Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lens - růže dle šlechtitelů

Lens - růže dle šlechtitelů 26. lis 2017 21:26 #321212

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
Květo, no to jsem ráda! Je velmi důležité, že je v rodině :laugh: ...já si ji taky pamatuji z lonska, jsou to vlastně skoro její jediné obr.,ale už tam zaujala...
Já to časově letos vůbec nedávám, dojít sem, natož starat se o zahradu...dnes jsem zasadila své nové a skromné 2!!! kousky, do velkých akcí se nepouštím, tak se aspon kochám obrázkama...Dana potěšila, nejsem v tom sama. ..a taky došla nabídka Anglie, tak se jen zasním, a asi hotovo..
Poslední úprava: 26. lis 2017 21:27 od Adriana.

Lens - růže dle šlechtitelů 07. pro 2017 07:48 #321287

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ahoj Dito, plním tvé přání a pokusím se říct pár slov o Marii Louise Velge.
Především - nepatří sice do tohoto šuplíku, protože ji nevyšlechtil Lens, nicméně ji už řadu let množí a nabízí. A je belgičanka. :cheer: Tak snad tu nebude příliš překážet. O jejím původu zde: www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.32481

Přišla jsem k ní jakousi šťastnou náhodou, kdy Dresla neměla růži, kterou jsem chtěla a nabídla mi místo ní MLV. A nemohla mi dát nic lepšího, to jsem dodatečně zjistila a ocenila.

Keř má výšku asi 1m, roste vzpřímeně, má silné, rovné výhony, listy jsou naprosto zdravé. Není citlivá na čer. skvrnitost ani na padlí. Každý výhon má několik květů. Působí velice jemným, křehkým dojmem a mohlo by se zdát, že nesnesou úpal a déšť. Je to opravdu jen první dojem, snesou všechno. Květy vydrží týden, někdy i déle, v závislosti na počasí.
MLV kvete průběžně bez větších přestávek. Příjemně voní. Barva květů na fotkách odpovídá skutečnosti.

MarieLouiseVelge.jpg

MarieLouiseVelge4.jpg

MarieLouiseVelge1.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Jikra, alenak, Marta, luci, rok.zaruka, Viki, Dita

Lens - růže dle šlechtitelů 07. pro 2017 16:25 #321288

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marii-Louise Velge jsem měla hrozně dlouhou dobu v čekacím seznámku. V podstatě od doby, kdy jsem ji u EvyL poprvé viděla. :blush:
Není to růže masivně množená, možnost objednat si ji příliš nebyla ( teď si nejsem zcela jistá, ale myslím, že určitou dobu - cca 3 roky - nebyla k mání vůbec ).

Teď mám dvě ( na laxe a pravokořennou ), mláďátka.

Podobně jako EvaL ji chválím. Květy - čajový šálek z nejjemnějšího porcelánu.

Už několikrát jsem se setkala s tím, že bývá využívána jako jeden z rodičů pro další šlechtění. Např. jedním z jejích potomků je Vissersova Minerva.
Poslední úprava: 07. pro 2017 17:32 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka, Viki, Dita

Lens - růže dle šlechtitelů 07. pro 2017 19:22 #321292

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Evo a Květo, děkuju vám moc za info :) MLV mě úplně okouzlila! Uvědomila jsem si při pohledu na ni, že si nejdéle prohlížím růže s tímto typem květu. Zvlněné plátky jako sukýnky, odhalené tyčinky, jakoby pěnové,nadýchané a křehce působící květy. S podobným květem mám růži Rokoko a teď nově Bernd Weigel Rose. Moje oblíbená je taky Queen Elizabeth a tak už vím, proč mě zaujala MLV, když je Q.E. jedním z rodičů ;) Evo, máš pravdu, že květy vůbec nevypadají trvanlivě. O to větší mám radost, že je tomu naopak.. Zcela určitě jsem ji zařadila na první místo do svého tužebníku! A co teprve až objevím další jí podobné... Je to mor :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Viki

Lens - růže dle šlechtitelů 12. led 2018 12:25 #321610

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Od Lense mám jen Heavenly Pink, z jarní dodávky 2017 od Lense, objednávala Věrka. Tímto jí moc děkuji! :) ;)
Kvetla řekla bych ve 2 vlnách, na podzím byla sytější, víc do růžova. Narostla cca metr, já blb jsem k ní přisadila šalvěje, že budou ladit a ony ji hodně přidusily. Takže letos šalvějě jdou jinam a k ní bych chtěla přisadit nějakou další drobnokvětku, ještě nevím jakou. Líbil by se mi k ní třeba Verdi.
Na jaro mám ještě objednanou Marii Mathildu, jsem na ni zvědavá.

