Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lens - růže dle šlechtitelů

Lens - růže dle šlechtitelů 07. čec 2017 23:24 #319757

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Dodatek k bodu 7. - s ´Roald Dahl´ je shodná i velikost a četnost a tvar poupat,
velmi nóbl

Bod 16. - než jsem je zasadil, neopomněl jsem je samozřejmě měsíc louhovat
ve vodě, chuděrky malé, jak už je u mě zvykem (jednou mě stejnak zavřou za týrání
růží), takže horší startovní pozice + dost drsná zima hned na rozjezd

Jsou to ty s bílým provázkem vpravo (malé velmi špičaté tmavé ostníky)
a jedna větývka zcela vlevo

58361a10b4b77.jpg
Poslední úprava: 07. čec 2017 23:26 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Malajkaa

Lens - růže dle šlechtitelů 08. čec 2017 00:02 #319759

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
I přes trestuhodný Bod 16. růže krásná, moc se mi líbí i listí :)

Lens - růže dle šlechtitelů 08. čec 2017 01:11 #319761

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, tak ta je nádherná. Moje úplně nej krevní skupina. Tyhle vajíčkovité/soudečkovité poloplné květy mám moc ráda. Tak mám první zásek pro podzim, děkuji.
... ta bude odolná :laugh: .. ad bod 16

ad tmavá - tmavší růžová, shodneme se ?
pls. ještě bych uvítala ( následně ) výdrž květu, zda čistí sama ( předpokládám samoopad )
a samo i pak další postřehy.

Velikost květu 4 - 5 cm, nemýlím se ?

právě Benjamina Brittena zřejmě na podzim odtrůním. Je od krutozimy pořád namrzlý, nevzpamatovává se.

ad Toul - mám jej. Ale... ( patří do jiné diskuse, ale taková tu není tzn. něco jako ostatní? franc. šlechtitelé ). Už jsi od Andre-Eve kupoval ? Abych nepopisovala něco "známého".
Z5 k Toulu - na podzim jsem kupovala růže francouzské ( jižanské ) provenience. Na jaře mi všechny obrazily OK, ale tím, jak byly hodně dlouho nízké teploty, zarazily se a nerostly. Ten mrazík -7 udělal asi také své, pak hned byla vedra. Nebo se vyděsily, kde mají růst, třeba.. B) , nevím.
Zkrátím. Růže byly od 5 dodavatelů, všechny kt. byly přezimovávány vně( vyjma 1 z Lottum ) udělaly velké množství slepých výhonků a mají abnormálně krátké přírůstky. Postupně se mi je daří probudit k novému růstu, Toul je mezi posledními, má teprve 2 cm nové přírůstky. Paradoxně mnohem lépe na tom jsou růže, kt. jsem sázela až 1.4. (vybrabčené výprodejky ).
PS: Rose Blush je moc pěkný, měls pravdu. :silly:
Poslední úprava: 08. čec 2017 01:15 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: alcearosa, bradhal

Lens - růže dle šlechtitelů 09. čec 2017 13:50 #319797

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, tak jo, budu sledovat.
Květy příležitostně změřím. Opad - zatím vynikající, očista dočista dočista.
Včera - a to se podrž - květy nakvétaly do nádherného temně sametového odstínu.
Tak že bys (opět) měla pravdu s tou tmavou? :cheer:

Nechal jsem ji doplnit na HMF.
www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.79270&tab=1

Za ostatní postřehy pro změnu děkuji já.

Přidám ´Eilike´, krásná, něžná, hodně kvete (pro květy nejsou vidět listy),
ale čekal jsem bujnější růst. Na jaře ji možná šmiknu až u země, ať ukáže.
Jisty jí prožíral pidikřísek, postřik byl nutný. Roste v nezemi u paty
jižší a východní zdi (hodně ve stínu a suchu). Zvládá to na jedničku.

P2260520.jpg

P2260395.jpg

P2260397.jpg

P2260399.jpg
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta, ibiska, rok.zaruka, Malajkaa

Lens - růže dle šlechtitelů 10. čec 2017 00:03 #319813

• Květa
  • Moderator
Honzo, za další postřehy budu vděčnouška.

Na Eilike si pamatuju když jsi ji měla jako nováčka. Vzhledem k průběhu teplot v zimě předpokládám, že ti moschata omrzly ( jako mně ) k zemi ? Teď tipuju u E. výšku do metru ?
Je opravdu něžňoučká, krásná.

Vzhledem k tomu, že jsem musela na jaře stříhat růže všechny k zemi mám pro letošek kromě ( pálí x nepálí, mumie x nemumie ) ještě další bod zájmu. Kontrolu a pozorování schopnosti regenerace.

jsem poměrně nepsavá, takže předem netuším, kdy na mne padne deka.... ale budu se snažit vyplodit hodnocení růží jednotlivých šlechtitelů ( dle nejčistšího vědomí a svědomí :laugh: ).

Alden Biesen, Jean Stephenne - jako vždy, hojně kvetou, ale zatím nízké
Annelies, Bukavu, Dinky, Easy to Cut, Heavenly Pink, Jet Spray - naprosto bez potíží, dle představ.

Maria Mathilda - špatně regeneruje ( od krutozimy se zmenšuje )
Bouquet Parfait - na toho jsem letos ( chudáka ) nakrklá. Napršelo do něj, květy se splácly a musel se ostříhat x jiným létům velmi záhy.

Guirlande d'Amour - nechápu, jako jediná růže v zahradě nebyla namrzlá.

DSCN5316.jpg

DSCN5265.jpg

DSCN5343.jpg

foceno v rozmezí cca 5 dnů. poslední f. po dešti

Petite de Terre Franche se stává jednou z mých nejoblíbenějších růží. Je z mých moschata asi mrazově nejméně odolná ( krutozimu bez dalších následků ). Roste v suti, neopečovávaná. Letos začala kvést později, ptž. nějaký ten čas jí trvalo nabrat výšku. Květy mají obrovskou výdrž, do zámrazu pokvete nonstop.
A zmohutní ( v mírných zimách 2,5 m výška, lavina květů ).

DSCN5738.jpg
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, JitkaU2, varouch, quendery, Vendy, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, bradhal a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Lens - růže dle šlechtitelů 10. čec 2017 00:24 #319815

• alenak
  • Platinum Boarder
Květo, nemáš prosím fotku Easy to Cut? Ta mi padla do oka, do podzimu daleko, třeba mě to přejde :laugh: dík za info

Lens - růže dle šlechtitelů 10. čec 2017 00:33 #319817

• Květa
  • Moderator
Aleno, mám ji focenou z dálky, zítra napravím, ptž. právě kvete.

Lens - růže dle šlechtitelů 10. čec 2017 00:37 #319818

• alenak
  • Platinum Boarder
Měla jsem vybranou na loňský rok, pak jsem to proškrtala, no stejně se k ní vracím :laugh:

Lens - růže dle šlechtitelů 10. čec 2017 20:56 #319838

• Květa
  • Moderator
Aleno, mám to podobně. Roky mám na wišlístku Belle de Segosa, předloni na podzim jsem si ji konečně koupila. No, pochybuju, že je to ona. Samo.
Letos na jaře jsem kupovala výprodejovky, mj. i nějakou fialovku. Záměna, zřejmě mi poslali Belle de S. Je mi prostě souzená. :laugh:
--

Na Easy to Cut jsem se naučila jak důležité je stříhat růže i když nenamrzlé klacky lákají k nestřihu. Omyl...

U Lensů udávají rozměry 80 - 100 cm ( mívají je lehce podceněné ;) ), zasadila jsem ji do první lajny. Po první mírné zimě zastřihla v cca 60 cm, vidina obr keře se mi míhala před očima...
Má úzce sloupovitý růst, kvete na koncích větví. Násada květů začínající ve výšce 160 cm ( nevidím ) není ve výsledku nic moc....
Po sezoně jsem ji vyryla ( i při běžném střihu by dělala rotyku ), rozdělila na 3 ks z nichž 2 jsem si ponechala.
Na tomto místě roste - pouze - druhou sezonu, v podstatě na vlastních kořenech. Nezalévaná, neopečovávaná.
Dává to.
Zdravá, průměr květů cca 4 cm, poloplné, otevřený talířek. Barva začíná s trochou lososa, žluté tyčinky. Bledne, starší květy mívají znovu růžový nádech ( tečky ). Kvete 2x v sezóně, květy mají nadprůměrnou trvanlivost nikoliv však obří. Tropy ustojí. Nepotřebuje žádnou oporu. Po jarním střihu k zemi má nyní cca 1 m.

DSCN5795.jpg

DSCN5796.jpg

DSCN5797.jpg

DSCN5798.jpg
Následující uživatel poděkoval: varouch, quendery, Vendy, alenak, Marta, rok.zaruka, bradhal

Lens - růže dle šlechtitelů 10. čec 2017 23:27 #319843

• alenak
  • Platinum Boarder
Květo dík, když on je každý rok jiný, letos růže šly hodně k zemi skoro všechny, ale podzimní pokup lensovek se vydařil, doteď kvetou, zvlášť J.Stephenne se tady daří. Nejhorší je, že stále přidávají nové, kdo má odolat, když vypadají dobře :)
Moderátoři: Eva L., Květa