Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VII

David Austin - Anglické růže VII 15. čec 2017 22:21 #319961

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo jsou to jen moje domněnky, ale u balkonovek to funguje, říkám si, proč by u růží to mělo být jinak.
Vidíš nějaký zřetelný rozdíl mezi kontejnerovkami od Austina a třeba zrovna ze Všerub?

Jinak, nevím, jaké přesně houby Austin používá, ale nejspíš to taky bude nějaká trichoderma - u nás se dá koupit jako Symbivit ( sypký), nebo už přímo v řízkovacím substrátu - buď Gramoflor nebo od Forestiny supresivní výsevní substrát. Forestina dokonce dělá supresivní i substrát pro rajčata nebo pro pokojovky ;) , pravda, nemají ho všude, ale u nás třeba jde sehnat v bývalém ZZN ( dnes tusím ZNZ :unsure: )- tedy na objednání a člověk musí přesně říct, co chce :whistle: , paní nejen, že netušila, že to mají v sortimentu, ale taky vůbec netušila, k čemu by to mohlo být dobrý :unsure:

V symbivitu jsem letos "máčela" při sázení kořínky rajčatům a okurkám , které jsem sázela opožděně až kolem 7.6. a okurky už jsme sklízeli zač. prázdnin ;) . Určitě se to chystám nějak zapravit i k růžím, ale asi počkám, až na podzim, teď bych nedokázala udržet půdu neustále vlhkou :( .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

David Austin - Anglické růže VII 16. čec 2017 09:52 #319972

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já si přivezla ty houby přímo od A, nevšimla jsem si ale nějakého velkého účinku . možná je to růžím prospěšné , ale když se pohnojí , tak to taky stačí .posledně jsem dávala Cererit s guanem -

DSCN6273.jpg

The Wedgwood Rose
DSCN6270_2017-07-16.jpg

Princess Alexandra of Kent
DSCN6282.jpg

Geoff Hamilton
DSCN6283.jpg

Wollerton Old Hall
DSCN6280_2017-07-16.jpg

Othello
Poslední úprava: 16. čec 2017 09:57 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Marta, Gabča, rok.zaruka, bradhal, Viki

David Austin - Anglické růže VII 16. čec 2017 10:08 #319973

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jana V. napsal:
Honzo jsou to jen moje domněnky, ale u balkonovek to funguje, říkám si, proč by u růží to mělo být jinak.
Vidíš nějaký zřetelný rozdíl mezi kontejnerovkami od Austina a třeba zrovna ze Všerub?

Jinak, nevím, jaké přesně houby Austin používá, ale nejspíš to taky bude nějaká trichoderma - u nás se dá koupit jako Symbivit ( sypký), nebo už přímo v řízkovacím substrátu - buď Gramoflor nebo od Forestiny supresivní výsevní substrát. Forestina dokonce dělá supresivní i substrát pro rajčata nebo pro pokojovky ;) , pravda, nemají ho všude, ale u nás třeba jde sehnat v bývalém ZZN ( dnes tusím ZNZ :unsure: )- tedy na objednání a člověk musí přesně říct, co chce :whistle: , paní nejen, že netušila, že to mají v sortimentu, ale taky vůbec netušila, k čemu by to mohlo být dobrý :unsure:

V symbivitu jsem letos "máčela" při sázení kořínky rajčatům a okurkám , které jsem sázela opožděně až kolem 7.6. a okurky už jsme sklízeli zač. prázdnin ;) . Určitě se to chystám nějak zapravit i k růžím, ale asi počkám, až na podzim, teď bych nedokázala udržet půdu neustále vlhkou :( .

Jano, díky za informace.
Rozdíl mezi kontejnery od Austina a ze Všerub není.
Neboť Všeruby v březnu vypraví kamion přímo k Austinovi a růže od něj dovezou.
Hlavně novinky nebo doplnění - a část se doprodává.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 16. čec 2017 10:28 #319974

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
aha, no vida a já myslela že Všeruby si nakoupí prostokořky, dostanou a nebo dokoupí propriety (květníky ty nádherné krabice, vysačky) a nahrnkují až tady...kurnik že se jim to vyplatí finančně....to bych se sakra snažila aby ty rostliny prosperovaly
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 16. čec 2017 11:27 #319975

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
rok.zaruka napsal:
aha, no vida a já myslela že Všeruby si nakoupí prostokořky, dostanou a nebo dokoupí propriety (květníky ty nádherné krabice, vysačky) a nahrnkují až tady...kurnik že se jim to vyplatí finančně....to bych se sakra snažila aby ty rostliny prosperovaly

I kdyby to tak bylo, tak jaký je rozdíl mezi kontejnerovkou od Austina a kontejnerovkou ze Všerub? :)
Tedy těmi proprietami myslím i originální austinův substrát, na který určitě má copyright.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 16. čec 2017 14:48 #319976

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo, třeba u Flose angličanky hrnkujou do substrátu od Gramofloru - růže přijely ve svazečkách prostokořky ( koukala jsem jim loni zjara pod ruce, jak hrnkují).

