Vendy napsal:
A ještě prosím tě, někdo tu psal, že zrovna Crocus rose nijak moc nezastřihává, tak ještě prosím prozraď co ty a střih u CR

Vendy, to jsem psala já. Ale aby nedošlo k nedorozumění, zpřesňuji.
V běžných zimách volbu nemám, tam růže omrznou ( většinou ) k zemi. Po posledních dvou nezimách jsem volbu "kde střihnout" měla. Nicméně, opakovaně jsem se přesvědčila, že touha po velkém keři vlastně nic nepřináší. Leda potřebu tyčkování a svazování ( a to nerada ) už při I.flóru, nesouměrný keř a pod.
Takže jarní střih provádím úplně stejně jako EvaL.
Eva L. napsal:
Na jaře střihnu zdravé a živé výhony nad očkem ve výši asi 30cm. Všechny tenké výhonky rostoucí ze země odstraním úplně. Tím, že výhony takhle zkrátím, se snažím, aby se keř větvil co nejníž a růže nebyla tzv. nohatá - s nerozvětvenou a bezlistou bází.
Ta moje poznámka platila pro tzv. zpětný střih po I. flóru, kde se s Evou lišíme.
Eva L. napsal:
Podruhé řežu v létě po prvním kvetení - odstraním asi 1/3, někdy až 1/2 odkvetlého výhonu.
( Ne u všech ) platí - čím méně z výhonu odstraníš, tím dříve kvete, ve valné většině případů na úkor velikosti květů ( je jich na slabších větvičkách více a jsou menší ).
Crocus rose patří mezi vychované růže, nesnaží se tvořit kandelábry.
Po prvním flóru jí tedy buď pouze uštípnu květy nebo ( jak se mi která větev jeví ) odstřihnu k prvnímu pravému listu.
Samozřejmě, srovnání ( jak by to bylo kdybych odstranila 1/3 větve ) nemám, ale takto mi to u ní vyhovuje. Opakuje pak velmi rychle. Samo, když není Sahara. Tu také nezvládá.
Vzniklá "košťátka" pak odstraním v příštím jaru.