Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: TOP růže 2020

TOP růže 2020 29. lis 2020 19:11 #327854

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
takové hezké kulaťoučké číslo 2020 a jedenácté hodnocení sezony..

Body (není nutno se jich přísně držet)
1a. Top růže 2020 - aneb v této sezoně byla mimořádná
1b. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže, aneb té se u mě daří, miluji ji
2. Top nákup Podzim 2019/Jaro 2020 (prvoročky), i kontejnerové během roku
3. Top vůně
4. Neurazí, nenadchne. Od ní odvíjím hodnocení průměrnosti
5. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžku
6. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony pořád nic
7. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
8. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji)= TRUN
9. Top očekávání aneb slibuji si od této... aneb nákupy podzimu 2020
10. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?) - odůvodněně či preventivně?
11. Top šípky
12. Růže, které si nejvíce vážím
13a. Potížistka aneb kam s ní?
13b. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)

* * * * * * *

Top růže 2019
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/28708...ku-2019?limitstart=0

Top růže 2018
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/287075-top-ruze-2018

Top růže 2017
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/287065-top-ruze-roku-2017

Top růže 2016
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/287052-top-ruze-roku-2016

Top růže 2015
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/287006-top-ruze-roku-2015

Top růže 2014
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/286987-top-ruze-roku-2014

Top růže 2013
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/286945-top-ruze-roku-2013

Top růže 2012
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/28536...i-top-ruze-roku-2012

Top růže 2011
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/27272...i-top-ruze-roku-2011

Top růže 2010
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/23198...i-top-ruze-roku-2010
Poslední úprava: 29. lis 2020 19:17 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, quendery, babkaela

TOP růže 2020 01. pro 2020 18:38 #327870

• Květa
  • Moderator
doufám, že jsem si nezřídila diskusi pouze pro sebe :D

shrnutí sezony, nejdříve :
- velmi mírná zima ( max. -4 st.)
- opět poměrně silné jarní mrazíky do již narašených růží, opět "zařvaly" oranžády
- suchý duben
- od května pršení a pršení. Na srážky si letos nestěžuji, vůbec.. do 1. prosincového dne roční úhrn srážek činí 545 mm. Chá !. Jestli jsem letos zalívala třikrát... wau.
- což se samo podepsalo na zdravotním stavu růží. Odolala jsem, nestříkala jsem, holky odolávaly i neodolávaly. Někt. byly už v červnu bez listí ( Bernd Weigel, Vierge Folle, Louise Odier, Cybelle, např.). Někt. se daly do kupy, obrazily ( první dvě z uváděných ), další nikoliv.
Jiné zůstaly naprosto zdravé až do konce sezony. Většinou drobnokvětky + všechny moschata.
10. Top zdraví (pokud používáte fungicidy, tak kolikrát ročně?) - odůvodněně či preventivně? - zodpovězeno

11. Top šípky
letos jsem nestíhala šmikat Pookah, moc kvetla :D. Šípečky krásné, červené korálky.

12. Růže, které si nejvíce vážím
La Tintoretta. Po té nakupovací anabázi, po kříšení záprdku sezónu v květníku se z ní vyklubal totál skvost.

hm, tak Jude The Obscure znovu přežila. Jsem se k ní ( zatím )ani letos nedostala.

8. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji)= TRUN + 6. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony pořád nic
letos tím, jak je napršíno se snadno vyrývá. Lehkost odneslo pár dlouho odkládaných - cca 10 cv.

no,u dvouletých jsem zklamaná z The Mill On The Floss - miluje ji květopasák, moc se nepřetrhne v kvetení, ale tu zatím nezatracuji. Totál zklamání je ale Kaffe Fassett Rose - 1. fl.poč. června,na druhé kvetení se odhodlal až v půli listopadu. Chm. Nic extra délka kvetení, odolnost vůči dešti ucházející. Prostě krká. Zcela nové jsem měla pouze tři růže, dvě OK ( na hodnocení lépe př. rok ), jedna bezva.