Samozřejmě, ani houby nejsou samospásné, mají rostlině pomoct přijímat živiny ( tj. musejí tam nějaké živiny být, aby bylo co přijímat), krom toho, mají nějaké rozmezí teplot, kdy přežívají ( údajně -15 až +35, ale záleží prý také na PH substrátu), takže prosté přehřátí nebo přesušení substrátu může způsobit houbám rychlý konec :whistle:
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 16. čec 2017 19:13 #319977

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
no já právě myslela v třeba v substrátu, možná systém šup z hlíny ven ostříhat a co nejdřív do rendlíku, pravda od austina sem neměla kontejnerovku přímo...nemůžu soudit
mám několik všerubáckých kontejnerovaných....a pravda pravdoucí růže koupená jako konetejnerovka má náskok oproti prostokořce min dva roky....u austinek mám potvrzeno u wollertonky, jedna koupená někdy v srpnu 2015 jako kontejner ze Všerub, druhá v říjnu od Pelců (už nepamatuju jakost)....ta prostokořená teprve letost po druhém floru začala vyhánět pruty tak typické pro wollertonku....kontejnerovku nedožene ta už je letost mega kěř...dávám tomu min dva tři roky, něž se smaže rozdíl a to je už dva roky co je mám.... u nižší keřové to nemusí být tak markantní
rozdíl Všeruby a Asutin můžeš soudit ty
pravdou je že když sázím Všerubky tak někdy tam toho hnojiva mají tolik,že by si mravenci mohli udělat celokrnovský kulčeníkový turnaj:-DDD...a na každého by se dostalo:-DDDD...jestli dávají sybivit jak zmiňuje Jana netuším
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže VII 16. čec 2017 21:16 #319978

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Princess Alexandra of Kent. Podzimní nováček a už teď jsem si ji zamilovala.
DSC000235.jpg

DSC000223.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Marqetka, alcearosa, rok.zaruka, Viki, Dita

David Austin - Anglické růže VII 17. čec 2017 07:27 #319981

• Viki
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 273
Gabčo, ta je nádherná... Už si na ni dlouho myslím a asi nějaký rybíz půjde k zemi:-)
Z mých loni a letos sázených Austinek je nejčilejší Darcey Bussell, jsou na ní nepřetržitě 1-3 květy. Omlouvám se za fotky, jsou z mobilu:
IMG_3846.jpg

Nevím jak vám, ale mě Falstaff kvete jen 2x do roka. Květy nádherně voní, ale v podstatě po 3 letech mi kvete jen na 1 stonku, nevím, co je to za nepodaru:

DSC02505.jpg

Carolyn Knight, kupovaná loni na podzim. Bála jsem se, že nepřežije zimu, je drobounká. Zatím měla 2 květy, moc dlouho nevydržely:
20170701_110401.jpg

Queen of Sweden už mám 2 roky, na jaře jsem ji musela vzít u země. Letos už je košatější:
IMG_2829.jpg

Gentle Hermione, sázená loni na podzim, zatím mě moc nenadchla, květ rychle opadl, teď má asi 3 poupata:

DSC02504.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

David Austin - Anglické růže VII 17. čec 2017 10:02 #319984

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jana V. napsal:
Honzo, třeba u Flose angličanky hrnkujou do substrátu od Gramofloru - růže přijely ve svazečkách prostokořky ( koukala jsem jim loni zjara pod ruce, jak hrnkují).

Samozřejmě, ani houby nejsou samospásné, mají rostlině pomoct přijímat živiny ( tj. musejí tam nějaké živiny být, aby bylo co přijímat), krom toho, mají nějaké rozmezí teplot, kdy přežívají ( údajně -15 až +35, ale záleží prý také na PH substrátu), takže prosté přehřátí nebo přesušení substrátu může způsobit houbám rychlý konec :whistle:

Jano, to je zajímavé.
K těm houbám - nevíme, zda je tam Austin dává, to by byla spekulace.
Každopádně v mých podmínkách rostou kontejnerové výborně a výborněji.
A to - si vzpomeň - nemám rád takové to, jak někdo vykope jámu, zeminu z ní vyhodí,
nasype tam substrát koupený a myslí si, jak dobře pro růže udělal.
(pak to vysychá a vymrzá jedna báseň)
Čili té nadýchané rašelině po zkušenostech a znalostech nefandím,
přesto tu kont. rostou o poznání lépe. Ale v tom kont. je "naštěstí" jen cca 5 litrů substrátu,
případně Seto obere, a je tam ještě méně. To ještě jde, oproti tomu, jak někdo nasype do jámy
dva-tři pytle. Ale možná jim to pod kapkovou závlahou a v teplých oblastech s mírnou zimou funguje.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa