ad Pythium - jj, kamarádky ji používají, prý dobré, účinnost má.
ad Bioton - kdysi jsem s ním stříkala, už jej nechci. Fungoval, ale ten lecitin, kt. v něm je, mi pak ucpával trysku u postřikovače. Vysrážel se, ačkoliv jsem velmi důkladně vymývala při použití jiného ( chem. ) fungicidu.
ad KS a Austinky. Jano, ono to rozloučení snad nebude třeba. Jako vymýtit KS si myslím ze zahrady zcela nejde, furt tam někde bude schovaná nebo si ji přivleče člověk na nové růži. Pak záleží na tom, jak rychle v klacku se šíří, jak je také ta růže vitální. Dokud má kudy protéct míza ( není zdřevnatělá víc jak polovina klacku ), tak se v podstatě nic neděje - klacek roste, kvete, případně se pak následně ušmikne. Blbý to je na popínavkách + na růžích, kt. moc stříhání nemusí, na historkách, pokud jde rychle.
Samozřejmě se ty stresové faktory ( horko, sucho, mráz, nemoce ) nejspíš sčítají. Ale - já mám na Summer Wine jeden prut napadený už roky. Má tam nádor, jak se klacek snaží nahradit poškozenou tkáň. A normálně kvete. Sweet Blondie má KS celou svou existenci ( mám ji 9 let ), vždycky ji zarovnám se zemí - a dobrý. Letos jsem pokusničila, nechala jsem jí staré pruty - dobré to nebylo. Na jaře ji vezmu o5 k zemi.
Mně na KS pár růží odešlo ( B.Parfait regulérně, ten měl nádor bázi a šlo to s ním rychle do kopru ), ale spíš to byla kombinace KS + sucho ( horko ), než jen KS.
Snažím se, abych pro její minimalizaci udělala vše co mohu ( právě ten střih, podzimní kontrola klacků, podzimní přidání P + K )...
ad zdravá GdA - jj, nemlich to samá. Moschata obecně, skoro všechny ještě teď bez jediné tečky na listech.