Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže VIII

David Austin - Anglické růže VIII 13. čec 2019 19:40 #325836

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Honzo, máme shodný postřeh ohledně doplnění e-shopu u Pelců. Přesto na některé zapomněli (viz diskuzi Tantau).

Boscobel je už v košíku. Dík za tvoje fotky, přesvědčily mě. :)

Susan Williams-Ellis letos skutečně nebují. Ale rozhodně se jí nechci zbavovat. Myslím, že je to nějaká dočasná indispozice a snad se ještě letos vzchopí. Tvou chválu jsem ji samozřejmě dala přečíst. Vzkazuje ti, že nezklame.

Do košíku spadla ještě Desdemona. Je neodolatelná.
DSC06386.jpg
Následující uživatel poděkoval: quendery, Láďa, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 15. čec 2019 18:01 #325853

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Dámy, díky za fotky ze školky. Máte v záloze ještě nějaké, prosím?

Aleno, ´The Lady Gardener´ je moc fajn odrůda.
Je odlišná od většiny austinových růží - typem vzpřímeného keře i tvarem květů
a typem jejich držení. Je to odrůda pro ty, kteří chtějí nekomplikovaný
mainstreamový keřík, žádné váhnutí, žádné kandelábry. Podobně jako ´Tranquility´.
Mají velmi podobný typ keře. A obě podobně i voní - po zeleném jablku.

Evo, posílám pár aktuálních fotek ´Boscobel´, po dešti.

P2940096.jpg

P2940113.jpg

P2940123.jpg

P2940104.jpg

P2940246.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Lukáš, Láďa, Ajka, alenak, babkaela, bradhal

David Austin - Anglické růže VIII 15. čec 2019 18:16 #325854

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Zahanbit se ale nenechá ani ´Roald Dahl´.
A to je to jedna sazenice, prosím pěkně...
P2920430.jpg

P2920434.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, quendery, Lukáš, Láďa, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa

David Austin - Anglické růže VIII 17. čec 2019 14:07 #325868

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
njn.. krasavci.

Pls., Honzo, když jste se tu s Evou bavili o špionování, tak mi fejsbukbrabci zacvrdlikali, že máš The Mill On The Floss.
Byl by nějaký nástřel dojmů ? Díky.

( mám ji, novou, ty 37 jí nepřišly k duhu, opálily a uschly jí vrcholky. Neskuhrám, loni to bylo s nováčkama daleko tristnější, spíš mě zajímá co mohu očekávat ).
Poslední úprava: 17. čec 2019 19:30 od Květa.

David Austin - Anglické růže VIII 18. čec 2019 13:16 #325879

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Květo, děkuji.
´The Mill on the Floss´ nemám. Pamatuji si tvou poznámku (ta bude lepit).
Tak stejně jsi neodolala. :)

Vloni jsem ji viděl u Chládka, mile mě překvapily malé kvítky,
které moc hezky voněly. Nebylo jich mnoho (hodně listí). Neodpovídaly lepivým naducánkům.
Letos měl nový velký závoz, květy Mill-ů už měly obvyklou velikost a tolik nevoněly.
Bylo asi 34 stupňů a byly povadlé. To ale i jiné růže bez podmisek nebo mimo vany,
jen tak na černých dřevěných paletách, případně na černé textilii - výpek v Praze.

Chládek má/měl letos Austinky část ve vanách, v některých udržoval stálou hladinku,
některé vany přetékaly, jiné byly prázdné. U části růží mimo vany bylo patrné celkové vadnutí.
Bez rozdílu šlechtitele (např. Kordesova ´Nautica´ aj.).
Pořízení Mill v plánu nemám, víc ti bohužel "neporadím".

Přidám pár fotek z jedné rychlé návštěvy 15.6.2019 pro ilustraci.

Ve vaně stojí voda.
P2900966.jpg

Vana s ´Gertrude Jekyll´ je prázdná, suchá. ´James Galway´ dole stojí na rozpál. dřevě.
P2900976.jpg

P2900975.jpg

´Vanessa Bell´ a pohled na odkvetlé Vissersovky ´Minerva´, za nimi Kordesky
P2900970.jpg

Supervoňavá ´Emily Bronte´
P2900967.jpg

A.
P2900971.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, alenak, babkaela

David Austin - Anglické růže VIII 20. čec 2019 19:53 #325907

• Květa
  • Moderator
Honzo, děkuji.
no, ona péče v prodejnách o rostliny v těchto pařácích není nic jednoduchého, uznávám, přesto si musím dloubnout. Chápu - personál přeplatí v jiných oborech, ale zejména u nás v okolí se poslední dobou potkávám s čím dál větší lhostejností ( no, tak to je suché, ležící větrem, polovysypané - a co ? však on si to někdo koupí... ).

Jj, já si Austinky kupuju sporadicky, páč podmínkama u mě je to následné týrání jehňátek. Právě mezi Emily Brontë a The Mill on the Floss jsem se loni rozhodovala, zvítězila druhá.
Uvidí se, však jsou to nováčci.
--

Letos mám většinu A. tím chladným květnem pěkně narostlou.
- "zklamala" pouze moje oblíbená Lady Salisbury. Letos se jí nechce růst ani kvést.
- V těch 37 se mi spálila a zavadla osluněná část keříku The Shepherdess a skoro celý keřík Sophyś Rose. Jak když je klepne. Zalité byly. Podobně dopadly ještě dvě další růže jiných šlechtitelů.
- Zarmoutil mne Harlow Carr. Vykvetl v horku, 37 květy nedaly, seškvařily se. To bych ještě ustála, ale spolu s květy se upekla i všechna nerozvitá poupata.

DSCN1004.jpg

fotka je špatná, moc slunce. Opálenost pro dokumentaci snad bude viditelná.

- líbil se mi Alan Titchmarsh

DSCN1040.jpg

- + Hyde Hall. Ten vykvetl později, fotka je z 10.7. Kvete doposud - nyní na těch vyšších výhonech, na f. teprve ve stavu poupat.

DSCN1196.jpg
Poslední úprava: 20. čec 2019 19:57 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal, Viki

David Austin - Anglické růže VIII 22. čec 2019 11:14 #325932

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Květo, nz. ´Hyde Hall´ vypadá úžasně - proč já ji stále ještě nemám?
´Lady Salisbury´ mi sežral hryzec, ale durch, zůstala suchá nadzemní část
a umělecky ohlodané místo očkování - takové zvláštní vroubkování po zubech,
radost pohledět.
Jinak sežral i všechny 4 ´Summer Song´, dále 1 ´Fighting Temeraire´ a 3 ´Alan Titchmarsh´
a 1 ´Teasing Georgia´ a 1 ´Golden Celebration´ a plno dalších ne DA růží.
Takovýhle útok hlodavce nebyl nikdy, je to poprvé. Možná v suchu neměl jinou potravu,
než povětšinou zavlažované růžindy. Vypadaly po střihu pořád dobře, jen nerašily,
zde na horách normální, ale když už jiné růže měly listy a tyhle nic, zkusil jsem
zakývat a zůstal mi pahýl v rukou. Nejvíce ks sežral ´Louise Odier´ - hned pět.
Vtipné je, že se pustil jak do zahrady v centru města, tak do té na chalupě.
Tam ale zatím jen jámy, tunely, pyramidy. Navíc mi převčírem kočka jednoho hryzce
přinesla až do dveří, tak třeba to byl ON. :)

Evo L., jak často ti krásní mladí muži posílají růže?
Tady máš aktuální fotky ´Susan Williams-Ellis´. :cheer:
To zdravé listí, nepotřeba střihu (obráží i přímo na květní palici,
ne od prvního pětičetného listu - takže střih je i ke škodě) a vůně
a krásná čistá barva a neustálé kvetení mě nepřestane fascinovat.

