U mně je jednička Crocus rose - mám dvě - jednu na chalupě a jednu v Pze a obě jsou krásné. Na chalupě je vlhko, tam dělá nádherný 1,5 m keř, zcela bez postřiků. V Pze je mladší (tuším 3 roky) a hlavně jsem s ní vloni v lednu hýbala a i tak to horké léto zvládla se ctí.
První fotka na chalupě 17.6.2018 a druhá 14.8.2018
Druhá má oblíbená je Lady Emma Hamilton, i v tom horku udělala dvě vlny (2. velmi slabá), ale květy vydržely sotva 2 dny. Ale mám ji ráda, barvu i tvar květů.
Susan W. Ellis - mám asi dvouletou na chalupě, květy bych řekla, že má o něco větší než 5 cm, ale jinak je to taky takový slabý keřík (jedna silnější větev a pár slabých). Druhá vlna se v podstatě nekonala, jen jeden kvítek, nicméně pro tu skladbu jejích kvítků jí to odpouštím. Jen jsem taky doufala, že časem trochu zesílí.
Boscobel - v Pze, 2 roky (?), vloni v lednu se stěhovala na jiný záhon. Pamatuju, že po prvním kvetení jsem z ní byla rozpačitá, byla sytě fialová, žádný lososový nádech. Na novém místě se velmi pomalu vloni rozjížděla, menší úhledný keřík, už měla barvy jako u Lukáše. Horké léto ustála docela se ctí (zalévala jsem), ale ještě úplně odvařená z ní nejsem.
(na fotce první zleva, uprostřed Pastella, vpravo Jubilee Celebration)
Zato bych ještě trochu zmínila William Morris. Dostala jsem 3 keře od Marijky na jaře 2017. Mám je vedle sebe v řadě u plotu. Tvar keře nic moc, jen několik dlouhých šlahounů tak 1,5 m (i přes velký jarní střih), kvete na koncích těch dlouhých větví, ale zato snad celé léto. Semo tamo zalitá s ostatními růžemi, ale nijak zvláštní péče, vždy jen ostřihám odkvetlíky a pořád na keři nějaký kvítek byl. Do pozadí skvělá růže. Já ji nemám zatím ničím předsazenou, vše je u nás ještě provizorium.
Na fotce začíná druhá vlna 1.8.2018