Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Tantau III - růže dle šlechtitelů

Tantau III - růže dle šlechtitelů 08. bře 2018 19:43 #321896

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
souhlas s předchozím příspěvkem, navíc pouze podotknu - zpočátku budou mít růže dostatek vláhy z roztátého sněhu. Co je ale podstatěnjší - píšeš, že se jedná o nově zasazené růže. U nich se předpokládá, že jsi použila zásobní hnojivo při výsadbě. Tudíž, hnojiva v I. roce po výsadbě netřeba, ledaskdo použití hnojiva dokonce vylučuje.

Tantau III - růže dle šlechtitelů 08. bře 2018 20:24 #321899

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
no jo , ale já nehnojím čerstvě zasazené , ale starší růže . schválně na sníh aby se hnojivo rozpustilo a vsáklo do země. jinak je čas-

DSCN7895_2018-03-08.jpg
Poslední úprava: 08. bře 2018 20:28 od Kaja.

Tantau III - růže dle šlechtitelů 08. bře 2018 22:17 #321901

• Klara Z.
Děvčata, děkuji :) Já jsem se tady při pročítání diskuzí dočetla, že nové růžičky, pokud jsou sázené na podzim, tak se nehnojí. Někdo tu psal (myslím Lukáš), že vykope jámu velkou jako kýbl, pak tam dá 5 cm kompostu, 1 slupku od banánu, prolije a pak zasype vykopanou hlínou a přimáčkne. Prý to je protot, aby rostlina odpočívala a na zimu se nezbláznila s růstem přemírou živin. Tak jsem to tak udělala. :) :) Chtěla jsem dát ještě Rohozku, ale ta se prý na podzim nedává. Tak teď jsem z toho jelen :) :) :) My máme u našich x let uleželý kravský hnůj, můžu to použít místo hnojiva? Vypadá to po těch letech jako normální hlína. A mám tam dát ještě tu rohovinu? Nebo prostě koupit nějaké hnojivo na růže? S tím zaléváním teda počkám, to se mi zdá logické, odtávající sníh to trochu promáčí. A ještě k řezu - od Pelců jsem jenom malinko zkracovala kořínky. Větvičky se mi zdály dobrý a vcelku krátký, byly od nich dost zastřižené asi na 15 cm. Mám to ještě nějak teď na jaře stříhat? Díky, Klára :)

Tantau III - růže dle šlechtitelů 09. bře 2018 07:57 #321902

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kláro, rohozka se naopak má použít na podzim k vysazovaným růžím - pod kořeny jako zásobní hnojivo (mluví o tom Květa). Rozkládá se a uvolňuje živiny velmi pomalu. S banánovými slupkami nemám zkušenost, ty házím do kompostu. Myslím si, že cokoliv, co v zemi hnije, kořenům moc neprospěje. Ale to je můj názor, nikomu ho nevnucuji.
Uleželý hnůj bych použila na nakopčení růží před mrazy. Na jaře bych kopečky rozhrnula a tím obohatila zem o humus (udržuje v zemi vláhu). Jako hnojivo je hnůj dobrý, ale méně vydatný. Růže potřebují na začátku vegetace větší povzbuzení ve formě vícesložkového hnojiva - buď speciálního pro růže, jak ukazuje Kája, nebo univerzálního jako je např. cererit, NPK a pod. Je pravda, že se u nových růží tato hnojiva nedoporučují (pokud dostanou při sázení zásobní hnojivo a kompost). Je ale možnost přihnojení na list ( postřikem rozpustného hnojiva, např. Kristalonem) v průběhu vegetace, v době, kdy nejvíc kvetou a hlavně po první vlně kvetení na podporu nasazení nových květů.

A ještě poznámka k řezu. Obecně u listnatých dřevin, tedy i růží, se doporučuje v prvních 2 - 3 letech zapěstování požadovaného tvaru. U růží se tím rozumí keř s výhony, které vyrůstají od báze. Předpokládám, že se bavíme o růžích keřových, ne pnoucích - tam je řez trochu odlišný. Jednou ze základních vlastností růží je to, že při růstu jsou upřednostněna vrcholová očka na úkor těch na spodní části výhonu. Proto je nutné u nově sázených růží podpořit růst výhonů právě z těch dolních oček. A to je zásada toho počátečního zapěstování tvaru keře. Chceme přece, aby byl dostatečně rozvětvený už od báze, aby byl kompaktní a aby neměl po letech "holé nohy" - zdřevnatělé kmínky s "košťátky" v horní části keře.
Proto nelitovat, nové růže šmiknout na 2, maximálně na 3 očka. Určitě se to vyplatí. :)
Poslední úprava: 09. bře 2018 08:16 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Tantau III - růže dle šlechtitelů 09. bře 2018 12:42 #321908

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Banánové slupky se doporučují protože obsahují dost draslíku, který je dobrý na kvetení, já slupky stříhám na kousky a dávám do kompostu, J.
A lógr z kafe někdo sype pod růže, prý to mají rády žížaly a stahují si ho pod zem a tím provzdušňují půdu, já to dělám taky, myslím tím to sypání.

Tantau III - růže dle šlechtitelů 09. bře 2018 16:42 #321909

• Kaja
  • Platinum Boarder
-
camelot_2018-03-09.jpg

Camelot - dobrá popínavka, voní .
Poslední úprava: 09. bře 2018 16:50 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Marta, Dita

Tantau III - růže dle šlechtitelů 09. bře 2018 18:56 #321911

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jikra napsal:
Banánové slupky se doporučují protože obsahují dost draslíku, který je dobrý na kvetení, já slupky stříhám na kousky a dávám do kompostu, J.
.

Souhlasím, banánové slupky v kompostu jsou velice užitečné, už kvůli tomu draslíku. Já bych se spíš bála je při sázení dávat pod kořeny. Ta následná hniloba by mohla napáchat nějakou neplechu. Možná s tím má někdo dobré zkušenosti, ráda se poučím. :)

Tantau III - růže dle šlechtitelů 09. bře 2018 19:01 #321912

• Kaja
  • Platinum Boarder
asi 2x jsem slupku zahrábla k růži - pak jsem se ale dočetla , že trvá dlouho než shnije . tak jsem to vzdala. . i když jak je banán zralý , tak to podle mně jde rychle. ale nějak mně to přešlo .

Tantau III - růže dle šlechtitelů 03. čen 2018 16:45 #322870

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Bernd Weigel - je ve vítacím záhonu a zatím mi dělá jen radost. Letos jeho druhá sezóna, přezimoval dobře, drží si umírněnou výšku a poupat má ještě dost.

IMG_4444.jpg

IMG_4499.jpg

IMG_4500.jpg

IMG_4501.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra, alenak, babkaela, rok.zaruka

Tantau III - růže dle šlechtitelů 20. čen 2018 15:18 #323068

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ahoj, prosím o radu. Uvažuju o Gartentraume nebo Schone Maid jako o solitéře na prominentní místo k terase, cca 2m od ní. Budu je cítit tak na ty dva tři metry? Místo mám tak 2x2m, říkala jsem si, že tam dám cca 2 rostliny vedle sebe. Kterou byste vybrali, jak velké narostou? Díky.
Následující uživatel poděkoval: alcearosa
Moderátoři: Eva L., Květa