Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lens - růže dle šlechtitelů

Lens - růže dle šlechtitelů 01. zář 2017 10:17 #320523

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Hm, kolik vám tu teda tak běžně naroste Heavenly Pink? Lens uvádí 60-90cm, já jsem počítala tak do 120cm, ale těch 150cm od alenak už je teda dost rozdíl. Mám ji objednanou na podzim, už jsem jí našla místo, kde by těch 120cm bylo opravdu max, co bych tam chtěla.

Lens - růže dle šlechtitelů 01. zář 2017 11:40 #320524

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
bradhal - mám ji na dvou místech. V místě s větší mocností kvalitní zeminy mi letos má tendenci vyhazovat o něco delší kandelábry, na druhém místě se drží deklarované velikosti.
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Lens - růže dle šlechtitelů 02. zář 2017 13:23 #320547

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Já mám novou podzimku, takže mě se zatím uváděných rozměrů drží :)
Následující uživatel poděkoval: bradhal

Lens - růže dle šlechtitelů 08. zář 2017 13:19 #320597

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
:laugh: , no dle mých zkušeností bývají rozměry L.růží jemně poddimenzovány.

Hodně záleží na tom, kolik dostanou hnojiva ( N ), jak moc prší... + ty nové mají zásobičku od sázení..

H.Pink mám dlouho, v suchých letech 120 - 140, kompaktní.
V mokrých je schopná přidat, mám na ní pruty ( po jarním stihu k zemi )nyní i cca 160 - 170. A to jsem jí záměrně pohnojila pouze Kr.Plod.
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka, bradhal

Lens - růže dle šlechtitelů 23. říj 2017 23:26 #320774

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
A kolik u vás dělá Ravel, prosím?
Mám ho nového, byl v nádobě, ale chci ho už zasadit (jen co mi dojde nový rýč). Údaje na netu je jak kdo si vybere. Nicméně dnes jsem se s překvapením dočetla, že má i vonět, Rusové ho dokonce hodnotí ve vůni na trojku, totéž v kvetení. Tak mě to zas nahlodalo, jestli mu nedat lukrativnější místo v popředí všem na očích.

Lens - růže dle šlechtitelů 11. lis 2017 20:34 #321089

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ahoj, bradhal mě poprosila, jestli bych nepřidala pár informací o tom, jak mi rostou lensovky, konkrétně ji zajímal Sibelius.
Sibelia mám druhou sezónu, je téměř sesazen s Verdim, oba dva mají velmi podobnou barvu květů. Protože mi kdysi dresla poslala obrázek jejího Sibelia, který měl asi 160 cm na všechny strany (fontána) a Verdi byl údajně podobně rozčáplý, dostali oba místo za trest. Kamení, kamení a nakopčeno ještě trochou kamení. To jim ten bujný růst mělo drobet zarazit, výsledkem je to, že oba letos vyhodili cca 160cm šlahouny, ale vyhodili každý jen dva. Takže počítám, že za pár let budou i tak relativně mohutní. Bude jim to trvat, protože kromě kamení mají ostrou konkurenci trvalek a trav, sázím růže relativně řídce a hodně vyplňuji trvalkami, trávami i sem tam letničkami.

Lensovky, které dostaly lepší místo, více zahoustly hned v prvním roce (Sourire d'Antan, Heavenly Pink, Bouquet Parfait, Jean Stephenne, Magie d'Orient). Sourire d'Antan, Heavenly Pink vystřelily taky dlouhé kandelábry, Bouquet Parfait se tváří jako samonosná pnoucí (cca 2m prakticky na všech výhonech už od prvního roku), Magie d'Orient, kterou jsem zapomněla založenou u kompostu udělala 170cm fontánovité výhony, které dlouho a voděodolně kvetly - musím jí najít napřesrok místo, jen netuším, kde. Jean Stephenne je na tvrdém hladovém jílu, ale přesto udělal celkem souměrný keř, ale asi taky nebude úplně prťous.

Tapis Volant - sázený do "nohy" lavičky (noha je vykotlaný kmen lípy) si musel prokořenit cca 60cm dutinou kmene k zemi, ale kvetl i přirůstal pěkně a souměrně. Za rok, za dva z něj bude nejspíš pěkná přepadající koule, pokud mi na něj nebudou moc chodit srny.

A teď to nejhorší - nemám fotky, první vlnu jsem díky dovolené prošvihla a pak jsem fotila záhony, že jsou spíš vidět trvalky než růže. Svoje taky udělal okus od srn, kterým náramně chutnala poupata. :(
Následující uživatel poděkoval: Eva L., bradhal, Dita

Lens - růže dle šlechtitelů 24. lis 2017 22:20 #321203

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
Ahoj,
zase pozdě po hromadné obj. si to tu čtu, tak jen dotaz, objednával si někdo od Lense zapranou 'Edouard Vermeulen ?
nebo má ji vůbec někdo ? vypadá velmi zajímavě...

Lens - růže dle šlechtitelů 24. lis 2017 23:05 #321204

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Adriano, co myslíš ? B) :silly:
hele, vy než tam na jihu ukončíte sezónu a začnete se rozhlížet kde byste/co byste :laugh: u nás na severu málem kopčíme.. narážím na to, že se mě Danča zhruba před 14 dny ptala, jestli UŽ mám objednány růže...

slinťoším po Edouardovi cca 2 roky, měli ji uváděnou pouze v novinkách / info ze křtu /. Letos poprvé je přidána do objednávkových možností.

Takže ano, trůní mi nově v záhonku. Objednávaly ji i kamarádky s podobným vkusem, vím ještě o dvou exemplářích. Zda-li někdo další, netuším, samo.

Jsem na ni hodně zvědavá, fotky kromě pár od L. nejsou. Barva se mi moc líbí. Trochu pociťuji / maličké/ obavy, jestli nebudou květy příliš nízko, přilípnuté nad listím. Se hukáže..

Dělala na mne z f. dojem prutovité růže, trčáku. K mému údivu přišla sazenice jiného vzezření než jsem očekávala. Slabší větvičky, hojně větvené.

Těším se.
Poslední úprava: 24. lis 2017 23:14 od Květa.

Lens - růže dle šlechtitelů 24. lis 2017 23:43 #321205

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Nemám, taky se mi moc na fotkách líbila, podzim jsem letos vynechala, ale šel přes nás vánek, že by měly být lensovky u Pelců, :)
Poslední úprava: 24. lis 2017 23:44 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Malajkaa

Lens - růže dle šlechtitelů 25. lis 2017 08:02 #321206

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
jejda mane co ste mi to zase ukázali :blink: ...toho sem si při objednávce nevšimla,resp pásla sem po klasice....boha jeho!...no nic no...ať už je aspoň leden:-D
Moderátoři: Eva L., Květa