Allevia - od ní si hodně slibuju. Kvetla 2x, bez potíží i v poměrném stínu, květy dlouhá výdrž.

13a. Potížistka aneb kam s ní? + 13b. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy)

no, pro tuto sezonu pár potížistek mám.
a) už mě nesmí napadnout neostříhat k zemi Sweet Blondie ( KS )
b) Princesse Claire de Belgique - hm, jsem teoretizovala, že když ji neostříhám, bude mít víc květů = menší a nebude je tudíž klopit. Houbeles. Mám celou zimu na přemýšlení Cosní.
c)Ježíšku, pokud budou i nadále takhle mírné zimy, nutně potřebuju solidní (!) klec na obě Ghislainy. Já vím, ty u nás jsi laxní, ale fakt, je to nutný.. jinak mě klepne, podobně jako letos v červnu, když po tom orkánku sotva rozpukající GdF ležela totál povalená. A to jsem se na ni taaak těšila... takhle narostlou jsem ji ještě nikdy neměla.. fňuk.

DSCN3671.jpg

příště :

3. Top vůně

Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, quendery, Ajka, alenak, babkaela

TOP růže 2020 01. pro 2020 19:37 #327872

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ráda čtu osobní porovnání TOP růží, i když je sama vlastně moc nepíšu. Není to z lenosti, ale spíš, že mám pocit, že na hodnocení to chce třeba pět let růži sledovat. A zas tolik jich nemám.

Za mě letos:

13a - Potížistka aneb kam s ní? + 13b. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy) Rozhodně Novalis, úzkej habitus by nevadil, ale fakt chce polostín, aby vydržela a nepálila se, aby vynikla ve hře světla a stínu. Pak jsem jí schopna odpustit lepení.

12. Růže, které si nejvíce vážím - Tu snad ani nemám, nesháním pracně a obtížně sehnatelné kousky, dochází mi místo, tak spíš občas něco vykmitnu, co fakt ani po pěti letech nevypadá dobře, a když už vykmitnu, tak pak toto místo obsadím něčím, co jsem neprodala (taková ta překvápka, kdy někdo odřekne růže na poslední chvíli :)) Naposled jsem takto nově zasadila historickou Belle sans Flatterie místo jedné tantauovky, co už dva roky neúnavně podráží šípkem. Předevčírem.

11. Top šípky
Ballerina, Alden Biesen, Marcel Vossen - drobné korálky, krása do zimních kytic a věnců. Na druhém konci spektra James Galway s šípky velikosti křepelčího vejce.

10 top zdraví - nestříkám nikdy, u breberek spoléhám na slunéčka a ptáky, i plísní na rezistenci odrůd. Jediná vysloveně citlivá je u mě Louise Odier a no, ta byla letos flekatá jak hyena a pak nahá jak sphinx kočky. Brr. Chytla to od ní vespod se plížící Walferdange. Ostatní, které mám, byly letos všechny v pohodě - nejvíc mám Lensovek, něco Austinky a pak ten německej odolnej sbor Tantau + Kordes.

Letos jsem na podzim nic nenakoupila, teda nakoupila na pokusnou sledovačku novinku od Lense Folle Framboise, ale jedna zákaznice mě ukecala a koupila ji ode mně, tak třeba bude ještě na jaře a já ji někam upíchnu a pozorování. Nakonec mi tedy zbyla jen ta ne úplně plánovaná Belle sans Flatterie, třeba mě příjemně překvapí a přilnu k ní. :)

8. Rozloučení (tuto růži už nepěstuji)= TRUN
Na jaře jsem vykmitla jednu Larissu, jedna ještě zbývá, ale ani po tolika letech k ní nějak pořád nemám vztah. Je to růže, která se mi víc líbí na fotce než v reálu. Podobně jsem letos zredukovala počet Soulů (Tantau) na dva a Wedding Piano (Tantau) na jednu. Žádné extra keřík se nekonají, kvetou celkem obstojně, ale habitus nic moc. Soul úzký vysoký, ostnáč, Wedding Piano připrcatělé nízké, doufala jsem ve větší keříky.

