Impulsem pro objednávku z Itálie byly dvě růže, které jsem si pořídila rok před ní. Tzn. podzim 2015, nyní jsou to tedy 4leté růže.
Obě mne naprosto okouzily, chtěla jsem vyzkoušet další stejného šlechtitelského rukopisu.
Obě patří k mým naprostým TOP,slinťoším nad nimi, osvědčily se. Zatím ovšem neprošly mrazy, kt. u mne umí být, šlehlo je pouze -20 st.
Možná k tomu jak moc si jich cením přispělo i to, jak velké dobrodrůžo bylo jejich opatření. Ne, že by pak následná italská objednávka byla méně " vzrušující "
( objednáno v srpnu, psaní, zda posílá do Čech, na čem očkuje, kolik poštovné. Vše zodpovězeno, pak ale nastala nekomunikace. Objednávka byla v podstatě "odepsaná", až se v listopadu - njn, v Itálii holt mají čas - šlechtitel ozval, že by jako poslal. Přišly v polovině prosince... ).
Nad objednávkou těchto dvou růží jsem ale strávila do té doby mnou nepoznanou fůru času. První z nich ani nebyla tak složitá objednat ( Francie ), spíš - kdykoliv jsem se zmínila, že bych po ní toužila, nastalo v "kolegiu schvalovatelek" takové slušné, rozpačité ticho. Nedivím se, info nebylo a není v podstatě dodnes, na skoupých fotkách nevypadá..
Rosalba Carriera
mohutná růže ( 2x1,5 m ) s velkým květem a pro mne půvabem. Dělá pěkný, dobře větvený keř, samostojná. Květy mají výdrž cca max. 1 týden, zhusta méně. Stavěná pro středomořské podnebí. Nevadí jí sucho, dlouhá doba kvetení. II. fl. bývá slabší.
Má i neobvyklou vůni - mandle, med a prý brambořík. Já cítím kromě 1. dvou složek takovou kořenitou zemitost.
Pojmenována po benátské malířce.
Druhou růží pak je
La Tintoretta . S ní byl jiný problém. Mohla jsem ji vzít jednoduše z Fr., spolu s Rosalbou, rozhodla jsem se ale "ušetřit" 2 E a objednat v DE. Druhým důvodem pak ale byla i podnož. Z Fr. by přišla na multifloře, z DE ( překup z It. ) na šípku.
Objednávka byla zakletá. Zaplacená, kvůli La Tint. psáno 3x ( zda opravdu bude ). Nejdříve přišla koncem listopadu první zásilka, chyběly tři zaplacené růže. Po urgenci přišly ( 22. 12 !, poslední den před uzavřením pošt ! a to jsme pro ni švihali do Žitavy...) další dvě růže. La Tint. ale stále scházela. Další psaní, zešedivěla jsem. Nakonec zač. března jsem z nich La Tint. "vytáhla". ( dtto jsem opakovala rok poté pro kamarádku, to se mi ji z nich dobýt nepovedlo, vraceli peníze ).
Sazenice vypadala, že ji vyšťourali ze zaprášeného kouta. Kurýrovala jsem ji rok v květníku, mazlila, opečovávala. Na podzim 2016 byla zasazená na nejžhavější místo v zahradě. Suť, navážka, vápno, obtížné zalévání. Dává to, pouze v nejhorším úpalu zežloutnou nejspodnější listy ( + následný shoz ).
I. fl. je velmi silný, pak neustále prokvétá - s různou bohatostí kvetení - až do zámrazu. Týden si třeba odfrkne, ale jinak na ní stále je alespoň pár květů.
Na jaře ji stříhám přísně, kdybych ji nechala delší klacky, nevešla by se. Pak jen již odstraňuji odkvetlíky, tím narůstá. Ke konci loňské sezony dosahovala výšky cca 1,5 m.
Počáteční podoba květu - klasický květ růže, narůžovělé barvy.
rozvitý květ, plochý, centrální tlačítko, cca 8 cm.
I.fl.
dnešní podoba, pokvete potřetí.
je vidět prožloutlé listí horkem ( není sama ), na jaře jsem ji do chodníku hodně zkrátila - nebylo to ku prospěchu tvaru keře.
Vůně medu, mandlí.
Pojmenována po dceři malíře Tintoretta.
--
to jsou všechny. Pro letošek mám dva nováčky, s oběma zatím ( z rozličných důvodů ) spíše trápení.