Tedy tady to oživlo. Quendery má pravdu, že to patří do jiného šuplíčku, ale zase nechci porušit kontinuitu, tak prosím, ať nás někdo přehodí.
ad hloubka sázení) to se tu právě kdysi diskutovalo (také jsem tyhle stránky pročítala

) a nakonec mám pocit, že se místní osazenstvo rozhodlo, že záleží také na druhu růže - musela bych si to vyhledat, nicméně mám za to, že třeba u historických odnožujících se doporučovala mělčí výsadba a jak píše Quendery, hlubší výsadba usnadní tvorbu pravých kořenů, což jsem pochopila jako plus, ale jak čtu, tak to takové plus být asi nemusí. Se slehnutím půdy se také musí počítat, to je pravda - na to jsem nemyslela. Jenže sázím myslím celkem hluboko, i když 10 cm to asi není, nemám ten správný odhad. Spíš jsem asi byla zatím moc útlocitná a málo šmikala kořeny. Znovu jsem si přečetla rady na stránkách pana Śípa a konečně pochopila proč kamarádka zasadí dvacet růží za hod´ku jen to fikne a mně se daří jen 5 -6. Budu razantnější a hlavně zamezím i ohnutí kořenů v jamce snáze.
ad rašící pupeny i pan Šíp mi napsal, že mu nelze zabránit, protože počasí je jaké je. Nicméně hlavně prý ochránit rašící pupeny před mrazem - jsou velmi cholostivé. Přála bych si mít Quendeřina souseda a hlavně jeho lipové listí. Toho se mi nedostává. Letos jsem použila vlašský ořech (ale možná to byla špatná volba je přeci jen specifický) a chvojí z lesa - sousedi káceli mnoho stromů, tak bylo kde brát - jen mně nebavilo to z lesa tahat. Teď ale asi připravím netkanou textilii a záhony v případě nouze zakryji. Jestli už není pozdě - dnes ráno byla na trávě jinovatka a v noci to možná na nulu spadlo.
Čím jsi stínila Naiio? Také chvojím nebo textilkou?