Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Tantau III - růže dle šlechtitelů

Tantau III - růže dle šlechtitelů 15. pro 2018 17:29 #324274

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kájo, dík. Keře jsou to dva, jeden s kdysi okousanou podnoží hryzcem.

Když už jsem v tomto koutě zahrady, u tohoto šlechtitele, šupnu ještě jednu fotku - Sweet Haze.

DSCN8501.jpg

kvetla 2x, o podobné květní násadě. Na úpal netrpěla, neshodila listí.

Jen od počátku růstu bylo listí podivně zabarvené - o přičině mohu jen spekulovat, připadalo mi to jako přebytek P.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Kika, Láďa, alenak, alcearosa, bradhal, LucieT

Tantau III - růže dle šlechtitelů 16. pro 2018 08:19 #324276

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Sweet Haze je opravdu vydařená růže, po všech stránkách. Ta moje roste v nepříliš vhodných podmínkách - mezi kořeny jehličnanů, utiskovaná japonskými azalkami a přesto se pokaždé prosadí a bohatě kvete.

SweetHaze.jpg

Mezi úspěšné a bezproblémové růže jsem si zařadila Ascot. Ani po 8 letech neztrácí vitalitu, spolehlivě roste a každoročně potěší záplavou květů. Dokonce kvete průběžně.

Ascot_2018-12-16.jpg

Ascot3.jpg
Přílohy:
Poslední úprava: 16. pro 2018 08:20 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, varouch, quendery, Kika, Láďa, Jikra, alenak, alcearosa, bradhal, LucieT

Tantau III - růže dle šlechtitelů 17. pro 2018 08:22 #324277

• Eva L.
  • Moderator
V posledních letech se snažím vybírat růže nejen podle jejich vzhledu, ale hlavně pro vlastnosti jako mrazuodolnost, zdraví, odolnost vůči dešti a úpalu. Představa, že bych to nemusela přehánět s postřiky a se zimní ochranou je lákavá.
Když jsem si před rokem prohlížela Pelcových nabídku pro podzim 2017, zaujala mě sadovka Friedenslicht. Podle popisu by měla mít všechny podstatné klady. A navíc ještě vůni. První zkušební sezóna snad potvrdila, že popis nelže. Zatím se růže "usazuje", měla jen asi tři kvetoucí výhony. A tak jsem zvědavá, jak se bude tvářit příští léto.
Moje fotka je mizerná, nějak jsem nevystihla ten správný okamžik. Květy jsou odkvétající, vybledlé, nemají nažloutlý střed jako při rozkvětu.
Tady je to mnohem lepší:
www.rosebook.ru/roses/gallery/fridenslicht/

Friedenslicht.jpg
Poslední úprava: 17. pro 2018 08:26 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, Kika, Láďa, Jikra, Ajka, alenak, alcearosa

Tantau III - růže dle šlechtitelů 27. pro 2018 08:52 #324300

• Eva L.
  • Moderator
Počasí je nepříjemné, k procházkám neláká a tak jsem si vylepšovala náladu nad fotkami růžiček.
Ráda bych se zmínila o dvou z produkce Evers/Tantau, s kterými jsem moc spokojená.

Hansestadt Rostock,
místo svého hodnocení použiju popis na HMF, protože vystihuje základní vlastnosti, s kterými souhlasím.
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.64026
Za pozornost stojí i docela slušná řádka medailí, takže se zřejmě líbí nejen mně.

HansestadtRostock.jpg

HansestadtRostock1.jpg

Druhou mojí oblíbenou je Bernd Weigel Rose. Medailemi sice neoplývá, má jen jednu zlatou z Ženevy (1999), ale podle mě by si jich zasloužila mnohem víc. Bohatě kvete, je zdravá, mrazuodolná. Podle paní Pelcové prý květy připomínají motýlí křídla. :kiss: Ochotně s ní souhlasím. :)

BerndWeigel.jpg

BerndWeigel1.jpg
Poslední úprava: 27. pro 2018 08:54 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Láďa, Jikra, alenak, alcearosa, bradhal, LucieT

Tantau III - růže dle šlechtitelů 27. pro 2018 18:00 #324301

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Připojím se k chvále Hansestadt Rostock, odolné, nižší růže teple zlatožluté barvy, kterou mám ráda i k chvále romantické a rozevláté Bernd Weigel ( škoda, že neromantického jména).

P1020234.jpg

P1020206.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, Jikra, alenak, bradhal, LucieT

Tantau III - růže dle šlechtitelů 27. pro 2018 18:09 #324302

• alcearosa
  • Platinum Boarder
a přidám Meluzinu. První rok jsem byla zklamaná, květy byly malé a skoro jednoduché,keřík silně ostnitý. Popisu odpovídala jen tenká bílá linka na okraji plátků. Teprve třetím rokem
se růže ukázala.Květy má velké, zářivé,voní málo, ale rozsvítí celý záhon.

P1020236.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, Jikra, alenak, bradhal, LucieT

Tantau III - růže dle šlechtitelů 28. pro 2018 07:14 #324304

• Eva L.
  • Moderator
Melusina je skvělá, má pěkný tvar keře, kvete ve dvou vlnách a nemá problém s nemocemi.
Zkusila jsem ji řízkovat a úspěch byl stoprocentní. Po dvou letech je řízkovanec už stejně veliký jako původní keř.
Květ má zajímavý tvar, uspořádání okvětních lístků mi připomíná kamélie.

Melusina_2018-12-28.jpg

Melusina3.jpg
Poslední úprava: 28. pro 2018 07:20 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: quendery, Láďa, Jikra, alenak, alcearosa, bradhal

Tantau III - růže dle šlechtitelů 28. pro 2018 14:27 #324305

• alcearosa
  • Platinum Boarder
Evo,Meluzinu máš pěknou , takto bohatě mně zatím nekvetla, ale díky za radu - také zkusím příští rok nařízkovat .
Zařekla jsem se, že nebudu růže přesazovat, ale nedalo se. Výrazně mně ztloustla a to
na všechny světové strany borovice Watereri a pod ní strádala Nostalgie a Ascot. Teď jsou na pěkném slunečném místě, uvidím co slunce udělá s Ascotem . S Tantau růžemi mám zatím dobrou zkušenost- kromě letošních tropů - to mně nekvetla většina.Horka se netkla jen
mé voňavé oblíbenkyně Gartentraume.

P1030471.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, alenak, bradhal

Tantau III - růže dle šlechtitelů 28. pro 2018 15:35 #324306

• Eva L.
  • Moderator
Alcearoso, Gartentraume vypadá lákavě. A opravdu tak krásně voní ? Už jsem si na ni myslela několikrát. Možná ji budou mít na jaře Pelcovi, tak to s ní asi zkusím. Voňavky já ráda. :kiss:

Tantau III - růže dle šlechtitelů 28. pro 2018 16:08 #324307

• alcearosa
  • Platinum Boarder
Mám ji od Pelců a na podzim jsem od nich sázela druhou pod terasu. Někde jsem četla, že znalci si příliš necení stavby květů, ale mně se křehkost(pouze jen zdánlivá !!!) jejích plátků líbí. A také nejsem přísný znalec. Voní jak celá parfumerie, nevím zda krásně, ani na to nemám vycvičený nos, ale silně určitě - v každou dobu a nejvíc - ze všech mých růží.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Jikra
Moderátoři: Eva L., Květa