Vlaďka napsal:
No přátelé, vždyť i na těch fotkách jsou vidět ty černé hadičky od kapénkové závlahy s hnojivem. Má v těch květníkách vždy připravené ,,nabušené keře" jsou tam tak po třech kusech v květníku a střídají je na těch ,,vítacích" placech tak, aby byly stále co nejvíc REPRE

Chápu, že představa krásné růže v nádobě na terase je hodně lákavá, ale já mám k tomu několik výhrad. Určitě bych si nebrala jako vzor Austinovy květináče z jeho prodejního areálu. Je to, jak říká Vlaďka, komerční záměr. Výsadbu si mohou dovolit zřejmě každoročně obnovovat a skoro bych i věřila, že spolu se zavlažováním a hnojením přidávají i nějaké stimulátory na podporu kvetení.
Růže očkované na podnoži koření do značné hloubky a ani sebevětší nádoba nezabrání deformaci kořenů - začnou se ohýbat nahoru a růže tím trpí.
Pěstování rostlin (jakýchkoliv) v nádobách předpokládá pravidelné přesazování a neumím si představit manipulaci se 120 l nádobou. Nehledě na to, že i záhonová růže časté přesazování těžko snáší, natož květníková.
Problém bych viděla i se zazimováním. V interiéru, i v chladném, hrozí předčasné narašení. Ideální je zapustit celou nádobu venku do země a nakopčit. Ale kdo by se s tím dřel ?
Podle mého názoru dlouhodobější pěstování austinek v květináči hrozí neúspěchem. Jak jsem zjistila, a nejen já, jsou to růže vesměs náročnější na všechno - na úrodnost a hloubku půdy, na vláhu, na výživu, na dostatek světla. Budou v květináči tyto podmínky splněny ?
Omlouvám se za svůj negativní názor, ale myslím si, že znalost rizikových faktorů je užitečná a může zabránit pozdějšímu zklamání.
Ještě malá poznámka - pokud bych si zasadila růži do nádoby, tak asi nejspíš nějakou půdopokryvku, možná drobnokvětou a asi nejlépe pravokořennou (řízkovance). Možná by se hodil i některý méně náročný moschata hybrid.