Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2015

David Austin - Anglické růže 2015 31. srp 2015 07:51 #300029

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
EviL, prosím, v tvém popisu mluvíš o druhé nebo třetí vlně kvetení?
U mě mají některé austinky druhou vlnu za sebou ( byla slabší, vyšla do těch předchozích veder) a sbírají sílu na třetí. Tak abych byla v obraze, jak si stojí vzhledem k těm tvým...

Honzo, dík za info k JtO ;) . U mě má teplíčko dost ( J a JZ orientace, přisazená k asi metrové zídce, tj. dostává od ní zpětně ještě notnou dávku tepla), možná právě proto má každoročně snahu vyhazovat dlouhé pruty. Bohužel ale nechce moc větvit, ačkoliv se jí k tomu snažím všemi silami donutit. Možná jí tedy zkusím nechat ( stejně jako CPM), aby se zkusila předvést jako popínavka ;) .
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 31. srp 2015 11:30 #300034

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evo, pokud jsi každou růži postřikovala jen 20 sec, tak si myslím, že o přehnané zálivce nemůže být řeči.
Tož můžeme být v klidu.

Jano, Eva je sice o více než 230 metrů nadmořské výšky níže než já, ale i tak si myslím,
že u nás horalů nemůže býti o třetí vlně ani řeči. Nebo ano?
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 31. srp 2015 11:30 #300035

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Pro zajímavost dám obrázek jedoho výhonu Abraham Darby, má poupata s praporky, zbytek keře to nedělá. Je to současné, druhé kvetení, J.
DSCN39561.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Ajka, alenak

David Austin - Anglické růže 2015 31. srp 2015 11:41 #300036

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Evo L., ještě si vzpomínám na tvé hořekování nad ´Eglantyne´. Takže už vše vyžehlila?
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 31. srp 2015 12:32 #300039

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Už nějakou dobu se chci kouknout na navigaci, kolik naměří u EvyL před domem.

No, pokud bude jako loni ještě v říjnu + 20, tak třetí vlna - co by ne... že...
V porovnání - je Liberec proti mně cca o týden ( až 14 dnů ) v růžové sezoně opožděn. A také mrazíky, sezonu ukončující, přicházejí k Evě časněji.
Proti Janě jsem zase o ten ( min. ) týden opožděná já.

Samo, cochcárna nezahrnuta.
--
k zalévání :
kolik jsem vylila vody do záhonů budu moci sdělit za cca měsíc, kdy mi přijde faktura.
Zalévala jsem v sezoně v podstatě trojím způsobem.
Začala jsem pohazováním hadice do záhonů. Krtci pak pořádali orgie. Záhy jsem tohoto způsobu musela zanechat, ptž. jsem pohodila a při návratu ( grr ) jsem konstatovala, že vodu leju do tunelů.
Přešla jsem na druhý způsob - hadici do ruky, postávání. To se nedalo praktikovat dlouze ( pot prýštil ). Navíc, neměl tento způsob valného účinku. Na vodu nepojímající půdě se tvořilo pouze zvětšující se jezero, po půlhodinovém postávání bylo prolito pouze do hloubky 3 cm.
Po odkvětu I. vlny jsem jsem tedy praktikovala zalévání postřikovačem - výseč - jedno místo - bylo zaléváno minimálně půl hodiny. Prolito dostatečně, opakování po třech dnech ( to hadice obešla zahradu ). V tu dobu bylo opět totál místo suché.
Musím napsat, že jsem netušila, kolik kytek bude potřebovat záchranu před uschnutím. Pro ilustraci - poloopálené listí na Cornus kousa, zvonky schnoucí na stojáka.. :ohmy: . Po tom nejpalčivějším srpnovém dni nastal na zahradě listopad - břízy shodily 2/3 listí. Dívala jsem se, jestli nejsou postiženy onou rzí, která způsobuje předčasný opad, ne, byly zdravé, "pouze" je stromy neutáhly.

Honzo, jj., The Lady's Blush velmi příjemně překvapila.

ad Jude - chm, tak to ta moje Itálii přeskočila, myslí si zřejmě, že roste na Sahaře. :laugh:
Evinu jsem viděla v I.floru kvést, pustá závist a následné smíření s tím, že tahle růže se ke mně nehodí. ;)

Nebyla by pro toto téma vhodná samostatná diskuse ? ( snažím se postupně doplácat k vyjádření u všech šlechtitelských diskusí, totiž ).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, Iveta, Jikra, Ajka

David Austin - Anglické růže 2015 31. srp 2015 13:51 #300043

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jj Květo, možná by samostatná diskuse na téma zvládání sucha a vedra byla přínosná ;) , bude se to zpětně lépe dohledávat ;) .

Pokud jde o třetí vlnu, aktuálně do ní vstupují některé růže, z austinek John Clare a chystá se Emanuel. Možná dá třetí vlnu Darcey B. ,to se uvidí ;)
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 31. srp 2015 14:07 #300044

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jani, mluvím o druhé vlně. Kromě už jmenovaných právě kvete ještě Gertrude Jekyll, Pr.Alexandra of Kent a Molineux. Na ty jsem ve své nedůslednosti zapomněla. Ty ostatní jsou v různém stádiu - od těch zmíněných loudalek počínaje přes fázi prvního květu (Sophy´s Rose, Hyde Hall, Teesing Georgia, Crocus Rose
Ale ! Darcey Bussell byla nejrychlejší, ta už si druhou vlnu odbyla. Teď si asi vzala dovolenou a do třetího
kvetení se nijak nehrne.
Honza správně podotknul, že ve vyšších polohách ( u nás 420m.n.m.) je vývoj rostlin, a to všech, opožděn, tedy i třetí vlna kvetení růží by byla neobvyklá. Ale kdo ví, případný dlouhý teplý podzim může způsobit zázrak. :ohmy:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

David Austin - Anglické růže 2015 31. srp 2015 15:38 #300046

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Honzo, u Eglantyny problém přetrvává, spíš jsem si to vyžehlila já u ní tím, že už jí nevyhrožuju vyobcováním a jsem spokojená s takovou, jaká je. Nové výhony stále nevyrůstají ze země, jen z kmínku a keř trochu připomíná jabloňový zákrsek. Ale na kvalitu růstu a kvetení to nemá výrazný vliv a tak už se nevzrušuju. ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

David Austin - Anglické růže 2015 31. srp 2015 15:46 #300047

• Jana V.
  • Platinum Boarder
EviL, díky, u mě jsou totiž aktuálně růže (austinky nevyjímaje) v různých stádiích.
Některé teprve chystají nové výhony na druhou vlnu, protože v těch vedrech prostě stávkovaly a "seděly" ani se nehnuly a nové výhonky se objevují až po tom dešti ( z austinek např. The Pilgrim), některé jsou aktuálně ve druhé vlně ( PAoK, Alan T., CPM), ale většina je po druhé vlně a čekám, jestli bude třetí ( Mary Rose, Golden C. např.) a pár jich je po druhé vlně a chystají výhonky na třetí ( Emanuel, T.Georgia, Darcey B.).

Takže u některých čekám na druhou vlnu a u některých na třetí , proto ten dotaz ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Iveta

David Austin - Anglické růže 2015 01. zář 2015 15:13 #300092

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Evo, díky za info. Ten nešvar - nevyhánění nových výhonů z báze - mám na můj vkus už u mnoha růží.
Nevím přesně, čím to může být. Asi prostě a jednoduše dostatkem nadzemní hmoty, ze které žijí,
a to díky nezimám. Kdyby byly pořádně prohnojené a záhony pod kapkovou zálivkou, tak věřím,
že by čile vyrážely, ale nejsou. Tož nebudu si tím kazit náladu, já jen, že tvá Eglantyne nemusí
být smutná, není v tom sama.
PS: jsem si na Wikipedii našel, že Liberec je 374 m n.m. - semito zdálo nějak málo. A k tomu ty moje počty, že... :lol:
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa