Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Moschata hybridy - růže dle typu

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Moschata hybridy - růže dle typu

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
08. led 2018 00:38 #321572

Květa

Cornelia - bohužel bez fotky, musela bych dlouze prohledávat archiv.

- sázena na podzim 2010.
- odchod 2017

uvádí se u ní, že je to růže chladu. Podle barvy bych netipovala, ale mé zkušenosti s ní tomu nasvědčují.
- v tuhých zimách k zemi
- krutozimu jakž/takž, byla trochu namrzlá i pod zemí.
- I. fl. v horku/tropech se spéká, v II. floru ( chladněji ) velmi pěkná. Dlouhé laty květů ( i přes 0,5 m ), postupně nakvétající.
- netoleruje sucho, suchý vzduch
- kvítky velikostně jako GdF, tzn. 2 - 3 cm. Barva v I. fl. lososově růžová, v II. fl. až mandarinka.

- ke mně do nížiny se suchým vzduchem nepříliš vhodná, někde (na horách ), kde je chladněji, by mohla být hezká. Dobře by jí mohla dělat i vyšší sněhová nadílka, která by ochránila pruty před namrznutím. Otázkou je pak ale kratší vegetační doba, kt. jí takové umístění by mohlo dopřávat. Tím chci říct - aby nevykvetla v I. fl. také do horka a na II. fl. ( hezčí ) pak nestihla již nasadit.
28. čen 2017 14:54 #319471

Eva L.

Pod názvem Moschata hybrid si většinou představuji růži s drobnějšími květy ve větších květenstvích. Ale zřejmě to není pravidlo. Důkazem je třeba Lavender Lassie s poměrně velkými plnými květy. Je dost vzrůstná, při pravidelném řezu 150 - 180cm. Pokud se nechá volně růst dosahuje prý výšky až 3m a je použitelná jako pnoucí.
LavenderLassie.jpg

Mojí původní představě o moschata hybridech odpovídá např. Puccini. Hodně se jí podobá Ballerina, nebo Mozart.
Puccini_2017-06-28.jpg

nebo Bouquet Parfait
BouquetParfait.jpg

stejně jako Excellenz von Schubert
Excellenzv.Schubert.jpg

nebo vzrůstná Rush. Kvete nepřetržitě až do podzimu.
Rush.jpg
28. čen 2017 14:09 #319469

bradhal

Snad je to tu správně - Darlow's Enigma - vyrůstají nové výhony tak do metrové délky a postupně nakvétají. Jednotlivé květy jsou moc krásné, voní.

IMG_2762.jpg

IMG_2890.jpg

IMG_2891.jpg
Přílohy:
21. čen 2016 12:58 #310074

Květa

Opakuji dotaz ( a nedám pokoj :laugh: )
Honzo, kdes vyšpionil, že Visvioli je moschata ?

Tahle Viss. růže ( to ale moschata nejspíš opravdu není, ne ? ) je na rozdíl od Visvioli již v prodeji. Poprvé jsem ji viděla v nabídce v Něm. na podzim 2014, loni byla k mání na cca 3 místech.
Prodejní název Pearls & Diamonds ®.

( já na ni v HK koukala, 2 roky z5. Pocity jsem měla rozporuplné a to V. růže mám ráda. Popínavka, hodně květů. Kvítky - vlivem počasí - déšť nebo sucho ? - v palici zšednou, neopadávají. Jsou hodně drobné, palice pak okázalá.
Nemám ji, neověřeno - ale dumala jsem nad tím, že bude krásná ( pouze ? ) v začátku kvetení, pak dojem tak úžasný tím prošedáváním nebude. I vzhledem k drobnosti květů a tomu, že se jedná o popínavku úprava nebude snadná. Ála moc práce. )

Samo, zmýlená platí. :laugh:
21. čen 2016 09:29 #310038

Kirsten

varouch napsal:
A nikdo nemá řízek? :D

Málo statečných lovců typu Kája. ;) :silly:

Ta růže za veřejnou ostudu stojí! :laugh:
21. čen 2016 09:19 #310036

varouch

A nikdo nemá řízek? :D
21. čen 2016 09:09 #310034

MartaZ.

Také jsem zmatená, ale to je u mne skoro setrvalý stav, letos jsme v rozáriu v HK obdivovali Vissersovu růži, ale co dál? Nikdo ji nemnoží a Martin Vissers prý moc nekomunikuje, to jsme také zjistili v HK od odborníka .
Je krásná k zbláznění
Vi1.jpg

Vi2.jpg

Vi3.jpg
Přílohy:
20. čen 2016 23:33 #310014

evai

Queen of the Musk, 3ti leto, kvete od zacatku cervna, ma roztomily nacervenaly poupata
DSCN0974.jpg

Letos na jare nestrihana, nevyplatilo se, musela jsem upevnit, jinak se uplne snad preklopila
DSCN1016.jpg
Přílohy:
20. čen 2016 18:44 #309994

Luša

Tak ste ma na KR nalákali svojimi fotkami aj na tieto čarovné rużindy, że od jesene mám prvú :Menja (Petersen) .Má neżné kvietky,ktoré sú stále polootvorené
P_20160618_180635_HDR.jpg
Přílohy:
19. čen 2016 15:17 #309925

Květa

Honzo, kde jsi vyšpionil, že Visvioli je moschata ?

( chápu, proč jsi rozdělil na dvě témata, je to logičtější, budu to respektovat. Ale nepotěšils mne. :laugh:
Původní stav mne netrápil - větší problémy mám s umístěním/zařazením u jiných růží. No, podotýkám, neupravila jsem si diskuse dle potřeb )
--
Bradhalo, kdybych chtěla ( jak je mým zvykem ;) ), odpovědět komplexně, zas by to bylo dlouhatánské.

- nutno rozlišit stav "Bau" - sort. na pultě je podobný, jen v Něm. ( např. ) jsou kontíkové růže levnější než u nás.
- školky :
- řídí se vkusem zákazníka. "Konzument" má jinou představu. Když vidím, nad čím se při dodech áchá..
Růžař se ledaskdy odliší, nedejbože zmlsanec..
- v ČR ( bohužel ) školky ledaskdy ustrnuly na sort. z 80 let..

přímo moschata hybr. nejsou běžným sort. ani třeba v Něm./Hol. školkách.Natož u přeprodejců.
Ve velkých školkách či specializovaných na určitou "vizáž" růží - ano.
U nás má asi nejobsáhlejší sort. moschata Dresla.