Tantau je pro mě aktuální jedničkou mezi šlechtiteli,
byť to uchopení výpěstků jednotlivých růžových domů je nelehké, co si budeme povídat.
V Zahradě Teplá teď mají nahrnkovány i novinky Tantau, ale neprodejné,
určené pro jeden výsadbový projekt - realizaci, nicméně to mi nebrání v tom,
je tam otlapkávat a mazlit se a vonět si a kochat se a poznávat.
Líbí se mi tam moc ´Eisvogel´, která mě přitom na fotkách Tantau vůbec nechytla.
Barvou zcela shodná např. s austinovými ´Jubilee Celebration´ nebo ´Eustacia Vye´.
Moc pěkně voní, drží užší vzpřímený keřík a květy na stoncích dobře drží a mají
dlouhou výdrž (i ve skleníku). I když vlhkost skleníkového prostředí je mnohdy
milosrdnější, než suchý výpek současných suchem zmítaných zahrad.
´Inka´ je intenzivní a zářivá nutnost, už ji mám a před lety jsem ji okukoval v Hradci.
Mají i jiné.
Z novinek pro rok 2019 mě ohromila ´Modern Art´. Tu potřebuji jakože nutně...
A i ostatní budou těžko odolatelné...
V současných dnech mi ale slova z úst sebrala jiná... Nemám slov. Prostě nemám slov.
Pročítal jsem nedávno celé téma Vissersovy růže, hlavně velké díky Květě za přispívání,
píše tam o jeho růži ´Vesalius´ - a když se dívám na květiny fotky, tak prostě vidím ´Saphir´.
Tantau ji určitě musel použít.
Moje tříleté zkušenosti se ´Saphir´ jsou jen kladné.
A ta vůně... výjimečná, velmi povznášející, šíří se do dálky a růže voní tím víc,
čím chladněji je - což je zajímavé a tady na horách i milé. Včera přes den bylo 12 stupňů
a ´Saphir´ byla jako siréna - mámila mě blíž a blíž, až jsem zapomínal, co dělám...
Skvěle čistí, nerozvaluje se, květy mají bílé, levandulové a růžové tóny a jejich intenzita
se mění podle teploty, do jaké se otevřely. Proměnlivý je i počet okv. lístků. Je pozdnější.
Začíná světlejší, v tropech, 1.7.2019
Dnes, 10.7.2019