Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 29. kvě 2019 20:13 #325365

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Ali, dík ......asi fakt to budou ty mrazivé noci....... začátkem května aby bylo týden -5 to jsem nezažila. Pomrzlých nových výhonů, co teď schnou mám " neurekom". :unsure:
Kájo, pesani to nejsou, je u plotu ak ní se nedostanou. Jo taky se mi na dvou nových, co jsou ještě v květníku objevilo padlí a na poupatech Parníku Liptov, ale ta ho má každý rok ať je jak je a vždycky krásně rozkvete. Taky to moc neřeším. Ale ty keřové, které jsou na to náchylné, tak většinou posílám dál na zkoušku nebo prostě jsou odejity.....padlí nemám ráda. :laugh:
Tak jsem to šla cvaknout....ta poupata a omrzlinky. Navíc u mě letos děsně řádily hlavně na historkách pilatěnky......
DSC00832_2019-05-29-2.jpg

DSC00833_2019-05-29-2.jpg

DSC00844_2019-05-29-2.jpg

DSC00837.jpg
Poslední úprava: 29. kvě 2019 20:33 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Láďa

Choroby a škůdci růží II 29. kvě 2019 22:25 #325369

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Quen, ten 3tí obr. vypadá jak spálené - prudké slunce, hnojivo, postřik. Já to mám trochu jiné - zítra pofotím, 1/2 keře obalené poupaty, 2há půlka nic nemá, opadáno. Vidím to i na některých liliích, teprve teď se projevuje zima, květy stočené, listy taky, myslím projev zimy. Dnes našel muž i hodně opadané meruňky. Jsme testováni co vydržíme - ZZ :laugh: Na to padlí není špatné 1:1 mléko plnotučné s vodou, v začátcích to pomůže. Mám mléko z farmy, dostávají to u mě v létě azalky a pak mají krásné lesklé listy. Pilatěnky naštěstí nemám, zas mám krtky. :laugh:

Choroby a škůdci růží II 29. kvě 2019 22:56 #325372

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Asi máš pravdu....omrzlé a pak najednou slunce, já nestříkám chemií, hnojím kompostem.....to s tím mlékem znám a ze začátku jsem to kdysi zkoušela, ale na některé to nezabralo. Prostě padlí nemám ráda....... :lol: Tak krtka jsem tu neviděla ani hryzce....no komu by se chtělo dolovat to naše kamení :laugh:

Choroby a škůdci růží II 09. čen 2019 07:49 #325446

• Viki
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 273
Ahoj, poradíte někdo, co mi to provrtává stonky růží? A jestli se dají napadené stonky zachránit? Pod provrtaným místem je černý bordel, který, když odstraním, tak do pár hodin je tam zas :-(

DSC04392.jpg

a co způsobuje zavinutí listů, zkoušela jsem je rozvinout, nic moc tam nevidím, možná nějaké malinké vajíčko - někde jsem četla, že to můžou dělat svilušky, ale ty občas mívám na rajčatech a nejdou přehlédnout, na růžích jsem je neviděla

DSC04394.jpg
Poslední úprava: 09. čen 2019 07:51 od Viki.

Choroby a škůdci růží II 09. čen 2019 12:09 #325449

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Viki, bodou to pravděpodobně pilatky, koukni sem www.ibotky.cz/dokumenty/metodika-ior-2013.pdf
Následující uživatel poděkoval: Viki

Choroby a škůdci růží II 10. čen 2019 09:56 #325456

• Viki
  • Expert Boarder
Ahoj Babkaelo, díky za odkaz. Jsou to pilatky, už jsem o nich kdysi četla, ale zapomněla na ty chodbičky. Už asi hodinu stříhám a stříhám... přes 100 poupat padlo za vlast. V tomto floru se můžu rozloučit s Wollerton Old Hall, Lady of Shallot je taky hodně napadená, ale má spoustu výhonů, takže pokvete, ostatní jsou částečně napadené. Ach jo a to jsem vždycky chtěla zahrádku bez chemie... Ještě mě napadlo, že asi před měsícem byla u nás ve vesnici hotová invaze černých much, asi přes centimetr velkých, hodně sedaly na růže a kvetoucí stromy, ale i na lidi, byly strašně otravné. Pak začaly naráz umírat, měli jsme jich plný balkon. Ale ty pilatky by měly být spíš vosičky, ne? Ještě posílám odkaz na různé škůdce, nejen růží : web2.mendelu.cz/af_291_projekty2/vseo/files/67/7411.pdf
Následující uživatel poděkoval: babkaela

Choroby a škůdci růží II 11. čen 2019 23:00 #325466

• babkaela
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 414
Viki, ještě jsem objevila tohle svaz-skolkaru.cz/wp-content/uploads/2013...inolekarska-pece.pdf . A pilatka je asi moucha, ne vosička .... asi.
Pilatka prýtová by měla vypadat asi takhle www.google.com/search?q=Ardis+pallipes&t...EAE&biw=1024&bih=644
Poslední úprava: 11. čen 2019 23:02 od babkaela.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Viki

Choroby a škůdci růží II 15. čec 2019 22:29 #325856

• Viki
  • Expert Boarder
Ahoj, nevíte prosím někdo, co to mám za běs na Augustě Louise? Samozřejmě, že už jsem to odstřihla do čistého dřeva...
DSC04914.jpg

DSC04915.jpg

Choroby a škůdci růží II 12. čec 2020 11:19 #327410

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Je zajímavé sledovat, jaké jsou, v bezpostřikové zahradě, rozdíly mezi
odrůdami růží v odolnosti proti květopasu jahodníkovému.
Jsou odrůdy, které kvůli němu letos nevykvetou ani jediným kvítkem (např. ´Therése Bugnet´),
jiné jsou poškoženy silně (´Harlow Carr´), některé málo a některých se to nějak netýká
(´Empereur Charles IV.´, ´Rose de Rescht´, ´Gertrude Jekyll´, Tantau).
Asi upřednostňuje poupata s tenčími a zároveň delšími stopkami.

Nemám tu díky přírodní zdravé zahradě ani tolik mšic, květopas je letos škůdce číslo jedna.
Vloni vedl listokaz.

Tady jsem narazil na (asi) velmi zajímavý přehled chorob a škůdců růží.
Není tam vše, ale jsou tam skvělé názorné fotky.

www.ibotky.cz/dokumenty/choroby-ruze.pdf

.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak, babkaela, alcearosa, Viki

Choroby a škůdci růží II 13. čec 2020 12:31 #327419

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
jj, taky jej letos považuju za nepřítele č. 1. Vybírá si, mlsoun. Nejvíc mě nakrkl, že si naďobl 4 z 5 poupat The Mill on the Floss. Ona se nepřetrhne v násazování a teď ještě tohle..
Moderátoři: Eva L., Květa