Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2015

David Austin - Anglické růže 2015 16. zář 2015 16:27 #300784

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Moje velmi vydařená záměna (za Gentle Hermione) Lichfield Angel. Kvete s malou přestávkou celé léto a asi ještě bude dlouho pokračovat. Připravených poupat má dostatek

LichfieldAngel5.jpg

Po trochu delší přestávce znovu rozkvetla Sophy´s Rose. Miluju její jiřinkovité květy.

SophysRose2.jpg

SophysRose3.jpg

Crocus Rose znovu v plném květu. Spousta poupat vypadá nadějně.

CrocusRose2.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, sany, jana H, Evka, Iveta, Vendy, Jikra, Ajka, Genovesa a tento uživatel má 2 dalších poděkování

David Austin - Anglické růže 2015 17. zář 2015 10:30 #300796

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Evo náááádhera! Prosím prozraď kolik rostlin máš těch Crocus rose u sebe?
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 17. zář 2015 12:20 #300800

• Eva L.
  • Moderator
Vendy, jednak ti děkuji za pochvalu a druhak ti prozradím sladké tajemství :cheer: Je to jedna jediná rostlina. Opravdu. Teď úsilovně přemýšlím, jak dlouho jí to trvalo dorůst do této velikosti. Mám pocit, že asi 4 roky. Měla jsem totiž v PC tabulku se všemi růžovými kultivary, včetně šlechtitelů a i dat, kdy jsem si je koupila. Jenomže při nějaké nešikovné manipulaci s tabulkou jsem si ty údaje tak přeházela, že zatím nemám vůli a energii dát to do pořádku. Musím se spoléhat na svou chatrnou paměť. :laugh:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vendy

David Austin - Anglické růže 2015 17. zář 2015 12:25 #300801

• Vendy
  • Platinum Boarder
Ty jo, to není možné :blink: to se jim u tebe fakt daří dobře. A ještě prosím tě, někdo tu psal, že zrovna Crocus rose nijak moc nezastřihává, tak ještě prosím prozraď co ty a střih u CR :-)
Mě prostě u téhle růže bere ta kombinace barev stonků, listů a květů.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 17. zář 2015 12:56 #300802

• Eva L.
  • Moderator
Vendy, střih růží je dost obsáhlé téma, odpověď by byla asi dlouhá. Zůstanu jen u sadových a těch vzrůstnějších austinek.
Nejdřív musím říct, že nestojím o příliš objemné keře a tak se řídím např. i Austinovým doporučením (kromě jiných) jak řezat sadové růže, včetně těch jeho, pokud je chceme pěstovat jako keřové a ne jako pnoucí.
Na jaře střihnu zdravé a živé výhony nad očkem ve výši asi 30cm. Všechny tenké výhonky rostoucí ze země odstraním úplně. Tím, že výhony takhle zkrátím, se snažím, aby se keř větvil co nejníž a růže nebyla tzv. nohatá - s nerozvětvenou a bezlistou bází.
Podruhé řežu v létě po prvním kvetení - odstraním asi 1/3, někdy až 1/2 odkvetlého výhonu. A to je vše. :)

Samozřejmě, že se metoda řezu liší u čajohybridů, popínavých, mnohokvětých, mini ... atd.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: sany, Láďa, Vendy, Ajka, Genovesa, alenak

David Austin - Anglické růže 2015 17. zář 2015 13:13 #300804

• Vendy
  • Platinum Boarder
Moc díky, takhle se to snažím dělat taky a vypadá, že ostatní začínají dělat hezké keříky. Jen ten Crocus je fakt docela hustý a má milion malých tenkých větviček. Koupila jsem ho letos pozdě už asi v červnu nakvetlý u Chládka a prý to byla už starší sazenice. Byl fakt hustý, ale asi si teprve sedá, pač nějak extra neobrůstá. Tak mě zajímalo, zda u tebe nemá náhodou jinou péči. Ještě jednou díky.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 17. zář 2015 14:53 #300808

• Eva L.
  • Moderator
Ještě pár slov k minulému příspěvku. Tvoje C.R. je zřejmě z kontejneru a tak musíš počítat s tím, že nějaký čas potrvá, než růže prokoření do okolní země. Po tu dobu bude "sedět".
Nechci tě nijak přesvědčovat, ale já bych ten milion tenkých větviček rostoucích od báze odstranila už teď. Jednak ulevíš rostlině a na jaře bys je stejně likvidovala. A ty silné výhony bych na jaře zkrátila na max. tři očka. V prvním roce je krátký řez užitečný, nové výhony budou silnější.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, Genovesa, Petra

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 05:18 #300820

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Konečně někoho u D.Austin roses napadlo,že by bylo dobré mít u růží víc obrázků. :) www.davidaustinroses.com/english/showrose.asp?showr=4449
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Láďa

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 06:34 #300821

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Tak jsem vas po nejake dobe docetla, skoda, ze jsem nechytla Boscobel u Pelcu, mela jsem o ni zajem. Ani v Lotumu neni. Ale zajimalo by me, kdo ji mate, s cim ji kombinujete?
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 06:37 #300822

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Já ji mám u Princess A of Kent a Jubilee Celebration. ;)
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa