony trochu zlobí, keř není nijak extra sám zdobný (nesolitéra).
Pak jsou jiné Austinovy růže, které budou krásné nahoře, dole, kolem dokola - pořád, celé.
To je právě ´Crocus Rose´, ´Lady Emma Hamilton´, ´Royal Jubilee´, ´Harlow Carr´, ´Wisley 2008´ aj.
Nejbližší - kombinace krásy květu a keře, vůně a požadavků mi jsou ´Boscobel´, ´Lady Emma Hamilton´,
´Royal Jubilee´, ´Alan Titchmarsh´, ´Princesse Alexandra of Kent´, ´Harlow Carr´, ´Queen of Sweden´, ´The Ingenious Mr. Fairchild´, ´William Shakespeare 2000´, ´Crown Princess Margareta´.

Pak jsou takové, pro jejichž květy stojí za to zahradničit, ale mají některé nectnostě (pálí se jim květy, lepí se jim květy, málo rostou, málo opakují, výhony se válí po zemi... - jedno či druhé či všechno dohromady) - ´Summer Song´ - pálí, málo vyhání nové větve, ´Jude the Obscure´ - lepí, málo VNV, ´Sharifa Asma´ - lepí, málo VNV, ´Spirit of Freedom´ - lepí...

Unikátní je tmavá ´Tess of the d´Urbervilles´ - květy leží přímo na vařícím temně hnědém
plechovém plotě a nepálí se. To je u růží její barvy dost raritní. Květy dlouho vydrží.

No, takhle bych (si) tu mohl vypisovat dva dny...

Vendy, napíšu později k oběma. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: sany, Evka, Kika, Iveta

David Austin - Anglické růže 2015 18. čec 2015 01:47 #298990

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Jee, Honzo, moc dekuju za komentar, tak trochu jsem doufala, ze odpovis, kdyz se k tomu nikdo nemel. ;) Priznam se, ze z PS jsem zatim taky trochu rozpacita, objednala jsem ji na doporuceni, kdyz jsem chtela kombinaci k cihlovemu altanku a nakonec z toho vysla vyskove odstupnovana kombinace Westerland, Port Sunlight a Emanuel. Vsechny jsou porizovane na jare, PS se zatim moc nepredvedla, je nizka a hodne klopi, ale doufam, ze z toho jeste vyroste. Emanuel me naopak velmi nadchl, ale vsimla jsem si, ze je i tady casto mezi topkami.
Jinak ja chci na podzim trochu prekopat zahon a dat nove ruze, jine (par NN a nejaka Poulsenka) pujdou na zahradu k memu kamaradovi, tak bych chtela poridit hlavne Austinky. Jeste budu muset vyresit jak propojit oranzove a ruzove ruze, asi pres tmave cervenou (je to zahon podel kamennych zdi, takze jedna vedle druhe, nedaji se delat vetsi skupinky :( ). Nebo sel by prechod pres oranzovo-ruzove, jako treba ten Boscobel, nebo Augustu Louise, kterou tam mam ted? Vyskove to muze byt ruzne, zed je cca 2m.
Z toho co tam mam ted, mi zbyde jen Leonardo da Vinci, Augusta Louise a Nostalgie, ale teoreticky je muzu soupnout jinam, pokud nebudou ladit.
Diky za upozorneni na GJ, zkusim ji tedy vyhradit slunecne misto (cast zahonu je trochu stinena stromy).
A jeste dotaz - z tech vinovych bys radeji tedy sel do WS2000 nez do Darcey Bussel?
Pravda je, ze tolik nemusim ty kulovite kvety, spis salky, z toho duvodu jsme zamitla AT a Royal Jubilee.
No, placam se v tom slusne, obavam se, ze jeste budu v diskusi "kterou vybrat" hodne otravovat. :) :)
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 18. čec 2015 07:33 #298991

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo, to je právě to. Na zalévání zahrady nebyl a není čas, zalívám jen nově sázené a jen, pokud je to nutné. Prostokořenné růže sázené napodzim není třeba zalévat, zvládají to samy ;) ( jarní mívají občas - letos taky- problémy). Při péči, kterou jim věnuješ ty, zřejmě rozdíl kontejnerovky x nekontejnerovky , není podstatný. Já jim takovou péči dát nemůžu, takže v mém případě je lepší vydržet, počkat si do podzimu a objednat si prostokořennou :unsure: .

Jinak, Royal Jubilee a Princess Anne jsou u mě aktuálně úplně bez listí. Jako jediné mají masivně ČS ( pokud mají jiné růže nějakou chorobu, pak mají padlí). Nestříkám, ale asi se budu muset k tomu odhodlat. Už jsem si koupila Dithane, ale v těch vedrech nevím, jestli stříknout ráno nebo večer :unsure: ?
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

David Austin - Anglické růže 2015 19. čec 2015 10:31 #298992

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN3634.jpg

jeden kvítek Snow Goose s včelkou . jinak mám momentálně angličanky ostříhané ..
ještě kvete Lady of Shalot
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, AlenaC, Iveta, Jarka, Jikra, Ajka, alenak

David Austin - Anglické růže 2015 21. čec 2015 10:26 #299077

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano, já bych postřikoval večír, aby se látka mohla přes noc lépe vsáknout a rozvést pletivy.
Ráno by brzo oschla, si myslim.
Třetí sezonu nepostřikuji fungicidy - ČS nemám vůbec, tři odrůdy mají lehounké padlí,
všechny z extrémního sucha.
Dvě z nich rostou u stromu (´Crocus Rose´, ´William Shakespeare 2000´), třetí (´MariaTheresia´)
má vyvýšeno, nekvalitní zeminu a výpek už jižní zdi (Svatební).
Díky za doplnění - nevěděl jsem, žes tu kontejnerovanou růži nezalévala...

Kiko, ´Westerland´, ´Port Sunlight´, ´Augusta Luise´ i ´Nostalgie´ bych odklonil k tomu kamarádovi.
Určitě je z čeho vybírat, kombinuj je nejen květem, ale i listem.

K sobě se podle mě hodí tř. ´Eglantyne´, ´Sweet Juliet´, ´Darcey Bussell´, ´Munstead Wood´ aj.
S barevnými přechody si nelam hlavu, když jsou růže fit, jsou krásné všechny.
´Boscobel´ je dobrá přechodná růže, ´Lady Emma Hamilton´ taky. Ale ta už je šálkovitá, ne?
A ´Princess Alexandra of Kent´ taky?
Trvalkami se dá leccos také spravit. Bude fajn, když si tam vybereš jen několik odrůd,
dáš je po dvou-třech (i do řady, do nevadí), a pak je třeba zopakuješ o kus dál.
Rozhodně to bude harmoničtější, než dvacet odrůd po jedné sazenici.
´William Shakespeare 2000´ - ona hůř drží tvar keře a o něco víc se pálí (než ´Darcey Bussell´),
nicméně její vůně je prostě top. Ale k té zdi bych dal DB. Je méně "problematická".
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

David Austin - Anglické růže 2015 21. čec 2015 11:32 #299085

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo, díky, měla jsem dojem, že postřiky se nemají dělat při teplotách nad 26°C. Aktuálně teploty klesají pod tuto hodnotu až se setměním :dry: . Poránu v šest je cca 21. Ale je pravda, že to to sluníčko zas rychle vysuší.

Kiko, růže sázené letos zjara bych hned neodsuzovala. Jaro bylo suché a růže se špatně chytaly. Dokonce dlouho vypadaly, že mají velký problém. Až když v květnu delší čas pršelo a půda se nasytila, začaly růže sázené najaře teprve růst. Pořizovala jsem mámě Westerland předloni a už loni z něj byla unešená, ale letos už to byla opravdu velká paráda :) .
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa