Jano, tvou story "´Alan Titchmarsh´ v kontejneru" dobře znám.
Nevím, zda se podle jedné rózy a jedné zkušenosti dá dělat závěr, každopádně jí držím pěsti.
Moje 4 ks kontejnerovaných AT (ze Všerub, tj. od Austina) jsou bezva.
Když zavlažuju kontejnerované (celou první sezonu + vzpomenu si na ně i v jejich druhé sezoně,
neb ty kořeny prostě v okolí nebudou ještě dostatečně + vlažím občas i v zimě - rašelina hrozně
ráda vysychá, ale - hlavně - promrzá - tj. sazenice nemusí být narušena ani tak suchem, jako tím,
že jako na potvoru přišla silná zima, dokud měla kořeny ještě v rámci kontejnero-tvaru, a sazenici
narušila-oslabila), tak proleju nejen rašelinový bal, ale hlavně okolí - aby kořeny "cítily",
že tam vedle je taky voda, taky dobře, aby se tam prostě plazily.
(někdy si říkám, jak by bylo príma vidět nějakým speciálním řezem nebo kamerou pod zem, jejku!)
Kiko, to je slovo do pranice. Nejoblíbenější Austinky?
No, zrovna ´Gertrude Jekyll´ a ´Port Sunlight´ extra nemusím (ale mám obě po dvou ks).
GJ zlobí růstem, často má nekvetoucí výhony.
Chce plné slunce, jinak místo hojného kvetení takhle zlobí. Jinak je fajn a silně voní.
PS mi přijde líná na kvetení, výhony trochu zlobí, keř není nijak extra sám zdobný (nesolitéra).
Pak jsou jiné Austinovy růže, které budou krásné nahoře, dole, kolem dokola - pořád, celé.
To je právě ´Crocus Rose´, ´Lady Emma Hamilton´, ´Royal Jubilee´, ´Harlow Carr´, ´Wisley 2008´ aj.
Nejbližší - kombinace krásy květu a keře, vůně a požadavků mi jsou ´Boscobel´, ´Lady Emma Hamilton´,
´Royal Jubilee´, ´Alan Titchmarsh´, ´Princesse Alexandra of Kent´, ´Harlow Carr´, ´Queen of Sweden´, ´The Ingenious Mr. Fairchild´, ´William Shakespeare 2000´, ´Crown Princess Margareta´.
Pak jsou takové, pro jejichž květy stojí za to zahradničit, ale mají některé nectnostě (pálí se jim květy, lepí se jim květy, málo rostou, málo opakují, výhony se válí po zemi... - jedno či druhé či všechno dohromady) - ´Summer Song´ - pálí, málo vyhání nové větve, ´Jude the Obscure´ - lepí, málo VNV, ´Sharifa Asma´ - lepí, málo VNV, ´Spirit of Freedom´ - lepí...
Unikátní je tmavá ´Tess of the d´Urbervilles´ - květy leží přímo na vařícím temně hnědém
plechovém plotě a nepálí se. To je u růží její barvy dost raritní. Květy dlouho vydrží.
No, takhle bych (si) tu mohl vypisovat dva dny...
Vendy, napíšu později k oběma.