Ahoj, bradhal mě poprosila, jestli bych nepřidala pár informací o tom, jak mi rostou lensovky, konkrétně ji zajímal Sibelius.
Sibelia mám druhou sezónu, je téměř sesazen s Verdim, oba dva mají velmi podobnou barvu květů. Protože mi kdysi dresla poslala obrázek jejího Sibelia, který měl asi 160 cm na všechny strany (fontána) a Verdi byl údajně podobně rozčáplý, dostali oba místo za trest. Kamení, kamení a nakopčeno ještě trochou kamení. To jim ten bujný růst mělo drobet zarazit, výsledkem je to, že oba letos vyhodili cca 160cm šlahouny, ale vyhodili každý jen dva. Takže počítám, že za pár let budou i tak relativně mohutní. Bude jim to trvat, protože kromě kamení mají ostrou konkurenci trvalek a trav, sázím růže relativně řídce a hodně vyplňuji trvalkami, trávami i sem tam letničkami.
Lensovky, které dostaly lepší místo, více zahoustly hned v prvním roce (Sourire d'Antan, Heavenly Pink, Bouquet Parfait, Jean Stephenne, Magie d'Orient). Sourire d'Antan, Heavenly Pink vystřelily taky dlouhé kandelábry, Bouquet Parfait se tváří jako samonosná pnoucí (cca 2m prakticky na všech výhonech už od prvního roku), Magie d'Orient, kterou jsem zapomněla založenou u kompostu udělala 170cm fontánovité výhony, které dlouho a voděodolně kvetly - musím jí najít napřesrok místo, jen netuším, kde. Jean Stephenne je na tvrdém hladovém jílu, ale přesto udělal celkem souměrný keř, ale asi taky nebude úplně prťous.
Tapis Volant - sázený do "nohy" lavičky (noha je vykotlaný kmen lípy) si musel prokořenit cca 60cm dutinou kmene k zemi, ale kvetl i přirůstal pěkně a souměrně. Za rok, za dva z něj bude nejspíš pěkná přepadající koule, pokud mi na něj nebudou moc chodit srny.
A teď to nejhorší - nemám fotky, první vlnu jsem díky dovolené prošvihla a pak jsem fotila záhony, že jsou spíš vidět trvalky než růže. Svoje taky udělal okus od srn, kterým náramně chutnala poupata.