Vlastně asi totéž, co v bodu 8. Zbytky Soulu, Wedding Piana, Larissy. Podobně jsem pořád nepřilnula k Herkulovi (Kordes). To je takovej palcát s květem nahoře, mohutné tvrdé pruty, ostnitý jak to u Kordesek bývá. :)

6. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony pořád nic
Ty, co už redukuju, Soul, Wedding Piano, loni jsem ubrala i Novalis. Jinak jsem rozpačitá z růstu pnoucí Gardens of Hex. Na stanovišti tři sezóny, zatím stále velikost kolem 150cm. Na rambler nic moc. Marcel Vossen sázený ve stejné době je na jako nic na třech metrech na pergole.

Takovou nemám.

Larissa. Zdravá, souměrná, kvete, opakuje, ale prostě mě nechytla.

3. Top vůně
Čmuchám málo, ale Guirlande d'Amour mě mile překvapila

Loni jsem sázela po mnoha letech austinky Roald Dahl, Carolyn Knight, Munstead Wood a konečně jsem si zasadila Guirlande d'Amour. Ani jedna nezklamala už letos, keříky malé ale pěkné a hojně kvetoucí.

Ballerina, Alden Biesen, dvouletý nováček Petite de Terre Franche, Sourire d'Antan, Esprit d'Amour. Každoročně jsou furtskvělé.

Ballerina, Marcel Vossen - sice kvete jen jednokolově, ale drobný šípečky dělá skvělý. Ghislaine de Féligonde - krásnej keř, dvoumetrovej tak nějak na všechny strany. :)

marcelvossen3.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa

TOP růže 2020 02. pro 2020 19:56 #327874

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
děkuji dámám za hodnocení :) , výstižně napsáno, snad se donutím popřemýšlet - uvařím kafe.....
Květo - bod 13a b) jestli napomohu k přemýšlení k P.C. de B., co jsem měla možnost pozorovat, vždy klopila a klopí...
Varouch - pobavila jsi mě k bodu č. 7 - Herkules - máš 100% pravdu :laugh: , je takový....Soul a Piana nemám, ale co mám reference, souhlasí s tvými zkušenostmi...
ad Novalis - výstižné, co s ním....je teda u mě zdravý, ale květy moc dlouho nedrží (nj. voní, proto ta nevýdrž květů).....
Louise Odier - já nemám, mají ho tady v 1né zahradě a výkyvy se zdravím má , v mokrých letech asi bude problém, i u Pelců v hodnocení má méně puntíků... :)
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, varouch, quendery, babkaela, alcearosa

TOP růže 2020 12. pro 2020 13:48 #327878

• Květa
  • Moderator
nejdříve reakce :
Aleno, s tím klopením u Princesse Claire de Belgique se budu muset nejspíš smířit. Ona má květy velké a vysoké, ty stopky je neudrží. Alespoň je klasicky oklopí ne jako Novalis kt. udělá chobotnici. K Varouchem uvedeným potížistkám - už většinu jmenovaných nemám ( z podobných důvodů ). Trpím pouze Novalis ( páč je zalezlej pod beton a byl by přůšvih jej vykopat. Pravdou je, že mu každoročně vyčítám to senovatění ve vysokých teplotách vč. chobotnice, pokud doň jen trochu naprší. Ovšem letos, jak přšelo skoro furt,byl mimořádně ošklivý. Tuším loni tu EvaL ukazovala podobně nevábný stav. Tak u mě letos dtto, jak v I. tak i v II. fl.
ad Herkules - jj, je to trčák. Já mu to toleruju, alespoň neleze do chodníku. On se mi v těch horkých létech dostává do stresu, II. flor je mizivý až žádný. Letos díky vodě a více chladu celkem slušně i zopakoval, překvapivě v I.fl. pěkně voněl = tudíž letos bez černého Punti.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., alenak

TOP růže 2020 12. pro 2020 14:12 #327879

• Květa
  • Moderator
Tak a zbytek bodů :
vlastně letos do této chvíle mám pouze dvě nové - neozkoušené - růže - Ozeanu a Mme. Norbert Levavasseur. Větší část novinek vypadá na sázení opět před Vánoci ( = dodání v nedohlednu, příp. až na jaře ). Tudíž ačkoliv mě chytly pozdní choutky si objednat ještě něco, zamáčkla jsem je do koutku mysli, až jindáž...
3. Top vůně
jako vždy
Palais Biron
Marie-Louise Drevon
Dawn Crest
Guirlande d´Amour
Louise Odier
... překvapivě pěkně letos voněl Herkules, letos mu kvetení vůbec vyšlo. Dokonce i díky vodě slušně zopakoval.
Poslední úprava: 12. pro 2020 18:18 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., quendery, alenak, babkaela

TOP růže 2020 12. pro 2020 14:16 #327880

• Květa
  • Moderator
Stupně vítězů, TOP růže 2020

3. Andre Brichet

DSCN4287.jpg

2. Marie - Louise Drevon

DSCN3473.jpg

1. La Tintoretta

DSCN3362.jpg
Poslední úprava: 12. pro 2020 18:28 od Květa.

TOP růže 2020 12. pro 2020 14:20 #327881

• Květa
  • Moderator
Nevím co sem strčit.
Loni jsem dávala Florence Delattre - té letos voda a nižší teploty svědčily, byla fajn.
Po dlouhém váhání zřejmě Bicentenaire de Guillot - pěkný květ, pěkná barva, průměrné zdraví... ale vlastně nevím, že ji mám. Oko na ní nespočine, projdu kol bez povšimnutí...nepřetrhne se násadou...

----
Zlato a stříbro si to proti loňsku prohodilo. Zúžit topku na pouhých deset ks byla fuška. Velbloud uchem jehly... Snad se těch xxx nejmenovaných holek neurazí a budou stejně pěkné jako letos.
úff, pro letošek splníno . teda s tím, jak forum blbne to byl dost vopruz.. :(
Poslední úprava: 12. pro 2020 18:23 od Květa.

TOP růže 2020 12. pro 2020 18:09 #327882

• Květa
  • Moderator

10. - 4. místo

10 - 6 Guirlande d´Amour, Dawn Crest, Hyde Hall, Petite de Terre Franché
5. Ann Pat Ewen

DSCN4265_2020-12-12.jpg

4. Cecilia Metella

DSCN4437_2020-12-12.jpg

DSCN4066_2020-12-12.jpg
Poslední úprava: 12. pro 2020 18:27 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, alenak, babkaela

TOP růže 2020 12. pro 2020 18:17 #327883

• Květa
  • Moderator
1a. Top růže 2020 - aneb v této sezoně byla mimořádná zařazuji ty růže kt. se letos vyprsily

1. Party Hardy

DSCN3831_2020-12-12.jpg

růži mám 8 let, ale taková ještě nikdy nebyla. Vysoká, trčavá, zdravá, palice květů, 3 vlny. V té první naprosto nepřehlédnutelná.

2. Souvenir de Greuville

DSCN4103_2020-12-12.jpg

před náprstníky

krásný každoročně ( oblíbenec ), ale letos kvetl furtumfurt, narostlé, elegantní chroštíčko bez žiraf. Ještě koncem listopadu bez flíčku na listech, kvetoucí.

3. Pookah ( 4letá ) a Peace in You ( 3 letá ).

DSCN4414_2020-12-12.jpg

DSCN4318_2020-12-12.jpg

Obě růže dospívají. Ukazují, co v nich dříme.

4. Lavender Lassie

DSCN4195_2020-12-12.jpg

nebylo horko, svědčilo jí.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, quendery, alenak, babkaela
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa