Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lens - růže dle šlechtitelů

Lens - růže dle šlechtitelů 16. srp 2017 20:55 #320398

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ahoj, dneska jsem se Ann Velle a jejím manželem bavila o Empereur Charles IV. (dělají si zrovna výlet po ČR) a vypadá to, že u ní v záhonech má užší, ale stále úhledný habitus, na úrodnějším kusu, kde má prý asi šestileté rostliny, se dostaly k těm 120cm, jinak na chudším stanovišti jsou kolem metru. Rudy Velle doporučoval sesadit jich aspoň 8, pak prý udělají pořádný keřový dojem. :D
Následující uživatel poděkoval: Kika, rok.zaruka, bradhal

Lens - růže dle šlechtitelů 17. srp 2017 23:19 #320406

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Tak ti Varouchu nevím, jestli těch vosum je vlastně dobrá nebo špatná zpráva.. :laugh:

páč osm kousků na keřisko - to by se mohlo zdát, že jde o subtilnější růži.. checht, njn. co je pro ně keřisko, zase, že ... B)

Lens - růže dle šlechtitelů 18. srp 2017 09:42 #320410

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Jo, ale on dělá zahradní a krajinnou architekturu, takže pracuje v jiných měřítcích. A je fakt, že architekt ti klidně navrhne do zahrady růži - ale právě jeden, dva kultivary po více sazenicích, buď dohromady jako solitér nebo s opakováním, aby zachoval rytmus. Nebude to chtít tříštit více odrůdami. Nicméně pro dojem kulatého keře říkal, že i tři jsou dobré, že u nich Karel drží užší tvar, takže klidně sázet blíž k sobě. Ptala jsem se, jak probíhá takové šlechtění růže na objednávku (Lucembursko si takhle objednalo Karla), jestli už dopředu dostanou zadání ohledně barvy, velikosti nebo vůně apod. A prý vůbec. Dostanou jen požadavek k jaké příležitosti a je na šlechtiteli, aby ze svých perspektivních kandidátů vybral pár vhodných kusů a ty pak poslal zadavateli. Ten samozřejmě osloví víc šlechtitelů a pak vybírá. U Karla vyhrála hlavně královská barva. Prý mají na příští rok něco podobného v přípravě, jen si teď nejsem jistá, jestli to má zase pletky s Lucemburskem nebo ne, to mi vypadlo. Každopádně se smála, že ta výběrka jsou dost kovbojka, ale brala to sportovně.

Ještě jsem zkoušela (když už tu byli), jestli neurčí souseda Gustu. Líbil se jim, ale oba říkali, že netuší, že tuhle určitě ještě nepotkali. Zelenou měla Ann nejdřív za Greensleeves, kterou má taky v zahradě, ale pak to zavrhla, že to není úplně ona. Navíc jsou prý její kusy Greensleeves hodně náchylné k chorobám, výrazně víc než Zelená. Drtivou většinu ostatních (nejen svých) určili okamžitě.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., alenak

Lens - růže dle šlechtitelů 19. srp 2017 01:22 #320419

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
v letošním roce byla těmi Lucemburčany vybrána Vissersova růže -
www.rousefrenn.lu/index.html

Lens - růže dle šlechtitelů 31. srp 2017 15:35 #320482

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Hodím sem přehled mých nováčků sázených na podzim:

Alden Biesen - jednoznačně hydra. Hodila si kolem sebe 4 přesmetrové pruty s latama květů. Paráda (že já ji zase asi málo místa ...)

DSC_0567b.jpg

DSC_0589_2017-08-31.jpg

Heavenly Pink - první kvetení super krása (pár stran zpátky, pak si dala pauzu a teď je obalená znova.
Sibelius - trošku zklamání, ale co chci hned první sezonu. Nakvétá jen sporadicky kvítky a co do velikosti nic moc, ale ona to nemá být ve výsledku nějaký obr, uvidíme.

Jean Stephenne - zalehla ho mega Perovskie, tak jsem ho moc neviděla, ale teď zabojoval a ukazuje se.

DSC_0587b.jpg

A nakonec něžná Brigitte de Villenfagne. Jako jediná chytila trochu ČS, Velmi jemný kvítek, habitus zatím dost o ničem, občas z ní něco vyčouhne, takže ji na jaře radikálně pokrátím a začneme znovu.

DSC_0598.jpg

Celkově mě Lensovky stále příjemně překvapují, jsou to zdravé růže a snaživky.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, bradhal, Dita

Lens - růže dle šlechtitelů 31. srp 2017 21:53 #320501

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Vendy paráda, taky podzimní sázení Heavenly Pink - první kvetení výborný, teď mi vyhodil 5 prutů snad 150 cm, tak uvidím :laugh: , podobně je na tom Jean Stephenne, ten měl dokonce delší pauzu a taktéž má vyhozeno pár dlouhých prutů, ale obě zdravé. :)
DSC05428.jpg
Heavenly Pink
Následující uživatel poděkoval: Vendy, Marta, rok.zaruka, Dita

Lens - růže dle šlechtitelů 31. srp 2017 21:55 #320502

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Brigitta je u mně zatím zdravá a docela snaživě kvete, sice zatím dva tři kvítky, ale pořád. Moc se mi líbí další nováček La Feuillerie....kvete také neustále a květy drží neskutečně dlouho ať svítí sluníčko nebo prší. Letošní zimu přežila v pohodě, tak uvidíme jak to bude dál.

DSC06559.jpg

DSC06692.jpg

DSC06991.jpg
Následující uživatel poděkoval: Vendy, alenak, Marta, rok.zaruka, bradhal, Dita, Malajkaa

Lens - růže dle šlechtitelů 31. srp 2017 22:01 #320505

• Vendy
  • Platinum Boarder
Alco ta je husta! Tohle mi delaji letos nektere ruze taky ale Lensovka zadna. Pofot az nakvete, to bude paraaaada.

Quendery tak tu jsem mela taky v merku. Ta je! A rozvaluje se ti nebo je to pekny samodrzak?

Lens - růže dle šlechtitelů 31. srp 2017 22:02 #320506

• Vendy
  • Platinum Boarder
A muzu te poprosit fotnou celou Brigittu az bude cas, at mam predstavu co z ni asi bude? Dekujiiiii

Lens - růže dle šlechtitelů 31. srp 2017 22:32 #320512

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Zatím se trochu válí, na ty poměrně slabé výhony má hodně květů, ale věřím, že snad už příští rok zesílí. :)
Moje Brigitta je zatím drobínek....
Následující uživatel poděkoval: Vendy
Moderátoři: Eva L., Květa