Vendy napsal:
Honzo můžeš zhodnotit Gen. Gardenera, je vhodnější jako keř nebo bude bujnější k "plazení"? Jde mi o to, kam ho na podzim dám. A co barva? U tebe vypadá spíš do běla?
Měňavku měňavou Lady of the Lake jsem dala k opoře k baráku, takovou krásnou kari síť ji připravila a zatím stěží půl metru, ale snad se příští rok "pochlapí". Co ta tvoje, jak vypadá letos, loni ti nakonec docela poskočila ne? Díky
Vendy, ´The Generous Gardener´ je pro mne bílá.
Bílá s porcelánově střibřitě pudrově korálovou košilkou.
Jo?
Dost možná je její matkou ´Margaret Merril´ - voní podobně silně a když se TGG v horku otevře,
jejich květy jsou k nerozeznání podobné. Úplně mě to teď v těch tropech trklo. Trk.
Podle mého je lepší jako popínavá - dá ti více květů a s ohledem na barvu je i výtečně mrazuodolná.
Navíc má minimum ostnů, takže se hodí i kde se chodí. Je absolutně zdravá a lebedí si v polostínu.
Samo by šla i jako keř, kdo rád stříhá a musí ji mít keřovou. Nicméně letos (v tom suchu!)
si nahodila už 220 cm výhony s poupaty, které se dále větví, takže by majitel keře musel
být opravdu nekompromisní střihač.
´The Lady of The Lake´ loni určitě měla přes metr. Letos má nejvyšší výhon cca 150 cm.
Jedné věci nerozumím - byla nezima a ona přesto "zmrzla" až k zemi. Mohlo jít o jiný důvod,
ale její mrazuodolnost je s otazníkem. Na druhou stranu je jasné, že i v této superchladné
oblasti dokáže dělat kvetoucí jednoleté výhony nad metr. Zatím je slabší, řidší.
K mříži bych vysadil asi raději dvě a časem doplnil nějakým jemným a slabě rostoucím klematisem (C. recta).
Barvu má TLoTL momentálně v horku nejjemněji myslitelnou růžovou s tím, že nakvétá
ve smetanově meruňkové. Ta zmizí během 24 hodin.
Poupě při rozvití neskutečně citronově voní. Později voní slabě a více po šípku.
Je božská. Mišpule měla loni pravdu - je nejlepší z loňských novinek.
´The Lady of The Lake´ - výhony má opravdu sexy, mají ale dlouhá internodia,
takže působí dosti řídce, i proto bych k sobě vysadil růže dvě a ten jemný klematis
"Keř" je nefotitelný, tak alespoň jeho báze
S tlapkou
Romantika...
´The Lady of The Lake´ vlevo a ´The Generous Gardener´ vpravo
Menší Lady mezi dvěma Úžasnými Zahradníky