Honzo, děkuji. Jsem moc ráda, že jsem se zeptala a tys tomu věnoval ( svůj ) čas.
Empereur Charles IV jsem kupovala na podzim 2017, v tom příšerném roce 2018 byl tedy nováčkem.
( možná bych měla spáchat příspěvek v kt. bych se těmto nováčkům jmenovitě mohla věnovat, nejsem si ale jistá, zda by byl vlastně o "něčem", s nějakou vypovídací hodnotou. Pravdou je že se o ujímání růží v r. 2018 zmiňuju - negativně - dost často, tak alespoň bych je pojmenovala.. ).
Koupeno Charlesů bylo více rostlin ( pro kamarádky, tedy rozdílné podmínky. Můj má největší "potíže", v podstatě u ostatních jsou rostliny daleko vyšší a narostlejší. Holt písek a planina, nic víc nezmůžu ), sama jsem si nechala jeden kousek. Po té pouštní sezoně ( 30 cm výšky, 1x kvetl, nic dál, seděl ) mu zbyl jeden výhon ( neutáhl ). Jsem moc ráda, že přežil, beru jej v této sezoně jako nováčka. Kvetl v červnu, výška cca 40, výhonky tři. Od té doby sedí. Cíleně jsem mu dopřávala více vody, na jednom výhonku začal nyní po ochlazení obrážet. Radost.
Moc se mi líbí, pro podzim 2019 mám u Pelců objednány další dva kousky. Zprávy o ostatních Charlesech mám, nejpřímější srovnání mám ovšem vždy s EvouL, kdy pokud si koupíme stejné růže, můžeme porovnat rozdíly v tom, jak se jim vede. Většinou EvěL rostou daleko lépe, některým ( Minerva, Palais Biron, někt. francouzkám i Lensovkám ) více vyhovují podmínky v mé zahradě. Občas očumnu i zahradu Varoucha, např.
I vzhledem k těm dvoum, kteří u mě přistanou v říjnu, jsou tvé příspěvky pro mne velkým přínosem. Uvažovala jsem o tom zda je dát do skupinky tří či vtrousit do záhonu. Klonila jsem se spíše k možnosti první, nyní se překlápím. No, do podzimu času na promyšlení dosti.
Postřeh o nakvétání na přirůstajících výhonech velké +. Až se moji usadí, doufám/věřím v dtto. Zatím to po tom svém nechci, má práce s kořeněním ( doufám ).
Hodně si od Charlese slibuji ( i proto ty 3 ks ), doufám, že to bude růže do TOP.
---
Druhou růží, kt. jsem si na podzim 2017 kupovala byl pak
Pink Magic.
Z něj úplně odvázaná nejsem, snad zatím. Roste dobře, i když r. 2018 byl i proň problematický. Teď má pruty + metr, zatím dost rozházené ( zřejmě kolonizátor prostoru, pamatuju dobře, Honzo, že ses o něm v podobném duchu zmiňoval, viď ? ) celkem slušně i kvete. Ono to pak s dospělým keřem bude nejspíš jiné, ale zatím mi jako mínus vylézá následující - mívá divně pokroucené, jakoby stočené okvětní plátky v určité fázi kvetení ( odkvétající ? ). Z jednoho kvetoucího prutu ale neodsuzuji, jen zmiňuji.