Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 04. led 2019 09:56 #324357

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
U mně je jednička Crocus rose - mám dvě - jednu na chalupě a jednu v Pze a obě jsou krásné. Na chalupě je vlhko, tam dělá nádherný 1,5 m keř, zcela bez postřiků. V Pze je mladší (tuším 3 roky) a hlavně jsem s ní vloni v lednu hýbala a i tak to horké léto zvládla se ctí.
První fotka na chalupě 17.6.2018 a druhá 14.8.2018

IMG_3457.jpg

IMG_5064.jpg

Druhá má oblíbená je Lady Emma Hamilton, i v tom horku udělala dvě vlny (2. velmi slabá), ale květy vydržely sotva 2 dny. Ale mám ji ráda, barvu i tvar květů.

Susan W. Ellis - mám asi dvouletou na chalupě, květy bych řekla, že má o něco větší než 5 cm, ale jinak je to taky takový slabý keřík (jedna silnější větev a pár slabých). Druhá vlna se v podstatě nekonala, jen jeden kvítek, nicméně pro tu skladbu jejích kvítků jí to odpouštím. Jen jsem taky doufala, že časem trochu zesílí.

IMG_5606_2019-01-04.jpg

Boscobel - v Pze, 2 roky (?), vloni v lednu se stěhovala na jiný záhon. Pamatuju, že po prvním kvetení jsem z ní byla rozpačitá, byla sytě fialová, žádný lososový nádech. Na novém místě se velmi pomalu vloni rozjížděla, menší úhledný keřík, už měla barvy jako u Lukáše. Horké léto ustála docela se ctí (zalévala jsem), ale ještě úplně odvařená z ní nejsem.
(na fotce první zleva, uprostřed Pastella, vpravo Jubilee Celebration)

IMG_4632.jpg

Zato bych ještě trochu zmínila William Morris. Dostala jsem 3 keře od Marijky na jaře 2017. Mám je vedle sebe v řadě u plotu. Tvar keře nic moc, jen několik dlouhých šlahounů tak 1,5 m (i přes velký jarní střih), kvete na koncích těch dlouhých větví, ale zato snad celé léto. Semo tamo zalitá s ostatními růžemi, ale nijak zvláštní péče, vždy jen ostřihám odkvetlíky a pořád na keři nějaký kvítek byl. Do pozadí skvělá růže. Já ji nemám zatím ničím předsazenou, vše je u nás ještě provizorium.
Na fotce začíná druhá vlna 1.8.2018

IMG_4777.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Lukáš, Láďa, Ajka, alenak, alcearosa, ibiska, LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 04. led 2019 10:55 #324358

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Podobný tvar květu, jako je u Susan W. Ellis, má Sophy´s Rose. Jsou ale mnohem větší a keř je také bohatší a vyšší - asi 1m. Líbí se mi i barva, je tlumeně červená, žádná řvavka. I jinak jsem spokojená, je bez nemocí a dostatečně mrazuodolná. Jen bych si přála, aby i v druhé vlně měla víc květů a nebyla na ně tak skoupá. Vůně je spíš slabší, ale příjemná.
Australanům se asi moc líbí, dostala od nich v r. 2000 stříbrnou medaili a ocenění jako nejlepší sadovka.

SophysRose1.jpg

SophysRose4.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, Lukáš, Láďa, Ajka, alenak, alcearosa, LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 04. led 2019 17:14 #324359

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Sophy´s Rose je opravdu pěkná, mně se moc líbil právě její květ...takový hezky poskládaný. Bohužel jí nějak nesvědčila zima 2017 u nás a odešla....ale uvažuji o ní znovu :whistle:

DSC04765_2019-01-04.jpg

DSC06883.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Kika, Lukáš, Láďa, alenak, LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 05. led 2019 09:01 #324361

• Eva L.
  • Moderator
Jako úplně první austinky jsem si koupila od pana Šípa (asi před 13 lety) Graham Thomas, Charles Austin, Eglantyne a A Shropshire Lad. Každá z nich se vyvíjela trochu jinak.
Nejhůř asi první dvě - G. T. a Ch. A. a co je horší, tak ne vinou růží, ale díky mojí hlouposti. Netušila jsem, co s nimi udělá zničující vliv kořenů ptačího zobu. Záhon, kde rostou, sousedí s živým plotem a je doslova prorostlý kořeny ptačího zobu. Živý plot bují, růže chřadnou. Na záchranu je pozdě, tak letité růže už si netroufnu přesadit. Sice každý rok vytvoří několik kvetoucích výhonů, ale keře jsou celkově čím dál slabší. Mrzí mě to, protože jinak by obě byly bezproblémové.

Graham Thomas v r. 2014, kdy ještě vypadal docela slušně
GrahamThomas.jpg

Charles Austin je na tom podobně. Nesnáší ptačí zob.

Eglantyne s krásně tvarovanými, porcelánově růžovými květy je opravdu půvabná. Ale! výhony raší jen ze zdřevnatělého kmínku a žádné od báze. A zase je to mojí vinou, keř je špatně zapěstovaný a připomíná spíš zakrslý stromek.
Eglantyne_2019-01-05.jpg

Eglantyne1.jpg

A Shropshire Lad v podstatě žádné problémy nemá, jen druhé kvetení je váhavější a s delším časovým odstupem - poslední květy stříhám na konci podzimu, často zasněžené. Loňské léto jí moc nesedlo, květů bylo málo.
AShropshireLad3.jpg

AShropshireLad1.jpg
Poslední úprava: 05. led 2019 09:55 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, Kika, Lukáš, Láďa, alenak, ibiska, LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 05. led 2019 09:53 #324363

• Eva L.
  • Moderator
Zapomněla jsem vložit fotky Charlese Austina ( r. 2013).Tak dodatečně
CharlesAustin2.jpg

Ch.Austinjen1.jpg
Poslední úprava: 05. led 2019 09:56 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kika, Láďa, alenak, alcearosa, LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 05. led 2019 10:11 #324365

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Maid Marion - nováček v zahradě, moc se mi líbí ten rozčepýřený květ, má krásnou miminkovsky růžovou barvu a pěkně voní. To sucho celkem ustála, uvidím, jak se jí bude dařit v dalších letech.
DSC_7649.jpg

DSC_8845_2019-01-05.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Kika, Láďa, alenak

David Austin - Anglické růže VIII 05. led 2019 16:21 #324367

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Evo , ty začátky byly bez zkušeností . já taky první angličanky sadila špatně. třeba C.P.Margaret vedle Teasing Georgia. narostly keřiska a skoro prorůstaly.barva v určitém stadiu podobná . další chyby - menší keře vzadu , velký třeba J.Galway vepředu před nima. taky pod švestkou , kdy jsem netušila, kam až má kořeny.když byly narostlé , neměla jsem odvahu přesazovat . taky nebylo kam . a tak je to dodnes špatně.

alexandraprincessofkent.jpg

Alexandra Princess of Kent - ta je vedle růže Chantal Mérieux, která má podobnou barvu .

DSCN1279_2019-01-05.jpg

sadila jsem tenkrát bez ladu a skladu :silly: to dnes už děvčata mají víc poznatků .

dscn3195summersong.jpg

Summer Song - chudinka , co má tak dva tři květy. přesto ji nechávám pro velmi zajímavou barvu .
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kika, Lukáš, Láďa, alenak, LucieT

David Austin - Anglické růže VIII 05. led 2019 17:25 #324368

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
Kájo, i přes omyly, které taky každý nepřizná, máš růže nádherné :kiss: Chyby jsem udělala taky, někdy se seknu i dnes. :laugh:

Evo, u tebe je to taky nádhera. Píšeš o GT. Podle mě není na záchranu nikdy pozdě, proč to nezkusit. Graham Thomas jsem přesazovala z téhož důvodu, prorůstání kořenů, nasazená na blbém místě, stejně by tam odešel. Leta má taky, jedna z prvních, od Pelců. Přesazovala jsem z jara, vždy sázím ze země do země, nenechávám nikdy ležet. Taky přesazuju podle lunáru, po úplňku, po dobu 14 dní. Říká se, že po úplňku jde síla do kořenů. Zkrátila jsem kořeny i vršek. GT to zvládl dobře, vydržel, na původním místě by po loňské suchu asi už nebyl. Nebála bych se přesazení u takhle staré růže. ;)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery

David Austin - Anglické růže VIII 05. led 2019 17:41 #324370

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
je to tak - omylů bylo hodně. tak se probírám fotkama - našla jsem jednu z r. 2011 - a to už jsem jich měla dost , takže si nevzpomenu , kdy jsem kupovala první angličanky. akorát vím , že to byly tři - C.P. Margaret , Teasing Georgia a a Golden Celebration .určitě dříve než v r. 2011 - se mi zdá , že ještě byly staré K.růže , než je někdo hacknul-- tam ještě dávala fotky třeba Rosemary Landová -

c.p1.jpg

p6190317Austin2011.jpg

p6230051anglianky2012.jpg
Poslední úprava: 05. led 2019 17:43 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kika, Lukáš, Láďa, alenak, alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 05. led 2019 17:46 #324371

• Eva L.
  • Moderator
Kájo, máš pravdu, začátky jsou těžké, chybí zkušenosti. Navíc jsem v té době neměla internet, rozumy jsem lovila v knížkách. B)
Myslím, že jsi zbytečně sebekritická. Růže máš nádherné, keře krásně narostlé a netrap se tím, že menší jsou vzadu, větší vepředu. No a co ? A že jsou dvě podobné barvy vedle sebe, to už bych vůbec neřešila. Zahrada se ti povedla a to je zásadní. :up
Jen poznámka - Summer Song jsem taky měla, už nemám. :cheer:

Přeji ti, aby se ti růže dařily tak jako doteď. :)
Poslední úprava: 05. led 2019 17:50 od Eva L..
Následující uživatel poděkoval: Kaja
Moderátoři: Eva L., Květa