Heavenly Pink
DSC_9053.jpg

DSC_1045_2018-01-12.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, varouch, quendery, Jikra, alenak, Marta, alcearosa, bradhal, Dita

Lens - růže dle šlechtitelů 31. kvě 2018 17:07 #322823

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Tak co letos vaše Lensovky? (chtělo by se mi napsat Věrkovky, pač všechny mám díky tobě Věrko a díky starým Lens diskuzím, kde jste je chválili a fotili!)

Letos spolu začínáme druhou kvetoucí sezónu a jsem z nich nadšená a všechny jsou zdravé a krásné a začínají to být u mě topky. Austinky, třeste se...

Takže letošní sezonu odstartovala Heavenly Pink.

2018-05-31-09-30-29.jpg

2018-05-31-09-32-13.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, varouch, Jikra, alenak, rok.zaruka, bradhal, Viki

Lens - růže dle šlechtitelů 31. kvě 2018 17:35 #322824

• Vendy
  • Platinum Boarder
Druhá kráska je Brigitte de Villenfagne. Nevím, jestli jsem ji dala úplně na dobré místo, zatím je malička, ale vypadá, že se bude roztahovat. Má krásný jednoduchý květ.

Brigitte de Villenfagne

2018-05-31-09-34-22.jpg

2018-05-31-09-35-42.jpg

2018-05-31-09-39-11.jpg

2018-05-31-09-55-06.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, varouch, quendery, Jikra, alenak, rok.zaruka

Lens - růže dle šlechtitelů 01. čen 2018 22:47 #322848

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Vendy, máš je krásné. U mně to ještě nekvete, protože první výhony Heav. Pink byly uraženy od kun, dost ji poničily, takže znovu obrážela. Nasazeno, přes nedostatek vody, má dost, zdravá,
Druhá Jean Stephenne také nekvete, protože byla na podzim přesazena :silly: , bez problémů přestála zimu a opoupatovaná je také dost.
Poslední úprava: 01. čen 2018 22:54 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Lens - růže dle šlechtitelů 02. čen 2018 11:28 #322853

• Vendy
  • Platinum Boarder
Děkuji :kiss:

Kuny také ničí růže ??? Nejen pilatky, ty nosatí hnusní brouci co jich tu je, zlatohlávci, děti, kocouři, ale i kuny jo? Máme jich tu dost a zatím teda jsou po nich všude jen h....

U mě je Jean Stephenne hodně utlačován Perowskií. Měl slíbeno, že ji odkopnu někam vedle, ale nedošlo k tomu. Takže poprvé zakvetl a teď už ho bude jen přerůstat ta krásná fialová potvora. Snad letos na podzim...

Heavenly Pink je krasavice viď? Jen koukám na HMF na udávanou velikost 60 to 100 cm a ona mi teď vyhodila nové šlahouny skoro až k nosu...

Lens - růže dle šlechtitelů 02. čen 2018 13:59 #322854

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Vendy, přesazovala jsem J.Steph. protože na podzim u nás hodně pršelo, zbláznil se, měl 1,5 m pruty válející a překážející všude a zdálo se mi, že dlouho šel po2 na květ.Na tom místě jsem potřebovala furtkvetoucí, to zatím J.St. není. Kořeny měl za rok obrovské. Tak dostal místo, kde se může v případě deště válet. ;)

Hav. Pink je fakt krasavice, já mám tyhle mnohokvětky ráda. Ale ty šlahouny taky vloni hodila, letos to bude asi stejné :), necháme se překvapit :)
Moderátoři: Eva L., Květa