Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lens - růže dle šlechtitelů

Lens - růže dle šlechtitelů 17. čec 2019 20:35 #325873

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
jj, toho horšího čištění jsem si taky povšimla.
Máš jej krásně vybarvený, u Pelců byl tmavě ( lila ) růžový.
plné slunce ?
Následující uživatel poděkoval: alcearosa

Lens - růže dle šlechtitelů 17. čec 2019 22:40 #325874

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ano, je na plném slunci, bez závlahy.
Následující uživatel poděkoval: alcearosa

Lens - růže dle šlechtitelů 17. čec 2019 23:26 #325875

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Díky za zkušenost se Sourire d´Antan . Mám objednáno od Pelců (výška 0,6 - 0,8), ale jak vidím , může být
mnohem vyšší. Takže půjde jinam, než jsem plánovala - není nad dobrou radu ,nerada přesazuji a pomalu ani není kam.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Lens - růže dle šlechtitelů 18. čec 2019 17:17 #325880

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Věrko, dík za fotky Sourire d´Antan......mám od tebe nováčka, kvetl, ale musí se trochu usadit...u mně vždycky tak dva tři roky/ buď růže vydrží nebo je odejita / ...už se těším na příští rok. :whistle:
Květo, Guirlande Rose je miláček, stejně tak Guirlane d´Amour. Rostou úžasně...mám je u zdi na plném slunci spolu s dvěma hlavami vína a jde jim to dobře dohromady....... nahoře vínečko, pod ním se rozpínají tyhle krasavice. Uprostřed jsem jim dala ještě Ježovičovu Čipku, že jako vyplní svými deklarovanými 40 cm proluku, no chce se jim vyrovnat, vyrostla na dobrý metřík. :woohoo:

Guirlande Rose....začíná nakvétat 4. 6.

DSC01428.jpg

Guirlande d´Amour ze stejného data...

DSC00992.jpg

a spolu s györovkou Hejce

DSC01305_2019-07-18.jpg

a nakonec moje Guirlandová zeď :laugh: Je to z 12. 6., takže víno ještě "neupraveno" ..........

DSC01427_2019-07-18.jpg
Přílohy:
Poslední úprava: 18. čec 2019 17:20 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak, babkaela, alcearosa, Viki

Lens - růže dle šlechtitelů 20. čec 2019 20:30 #325909

• Květa
  • Moderator
Q. děkuji.

Lens - růže dle šlechtitelů 22. čec 2019 10:52 #325931

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ještě jednou se vrátím k Jeho veličenstvu císaři Karlu IV. Je to opravdu krásná růžička, dělá čest svému jmenovci. Zatím žádné problémy, vedrem se nepálí, zůstává zdravá (bez postřiku), květy mají uspokojivou výdrž.

Empereur Charles IV.
EmpereurCharlesIV.2.jpg
Poslední úprava: 22. čec 2019 10:54 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, quendery, alenak

Lens - růže dle šlechtitelů 22. čec 2019 12:26 #325934

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jen foť a vracej se, Evo. Fotek lensových růží je tak hrozně málo, až běda.

Já jdu Květě odpovědět, jak ´Empereur Charles IV.´ opakuje a přihodím sem
i to, co jsem o odrůdě psal v Kandidáti na uličku slávy, až jedno či druhé
zapadne.

´Empereur Charles IV.´ je povedená růže, úzký vzpřímený keř, květy jsou rozmístěny
v různých jeho výškových úrovních, což vypadá moc dobře a není běžné a hlavně květy
mají neuvěřitelnou výdrž i v letním počasí. Oproti např. ´Desdemona´ jednotlivý květ
vydrží 2-3x tak dlouho. Přitom nepůsobí uměle. Pelcovi na svém webu uvádějí plnou vůni
- pět z pěti možných hvězdiček - tak to netuším, kam na tento údaj šli.
Já do květu a ač se snažím opakovaně a sebevíc, na víc, než 2 hvězdičky to nikdy není,
navíc voní jen když je teplo až horko a jen méně plné květy. V některých obdobích nevoní vůbec.
Vůně je milá a proměnlivá - mix vůně "modrých růží" (´Rhapsody in Blue´, ´Outta the Blue´ aj).,
šípku a jablečného jádřince.
Velmi dobře čistí, květy nehnijí, nezasychají, nelepí se deštěm ani netrpí úpalem.
Odkvetlé stopky jsou velmi ozdobné a připomínají okrasná jablíčka.
Květy jsou střední až menší a na každém výhonu je jich až několik desítek.
Má abnormálně široká internodia, pokud bychom odkvetlíky odstraňovali až k prvnímu
pětičetnému listu, zakrátili bychom keř až o třetinu jeho výšky.
Choroby v mé bezpostřikové zahradě nepozoruji žádné. Mrazuodolnost je výborná.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Lens - růže dle šlechtitelů 22. čec 2019 13:23 #325938

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Květo, napsal jsem tu v r. 2017 takovou větičku, kterou bych i dnes podtrhl a podepsal.
Já ji zkopíruju:
Zatím to vypadá, že ´Empereur Charles IV.´ bude růže silného květu,
ve smyslu - teď kvetu jako o život, a až dokvetu, tak si počkej 2 měsíce
na další.

krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/28703...telu?start=60#320097

Týká se to tedy daného (odkvetlého, zastřihlého) výhonu. Jinak produkuje nové pruty
z místa očkování a ty kvetou jednak v jiné výšce a v jiném termínu, což je příjemné obojí.
Chápu, že (snad zjara sázený?) nováček se v tom loňském šíleném počasí (jinak to od dubna
do listopadu trvající megasucho a horko nazvat nelze) na opakování či obrost vykašlal.

Fotil jsem svérázně (třeba 1x za měsíc, vloni jsem tomu moc nedal)

Srpen - 22/8/2018 (jen detail, víc nemám)
P2620733.jpg

Září - 19.9.2018
P2670238.jpg

P2670240.jpg

20/9/2018
P2670319.jpg

P2670324.jpg

Každý z těch tří keříků kvete-opakuje (20/9/2018) - vzadu austinův ´Roald Dahl´
P2670435.jpg

Pak jsem měsíc vůbec nic nefotil a poslední zahr. fotky jsou z 18/10/2018,
nebyl focen přímo Kája, ale šípky, jeden kvítek a něcojakopoupata tam vidět jsou,
zcela vlevo - je vidět ten "vzpřímený" růst, že...

Říjen 18/10/2019
P2720092.jpg

Ještě se podívám do fotosložky 2017, kt. jsem jen kvůli tobě srovnal a debordelizoval. :cheer:
Poslední úprava: 22. čec 2019 13:27 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak, bradhal

Lens - růže dle šlechtitelů 22. čec 2019 13:51 #325941

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Takže ´Empereur Charles IV.´ - fotky z roku 2017.
Kdo si téma projde zpětně, tomu to do sebe pozapadá, nejsem sto to nahrát jinak.
Zároveň jsem po zmínce Varoucha o sponu 40x40 šel přeměřit spon mých tří sazenic,
který jsem volil na podzim 2016 aniž bych znal cokoliv o této odrůdě,
(a fotek s metrem a sponem a výškou mám dost, přidám "někdy"),
tak můj spon je 85 cm a 125 cm - v novém záhonu jsem byl velkorysý
a nechtěl dělat to, co na předchozí zahradě - tisíc růží na metru (tenkrát ještě byly
zimy, růže zde na horách pravidelně zmrzly k zemi, takže Seto vešlo).

Spíš než o opakování ale spíš jde o zakládání keříku.

Srpen 2/8/2017
P2300118.jpg

P2300120.jpg

14/8/2017 - super barva výhonů
P2310530.jpg

21/8/2017
P2320212.jpg

P2320214.jpg

Pak mám poslední fotky zahrady z října, ale tam už Karel ani ten záhon nejsou.

No a malé srovnání s tenkrát (taky)novou - Karel a Austin a jeho ´James L. Austin´ v ruce
P2320080.jpg
Poslední úprava: 22. čec 2019 14:21 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, alenak, alcearosa, bradhal

Lens - růže dle šlechtitelů 23. čec 2019 12:38 #325953

• Květa
  • Moderator
Honzo, děkuji. Jsem moc ráda, že jsem se zeptala a tys tomu věnoval ( svůj ) čas.

Empereur Charles IV jsem kupovala na podzim 2017, v tom příšerném roce 2018 byl tedy nováčkem.
( možná bych měla spáchat příspěvek v kt. bych se těmto nováčkům jmenovitě mohla věnovat, nejsem si ale jistá, zda by byl vlastně o "něčem", s nějakou vypovídací hodnotou. Pravdou je že se o ujímání růží v r. 2018 zmiňuju - negativně - dost často, tak alespoň bych je pojmenovala.. ).

Koupeno Charlesů bylo více rostlin ( pro kamarádky, tedy rozdílné podmínky. Můj má největší "potíže", v podstatě u ostatních jsou rostliny daleko vyšší a narostlejší. Holt písek a planina, nic víc nezmůžu ), sama jsem si nechala jeden kousek. Po té pouštní sezoně ( 30 cm výšky, 1x kvetl, nic dál, seděl ) mu zbyl jeden výhon ( neutáhl ). Jsem moc ráda, že přežil, beru jej v této sezoně jako nováčka. Kvetl v červnu, výška cca 40, výhonky tři. Od té doby sedí. Cíleně jsem mu dopřávala více vody, na jednom výhonku začal nyní po ochlazení obrážet. Radost.
Moc se mi líbí, pro podzim 2019 mám u Pelců objednány další dva kousky. Zprávy o ostatních Charlesech mám, nejpřímější srovnání mám ovšem vždy s EvouL, kdy pokud si koupíme stejné růže, můžeme porovnat rozdíly v tom, jak se jim vede. Většinou EvěL rostou daleko lépe, některým ( Minerva, Palais Biron, někt. francouzkám i Lensovkám ) více vyhovují podmínky v mé zahradě. Občas očumnu i zahradu Varoucha, např.
I vzhledem k těm dvoum, kteří u mě přistanou v říjnu, jsou tvé příspěvky pro mne velkým přínosem. Uvažovala jsem o tom zda je dát do skupinky tří či vtrousit do záhonu. Klonila jsem se spíše k možnosti první, nyní se překlápím. No, do podzimu času na promyšlení dosti.
Postřeh o nakvétání na přirůstajících výhonech velké +. Až se moji usadí, doufám/věřím v dtto. Zatím to po tom svém nechci, má práce s kořeněním ( doufám ).
Hodně si od Charlese slibuji ( i proto ty 3 ks ), doufám, že to bude růže do TOP.

---
Druhou růží, kt. jsem si na podzim 2017 kupovala byl pak Pink Magic.
Z něj úplně odvázaná nejsem, snad zatím. Roste dobře, i když r. 2018 byl i proň problematický. Teď má pruty + metr, zatím dost rozházené ( zřejmě kolonizátor prostoru, pamatuju dobře, Honzo, že ses o něm v podobném duchu zmiňoval, viď ? ) celkem slušně i kvete. Ono to pak s dospělým keřem bude nejspíš jiné, ale zatím mi jako mínus vylézá následující - mívá divně pokroucené, jakoby stočené okvětní plátky v určité fázi kvetení ( odkvétající ? ). Z jednoho kvetoucího prutu ale neodsuzuji, jen zmiňuji.

DSCN1283.jpg
Poslední úprava: 23. čec 2019 12:40 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Ajka, alenak, alcearosa, bradhal
Moderátoři: Eva L., Květa