Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2015

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 10:19 #300823

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Eva L. napsal:
Vendy, střih růží je dost obsáhlé téma, odpověď by byla asi dlouhá. Zůstanu jen u sadových a těch vzrůstnějších austinek.
Nejdřív musím říct, že nestojím o příliš objemné keře a tak se řídím např. i Austinovým doporučením (kromě jiných) jak řezat sadové růže, včetně těch jeho, pokud je chceme pěstovat jako keřové a ne jako pnoucí.
Na jaře střihnu zdravé a živé výhony nad očkem ve výši asi 30cm. Všechny tenké výhonky rostoucí ze země odstraním úplně. Tím, že výhony takhle zkrátím, se snažím, aby se keř větvil co nejníž a růže nebyla tzv. nohatá - s nerozvětvenou a bezlistou bází.
Podruhé řežu v létě po prvním kvetení - odstraním asi 1/3, někdy až 1/2 odkvetlého výhonu. A to je vše. :)

Samozřejmě, že se metoda řezu liší u čajohybridů, popínavých, mnohokvětých, mini ... atd.

Děkuji ještě jednou, o víkendu se na ni vrhnu.
Nekupuji moc kontejnerovky, angličanku mám kont.prvně. Tak snad se příští rok alespoň přiblíží těm tvým kráskám.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 10:37 #300824

• Vendy
  • Platinum Boarder
William Morris - jen kdyby tak neklopil, musím vymyslet nějakou podpěru na příští rok

DSC_0739.jpg

DSC_0759.jpg

Crown Princess Margareta, letošní jarní nováček - konečně sytější barva, když už na ní tak nepeče sluníčko

DSC_0756.jpg

DSC_0765.jpg

Charles - z jarního střihu na cca 30cm to vyhnal do dvou metrů a kvete celé léto.

DSC_0778.jpg

DSC_0789.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., sany, Iveta, alenak, Luša

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 10:42 #300825

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vendy napsal:
A ještě prosím tě, někdo tu psal, že zrovna Crocus rose nijak moc nezastřihává, tak ještě prosím prozraď co ty a střih u CR :-)

Vendy, to jsem psala já. Ale aby nedošlo k nedorozumění, zpřesňuji.

V běžných zimách volbu nemám, tam růže omrznou ( většinou ) k zemi. Po posledních dvou nezimách jsem volbu "kde střihnout" měla. Nicméně, opakovaně jsem se přesvědčila, že touha po velkém keři vlastně nic nepřináší. Leda potřebu tyčkování a svazování ( a to nerada ) už při I.flóru, nesouměrný keř a pod.
Takže jarní střih provádím úplně stejně jako EvaL.
Eva L. napsal:
Na jaře střihnu zdravé a živé výhony nad očkem ve výši asi 30cm. Všechny tenké výhonky rostoucí ze země odstraním úplně. Tím, že výhony takhle zkrátím, se snažím, aby se keř větvil co nejníž a růže nebyla tzv. nohatá - s nerozvětvenou a bezlistou bází.

Ta moje poznámka platila pro tzv. zpětný střih po I. flóru, kde se s Evou lišíme.Eva L. napsal:
Podruhé řežu v létě po prvním kvetení - odstraním asi 1/3, někdy až 1/2 odkvetlého výhonu.

( Ne u všech ) platí - čím méně z výhonu odstraníš, tím dříve kvete, ve valné většině případů na úkor velikosti květů ( je jich na slabších větvičkách více a jsou menší ).
Crocus rose patří mezi vychované růže, nesnaží se tvořit kandelábry.
Po prvním flóru jí tedy buď pouze uštípnu květy nebo ( jak se mi která větev jeví ) odstřihnu k prvnímu pravému listu.
Samozřejmě, srovnání ( jak by to bylo kdybych odstranila 1/3 větve ) nemám, ale takto mi to u ní vyhovuje. Opakuje pak velmi rychle. Samo, když není Sahara. Tu také nezvládá.
Vzniklá "košťátka" pak odstraním v příštím jaru.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., sany, jana H, Iveta, Vendy, Genovesa, alenak

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 10:42 #300826

• Květa
  • Moderator
Keřík pak následně vypadá trochu jinak než u EvyL.Eva L. napsal:

Crocus Rose znovu v plném květu.

CrocusRose2.jpg

P1170822.jpg

Nevím, jestli to bude dostatečně rozpoznatelné. :unsure:

Je to ten bílý střední bobeček zcela vzadu, zcela vlevo, na čelní straně.
Poslední úprava: 18. zář 2015 10:50 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, sany, jana H, Evka, Iveta, Vendy, Jikra, alenak

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 10:49 #300827

• Květa
  • Moderator
Kiko, můj Boscobel je ve společenství Benjamin Britten a Vichy.
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.35261&tab=36
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.67032.0
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.67437&tab=36

( S Vichy ale nejsem vůbec spokojená, ta má na kahánku. Od vyrytí ji pro letošek zřejmě spasí, že jsem se této části záhonu rozhodla nevěnovat. I v souvislosti právě s Boscobel. Není zcela zakořenělý, dám mu ještě jeden rok k dispozici, aby měl šanci se usadit a předvést. Ptž. letos sice kvetl, ale květy hrozně rychle vyhořely, zhadrovatěly - horko. Za tři dny bylo u něj po kvetení. Druhý flór pominul zcela.
To je setsakra málo. :down )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Iveta, Genovesa, alenak

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 11:09 #300828

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Květo, to musí být hezká kombinace. Snad si ještě dají říct.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 11:36 #300831

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Kveto, s tim Benajminem Brittnem by se mi to asi libilo. Nemas nejake spolecne foto (prosim, prosim)?
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 14:36 #300835

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Když čtu Květiny příspěvky tak si uvědomuji, že neexistuje jednotná a univerzálně platná šablona řezu. Velkou roli hraje důvěrná znalost konkrétního kultivaru, zkušenosti s jeho způsobem růstu a jeho rekce na dlouhý, nebo krátký řez. Tak např. se všeobecně tvrdí (i v ovocnářství), že letní řez brzdí růst. Ano, to souhlasí, ale ne vždy. Jakmile toto tvrzení uplatníme šablonovitě na všechny růže (tady zdůrazňuji, že stále hovořím o vzrůstnějších sadovkách a austinkách), může nás také čekat překvapení - viz příklad Isabell R., který jsem popsala ve vedlejší diskuzi. Její reakce na letní řez byla úplně opačná, než jsem čekala. Proč to tak je, přesně nevím. Není vyloučeno, že jsem to přehnala s červencovým přihnojením. :unsure:
Asi je ideální rozhodovat se při řezu selektivně a tady je právě důležitá znalost mé růže, na mé zahradě, v mé péči.
Tím chci říct, že můj stručný popis řezu pro Vendy může platit jen rámcově, orientačně. Konkrétně se musím u každého keře rozhodnout, jestli odkvetlý výhon zkrátím o polovinu, nebo třetinu, nebo jen uštípnu zbylé šípky.
Aby toho nebylo málo - ještě beru v úvahu, jestli je dolní část keře napadená č.s., pak nemůžu dost dobře ostříhat keř razantně, musím uchovat co nejvíc horních zdravých listů.
Tak to bylo jen dovysvětlení k letnímu řezu. :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, sany, jana H, Iveta, Genovesa, Luša

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 15:33 #300836

• Vendy
  • Platinum Boarder
Děkuji dámy, velmi poučné!
Je vidět, že jste zkušené růžařky a já jakožto začátečník se velmi ráda přiučím. Já po prvním floru u angličanek střihla přesně jako vy, po dalším jsem jen odlamovala květy, ale třeba Grace a Jude the Obscure jsem šmikla i po druhém a dělají krásné keříky. Ani nevím proč jsem to udělala, asi se mi zdály malé/slabé... Zatímco Fallstafa jsem po prvním kvetení zastřihla jen málo, a i přesto obráží znovu velmi neochotně a až teď, a ani nevím zda stihne rozkvést znovu.

Ještě jednou díky, pro mě je výstup, že se nedá na vše aplikovat stejné věci. Je pravda, že člověk se musí své růže "naučit" pozorovat. (Navíc chybami se člověk učí, že ;) )
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., Iveta

David Austin - Anglické růže 2015 18. zář 2015 19:05 #300837

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Pro mé též poučné a také děkuji. Hodně mě oslovuje ta myšlenka individuálního přístupu k jednotlivým sortám....Z angličanek vidím třeba u Mortimer Sackler, že vyhání nový výhonek na stonku těsně pod květem, tudíž jsem jen odlamovala zaschlé kvéty, vynechala svůj obvyklý postup odstřihnout odkvetlý stonek před prvním pětičetným nebo pravým listem...Kvete téměř souvisle od prvního flóru dosud...Mortimer nasazoval velmi rychle, kdyby nebyl tak rychlý, tak jej šmiknu a kdo ví....podobně se chová z mých Delbardova Milrose...

Snad ten v podstatě nestříh bude Mortimerovi svědčit i příští rok...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L.
Moderátoři: Eva L., Květa