Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Barni - italské růže (dle šlechtitelů)

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Barni - italské růže (dle šlechtitelů)

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
25. čec 2021 16:35 #328618

Květa

Ježkovy voči, Honzo, ta je krásná !
16. čec 2021 09:14 #328600

HonzaPM

´Parfum d´Evita´ (syn. ´Brise Parfum´)

tak krásně voní do dálky, že se až člověk zasní a vznáší.
Nádhera s krásnou vůní, zdravím, neuvěřitelnou násadou květů, výdrží
i čištěním (v těchto dnech, kdy je sauna a prší denně 15 mm, velké plus).

IMG_3755.jpg

IMG_3759.jpg

IMG_3761.jpg

IMG_3766.jpg
Přílohy:
17. říj 2019 10:32 #326551

Květa

Ann Pat Ewen má kvetení v I. floru bohaté, pěkné.
Již loni bylo druhé kvetení snad lepší než to první, letos se situace opakuje. Květy jsou dokonalé, v chladu mají sytější barvu, dlouho vydrží a krásně voní. V dešti nehnijí, rozvinou se. Potěší.

DSCN2259.jpg

DSCN2355_2019-10-17.jpg

V pozadí Kájiny pomponky, pospolu se mi velmi líbí. Obě růže i na tak pokročilou dobu v podstatě bez ČS.
Jedničky s hvězdičkou.
Přílohy:
31. čec 2019 16:08 #326052

Květa

Impulsem pro objednávku z Itálie byly dvě růže, které jsem si pořídila rok před ní. Tzn. podzim 2015, nyní jsou to tedy 4leté růže.
Obě mne naprosto okouzily, chtěla jsem vyzkoušet další stejného šlechtitelského rukopisu.

Obě patří k mým naprostým TOP,slinťoším nad nimi, osvědčily se. Zatím ovšem neprošly mrazy, kt. u mne umí být, šlehlo je pouze -20 st.

Možná k tomu jak moc si jich cením přispělo i to, jak velké dobrodrůžo bylo jejich opatření. Ne, že by pak následná italská objednávka byla méně " vzrušující " ;) ( objednáno v srpnu, psaní, zda posílá do Čech, na čem očkuje, kolik poštovné. Vše zodpovězeno, pak ale nastala nekomunikace. Objednávka byla v podstatě "odepsaná", až se v listopadu - njn, v Itálii holt mají čas - šlechtitel ozval, že by jako poslal. Přišly v polovině prosince... ).

Nad objednávkou těchto dvou růží jsem ale strávila do té doby mnou nepoznanou fůru času. První z nich ani nebyla tak složitá objednat ( Francie ), spíš - kdykoliv jsem se zmínila, že bych po ní toužila, nastalo v "kolegiu schvalovatelek" takové slušné, rozpačité ticho. Nedivím se, info nebylo a není v podstatě dodnes, na skoupých fotkách nevypadá..
Rosalba Carriera
mohutná růže ( 2x1,5 m ) s velkým květem a pro mne půvabem. Dělá pěkný, dobře větvený keř, samostojná. Květy mají výdrž cca max. 1 týden, zhusta méně. Stavěná pro středomořské podnebí. Nevadí jí sucho, dlouhá doba kvetení. II. fl. bývá slabší.
Má i neobvyklou vůni - mandle, med a prý brambořík. Já cítím kromě 1. dvou složek takovou kořenitou zemitost.

DSCN8601_2019-07-31.jpg

Pojmenována po benátské malířce.

Druhou růží pak je La Tintoretta . S ní byl jiný problém. Mohla jsem ji vzít jednoduše z Fr., spolu s Rosalbou, rozhodla jsem se ale "ušetřit" 2 E a objednat v DE. Druhým důvodem pak ale byla i podnož. Z Fr. by přišla na multifloře, z DE ( překup z It. ) na šípku.
Objednávka byla zakletá. Zaplacená, kvůli La Tint. psáno 3x ( zda opravdu bude ). Nejdříve přišla koncem listopadu první zásilka, chyběly tři zaplacené růže. Po urgenci přišly ( 22. 12 !, poslední den před uzavřením pošt ! a to jsme pro ni švihali do Žitavy...) další dvě růže. La Tint. ale stále scházela. Další psaní, zešedivěla jsem. Nakonec zač. března jsem z nich La Tint. "vytáhla". ( dtto jsem opakovala rok poté pro kamarádku, to se mi ji z nich dobýt nepovedlo, vraceli peníze ).
Sazenice vypadala, že ji vyšťourali ze zaprášeného kouta. Kurýrovala jsem ji rok v květníku, mazlila, opečovávala. Na podzim 2016 byla zasazená na nejžhavější místo v zahradě. Suť, navážka, vápno, obtížné zalévání. Dává to, pouze v nejhorším úpalu zežloutnou nejspodnější listy ( + následný shoz ).

I. fl. je velmi silný, pak neustále prokvétá - s různou bohatostí kvetení - až do zámrazu. Týden si třeba odfrkne, ale jinak na ní stále je alespoň pár květů.
Na jaře ji stříhám přísně, kdybych ji nechala delší klacky, nevešla by se. Pak jen již odstraňuji odkvetlíky, tím narůstá. Ke konci loňské sezony dosahovala výšky cca 1,5 m.

Počáteční podoba květu - klasický květ růže, narůžovělé barvy.

