Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Choroby a škůdci růží II

Choroby a škůdci růží II 30. lis 2020 17:23 #327862

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad Pythium - jj, kamarádky ji používají, prý dobré, účinnost má.

ad Bioton - kdysi jsem s ním stříkala, už jej nechci. Fungoval, ale ten lecitin, kt. v něm je, mi pak ucpával trysku u postřikovače. Vysrážel se, ačkoliv jsem velmi důkladně vymývala při použití jiného ( chem. ) fungicidu.

ad KS a Austinky. Jano, ono to rozloučení snad nebude třeba. Jako vymýtit KS si myslím ze zahrady zcela nejde, furt tam někde bude schovaná nebo si ji přivleče člověk na nové růži. Pak záleží na tom, jak rychle v klacku se šíří, jak je také ta růže vitální. Dokud má kudy protéct míza ( není zdřevnatělá víc jak polovina klacku ), tak se v podstatě nic neděje - klacek roste, kvete, případně se pak následně ušmikne. Blbý to je na popínavkách + na růžích, kt. moc stříhání nemusí, na historkách, pokud jde rychle.

Samozřejmě se ty stresové faktory ( horko, sucho, mráz, nemoce ) nejspíš sčítají. Ale - já mám na Summer Wine jeden prut napadený už roky. Má tam nádor, jak se klacek snaží nahradit poškozenou tkáň. A normálně kvete. Sweet Blondie má KS celou svou existenci ( mám ji 9 let ), vždycky ji zarovnám se zemí - a dobrý. Letos jsem pokusničila, nechala jsem jí staré pruty - dobré to nebylo. Na jaře ji vezmu o5 k zemi.
Mně na KS pár růží odešlo ( B.Parfait regulérně, ten měl nádor bázi a šlo to s ním rychle do kopru ), ale spíš to byla kombinace KS + sucho ( horko ), než jen KS.
Snažím se, abych pro její minimalizaci udělala vše co mohu ( právě ten střih, podzimní kontrola klacků, podzimní přidání P + K )...

ad zdravá GdA - jj, nemlich to samá. Moschata obecně, skoro všechny ještě teď bez jediné tečky na listech.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, babkaela, alcearosa

Choroby a škůdci růží II 09. dub 2021 23:58 #328219

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
Pěkný přehled chorob a škůdců růží: www.ibotky.cz/dokumenty/choroby-ruze.pdf
Poslední úprava: 09. dub 2021 23:58 od Marqetka.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Ajka, alenak

Choroby a škůdci růží II 05. kvě 2021 19:01 #328286

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
nejhůř letos dopadla Elfe. je skoro až k zemi suchá . budu stříhat - to bude trní :whistle:
taky Schneewittchen je ubohá .. :(
Poslední úprava: 05. kvě 2021 19:02 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Choroby a škůdci růží II 07. kvě 2021 19:59 #328292

• Monika P.
Kajo, já mám Schneewitchen 2x, ta mladší (3letá) dopadla ještě docela dobře, ale starší (5leté) zežloutly veškeré nasazené výhonky a musela jsem ji střihnout až k zemi, a to už byl pěkný keř. Podobně skončila My Girl a doteď mi nechce obrážet veliký rambler Marie Viaud, bojím se, že je po něm.

Choroby a škůdci růží II 08. kvě 2021 18:58 #328295

• Kaja
  • Platinum Boarder
jj - tahle zima jim dala zabrat .. dnes dojela dcera dostříhat suché .. taková Elfe šla 30 cm nad zem a to měla přes dva metry. Schneewittchen mám taky 2x. ještě jsem se pořádně nedívala jak dopadla ta druhá . zítra má být tepleji , tak snad vylezu ven .
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka

Choroby a škůdci růží II 30. kvě 2021 11:34 #328339

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Na trhu je nový přípravek na ochranu růží - Multirose.

Inovativní je to, že je kombinovaný - proti škůdcům i chorobám zároveň.

stopskudcum.cz/multirose-postrik-na-ruze

.
Následující uživatel poděkoval: Lukáš, Ajka, alenak, babkaela

Choroby a škůdci růží II 30. kvě 2021 13:45 #328340

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Honzo díky, už jsi zkoušel? Vypadá nadějně, už to, že píší použití i na jiné okr. dřeviny....pouze mne letos těší, že na růže nejdou slimáci :laugh:
Poslední úprava: 30. kvě 2021 20:03 od alenak.

Choroby a škůdci růží II 31. kvě 2021 18:45 #328345

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
já na něj koukala. Mě naopak to 2 v 1 odrazuje. ( ne, že bych stříkala, jsem líná ) ale - to se potřebuje jen v málo případech. Mám jindy škůdce a jindy houboplísně.
Proti škůdcům je tam stejná látka jako má Fast a Decis, proti houbám stejná jako je v Horizonu.
Pobavilo, že na listu má : Fungicid zároveň vykazuje růstově-regulační efekt, který v případě podzimního použití omezuje vybíhání rostlin, čímž přispívá ke zvýšení odolnosti řepky proti vyzimování. Jarní aplikace zvyšuje odolnost rostlin proti poléhání.
Tak třeba by odnaučil růže dělat žirafky :D .
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, babkaela

Choroby a škůdci růží II 28. srp 2021 19:05 #328709

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Ahoj po delší době, snad teď na podzim udělám něco s fotkami a budu moci tak něco přidat.

Dnes jsem stříhala po těch lijácích a štve mě následující úkaz. Zatím jsem nenašla odpovídající fotku
IMG_20210828_141106_1.jpg

IMG_20210828_141044_1.jpg

IMG_20210828_141914.jpg

Na některých to mám jen ojediněle, ale 2 drobnokvětky jsou komplet zakrnělé (listy) a strakaté.
Letos už nic nenadělám, ale příští rok bych se tomu chtěla vyhnout.

Jestli někdo víte nebo mě můžete nasměrovat, byla bych vděčná.
Zdravím všechny hlavně "skalní" přispěvatele a přeju zdraví a sílu, abychom tu zimu přečkali.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Ajka, alenak

Choroby a škůdci růží II 29. srp 2021 07:59 #328710

• Kaja
  • Platinum Boarder
Fanynko ahóooj - jsem ráda , že ses ukázala..
ohledně toho střečkování taky nevím . i u mně je několik takto napadených .snad někdo bude vědět .
Moderátoři: Eva L., Květa