18/7/2019
P2940580.jpg

20/7/2019
P2940627.jpg

P2940646.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, Láďa, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal

David Austin - Anglické růže VIII 22. čec 2019 13:50 #325940

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3699
Honzo, Susan máš nádhernou......já jí trápím už tři roky v tom mým kamení a asi ji pošlu dál.....slabučká, pár květů, nerada opakuje, květy ráno rozkvetou a večer zmuchlaninka. Moc mi to mrzí, květy má krásné, ale i když jí podstrojuji, snad bych jí i povídala pohádky na dobrou noc, tak se nehne..... :unsure:

Jo Hyde Hall...to je jiný borec.....nejlepší moje Austinka / tedy mám jich jen pár, nějak jim to tu u mne nesvědčí /....mám jí už osmý rok, kvete celou sezonu s jen maličkým odpočinkem, jarního razantního střihu si ani nevšimne, celodenní slunce a květy drží i v těch největších vedrech, o naší poušti ani nemluvím.

DSC01274.jpg

DSC01527.jpg

DSC01892_2019-07-22.jpg
Poslední úprava: 22. čec 2019 13:52 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, Lukáš, Láďa, alenak, babkaela, alcearosa, ibiska, bradhal

David Austin - Anglické růže VIII 22. čec 2019 17:49 #325944

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
HonzaPM napsal:
Evo L., jak často ti krásní mladí muži posílají růže?
Tady máš aktuální fotky ´Susan Williams-Ellis´. :cheer:
To zdravé listí, nepotřeba střihu (obráží i přímo na květní palici,
ne od prvního pětičetného listu - takže střih je i ke škodě) a vůně
a krásná čistá barva a neustálé kvetení mě nepřestane fascinovat.

Krásní mladí muži mi růže posílají obden, už je to skoro únavné. :laugh: Ovšem krásný mladý muž se Susan W. Ellis, byť jen na fotkách, je vítaným osvěžením. Díky. :kiss:

Moje Susan si zřejmě letos vzala celoroční dovolenou. Neroste, kvetla jen symbolicky asi dvěma květy, načež se uložila ke spánku. Neradno stříhat, natož fotit. Ono ani není co. :(
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

David Austin - Anglické růže VIII 23. čec 2019 13:07 #325956

• Květa
  • Moderator
Honzo, bože, to je teda výčet "potravy". Taky mám podezřelé díry v trávníku, hryzce jsem tu kdysi vyhubila, doufám že se o5 nepřistěhoval. Podezření ale mám, bohužel. Na jaře mi zůstal v ruce klacek z Rhapsody in Blue ( té od tebe ). Strčila jsem jej z5, zelená se, ale nekvete. Co mohu konstatovat na 110 %, tak máme silně přemnožené myši. Vidívávám je často. Celkem šokem bylo, když jsem vyrývala na podzim jeden růžový nerost, v kořenech bylo hnízdo - matka i myšátka se mi rozeběhla na všechny strany pod rýčem. Od té doby uvažuji, jestli si i obyčejný hraboš na šípku nepochutná.

Už několikrát jsem se tě chtěla zeptat, zda si i nově pořízené růže kupuješ hned po třech ks nebo čekáš až jak se ti/jim bude líbit ?
Já většinou přikupuji po několika letech.

Fotka jako vždy slintací. Eryngium ti přezimovává či jej máš jako "letničku" ? Mívala jsem jej kdysi, vyhnívalo. Se změnou situace o něm čím dál častěji uvažuji. Na jaře jsem si koupila na zkoušku Eryngium yuccifolium, mohlo by být samoserozmnožující.

--
nemohu odolat, ještě jednou Hyde Hall
První f. byla z 10.7, po 14 dnech vypadá takto - 1 keř

DSCN1301.jpg

( :blush:, stejnak je zajímavé porovnání barvy Q a mého Hyde Hall. Pravda, jsem k němu na detail nelezla.. můj je čistě růžový, bez náznaku oranžové v květu. Jj,písky ).
Poslední úprava: 23. čec 2019 20:09 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal
Moderátoři: Eva L., Květa