DSCN1333.jpg

rozvitý květ, plochý, centrální tlačítko, cca 8 cm.

DSCN1332.jpg

DSCN0460.jpg

I.fl.

DSCN1337.jpg

dnešní podoba, pokvete potřetí.
je vidět prožloutlé listí horkem ( není sama ), na jaře jsem ji do chodníku hodně zkrátila - nebylo to ku prospěchu tvaru keře.

Vůně medu, mandlí.
Pojmenována po dceři malíře Tintoretta.
--
to jsou všechny. Pro letošek mám dva nováčky, s oběma zatím ( z rozličných důvodů ) spíše trápení.
Přílohy:
26. čec 2019 00:42 #325976

Květa

Ann Pat Ewen - 3letá. Měla by to být vzrůstná růže. Vzpřímený růst, neohebné klacky, kvete na koncích. Letos má poměrně bohatá soukvětí, květy jsou proti loňsku menší. Zatím nedělá souměrný keř.

Květy nemají dlouhou výdrž ( 2 - 3 dny v tropech ), dobře čistí, opadají.
Má vonět po kůře citrusů. Stále jsem ale cítila spíše ovocnou, sladkou vůni, citrus žádný. Teprve když poškrábete květ zevnitř opravdu pufne citronová kůra.

DSCN1180.jpg

DSCN1273.jpg

DSCN1275.jpg

DSCN1317.jpg

( phlox je jeden z mých semenáčků. Usalašil se v ní sám )
Přílohy:
23. čec 2019 14:14 #325960

Květa

Teri Rose v popisu má - květy mají takovou výdrž, že vás to až bude mrzet. No, nemrzí. :laugh: Kvituji s povděkem.
3 letá růže ( stejně jako Peace in You, Rosildea, Ann-Pat Ewen ).
Kulatý metrový keřík, barva něco mezi František Valášek a Ilmenau, bez vystřelujících žirafích výhonů ( zatím ? ).
Při rozkvětu žluté očko, v mžiku zbělá, posléze se skoro ztrácí.

DSCN0696_2019-07-23.jpg

habitus, barva květu neodpovídá, takhle trenýrkový není.

DSCN0762_2019-07-23.jpg

detail květů, barva jakž/takž zachycená, ve skutečnosti je ještě více purpurová
Přílohy:
21. čec 2019 00:19 #325916

Květa

kvůli této růži jsem vlastně do objednávky z Itálie šla. Růže Rosildea jinde k mání nebyla.
Zákon schválnosti se samo musel projevit. Sazenice byla v dodávce nejslabší, navíc trochu chycená botrytis stonku.
Zasadila jsem ji na dle mne čestné místo... kde vůbec neprosperovala. Neuvědomila jsem si, že ten můj velký drobnokvětý klematis jí v kořenění bude omezovat. Po dvou letech stagnace jsem ji loni na podzim s těžkým srdcem přesadila. Na jaře mi pěkně obrazila... a ušlápl mi ji pes. Zbyl jeden výhonek.

;) , ta mi není souzená, předpokládám, že tuto zimu zmrzne... nebo tak něco..

DSCN0894.jpg

poupě

DSCN0919.jpg

květ
Přílohy:
20. čec 2019 23:57 #325915

Květa

Nejlépe rostoucím loňským nováčkem je u mne Cecilia Metella. Hybrid moschata italského šlechtitele Zandri(-ho ).
S jejím ujímáním nebyly vůbec žádné problémy, rostla i kvetla již loni zcela bez problémů.
Letos již udělala celkem pěkný keřík, +/- metrový, dobře i větví. První fotka je z 10.6., kvete doposud. Nevadí jí tropy, déšť.

Netrpělivě očekávám jak to bude mít s opakováním.

DSCN0578_2019-07-20.jpg

10.6.

DSCN0770.jpg

19,6., dtto

DSCN1087.jpg

1.7.

DSCN1167.jpg

9,7. dtto

DSCN1216.jpg

22,7 dtto

poslední dvě f. 22,7
DSCN1217.jpg

DSCN1218.jpg
Přílohy:
30. čen 2019 12:21 #325689

Květa

Víc než od Barniho mám z tohoto koutu světa růží od jiného šlechtitele.
Davide Dalla Libera

Peace in You

růže oceněná v Monze, Římě, Gold Medal Baden-Baden

letos třetí sezona, narostla přesně dle HMF ( 40 x 50 ). Květy i přes tropy drží, nesenovatí, opadají. Pro množství květů skoro nejsou vidět listy.

foto - 1.7., květy ještě nezačaly vůbec strárnout.
DSCN1064_2019-06-30.jpg

DSCN1065.jpg

pro srovnání 20.6.

DSCN0863.jpg
Přílohy:
30. čen 2019 12:09 #325688

Květa

Loňský nováček Parbleu, Barni

Loni celkem dobře i přes počasní nepřízeň rostl, kvetl. Pálil se.
Letos je to s pálením lepší, květ vydrží 2 - 3 dny ve vysokých teplotách.
Ze sazenice ale moc nezbylo, podryl ji krtek, kořeny visely ve vzduchu. Jsem ráda, že jsem na to přišla. Pozdě, ale přece. Růže je snad zachráněná.

Drobnička ( nyní 20 cm ), subtilní kvítky.

DSCN1000.jpg

DSCN0999.jpg
Přílohy: