Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžová sezona 2021

Růžová sezona 2021 08. čec 2021 21:03 #328560

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Krása, u všech. :kiss: Snad nám to ty bouřky neponičí.

letos povedená Beys

DSC01972.jpg

DSC01973_2021-07-08.jpg

DSC01959.jpg

vyčuhující Laguna
DSC01934.jpg

krásná austinka Alan Titschmarsh
DSC01946.jpg

Biedermeier
DSC01908.jpg

J.W. Goethe
DSC01926.jpg

Austinka The Alnwick
DSC01830.jpg

Camelot
Poslední úprava: 08. čec 2021 21:43 od Gabča.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Kika, Ajka, alenak, ibiska, LucieT

Růžová sezona 2021 08. čec 2021 21:20 #328561

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7633
uvidíme, jak to bude vypadat ráno...zda nebude po růžové sezoně....dnes to bylo dobrý :)
DSC00292.jpg
Astrid Lindgren
DSC00296.jpg
Sum. Memories
DSC00290.jpg
jedna z pozůstatků angličanek - Tea Cliper
DSC00281.jpg
August D.
DSC00277.jpg
H. Pink
DSC00381.jpg
Marie Curie
DSC00304.jpg
B. Parfait, na slunci se ji daří velmi
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, quendery, Kika, Ajka, ibiska

Růžová sezona 2021 09. čec 2021 07:48 #328565

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Leonardo da Vinci, růže, která nikdy nezklame.

DSC07541.jpg

DSC07452.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, alenak, ibiska, LucieT

Růžová sezona 2021 09. čec 2021 08:22 #328566

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jj- Leonardo je skvělá růže . mám ji už hodně let a každý rok je keřisko se spoustou květů .taky Aspirin - i to moje staré Rokoko :) ještě-- Leonardo má červenou verzi . krásná barva i tvar květů. dost velký keř , trochu rozvolněný . až to půjde vyfotím .
momentálně mi klekl foťák .
Poslední úprava: 09. čec 2021 08:27 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, alenak

Růžová sezona 2021 09. čec 2021 10:54 #328567

• Anonym
Všechny vás moc zdravím, krásně vám to kvete. U nás na Vysočině (okolí Havl. Brodu) včera večer a v noci šílená bouřka - veliké kroupy, takže zahradu mám na placičku. Vím, že oproti tornádu na Moravě to nic není, ale i tak jsem to skoro obrečela. Růže to celkem ustály se ctí, některé výhony jsou zlomené či celé vylomené větrem, ale mají výhony až dolů omlácené kroupami - otlačené černé fleky a já nevím, co s tím. Máte prosím někdo zkušenosti, jak se takto poškozená růže bude dále vyvíjet? Zrovna teď všechny kvetou (resp. kvetly), tak nevím, zda pak po odkvětu toho, co zbylo, ostříhat až k zemi což je asi v půlce sezony hodně vysílí, že? Nebo střihnout normálně, jak jsem zvyklá a doufat, že růži to potlučení nebude vadit a znovu vykvete? Problém vidím u popínavek, tam ty výhony musí vydržet do dalších let - nebude to problém? A nebudou takto poškozené výhony náchylné na vymrznutí v zimě? Moc děkuji za případné zkušenosti.
Jana V. Vysočina

Růžová sezona 2021 09. čec 2021 14:38 #328568

• alenak
  • Platinum Boarder
Jano, díky za pozdravy. Zkušenosti s potlučením koupami naštěstí nemám, snad se vše spraví k dobrému, přeji moc. Napíšu co bych asi udělala já. Vylámané odstranit, zakrátit, podle stavu poškození, určitě obrazí a měly by i vykvést, tam bude rozhodovat odrůda. Jistě napadlo i dost vody, tak bych už neprolévala žádné posilující nálevy. Dala bych určitě něco na list, vč. postřiku na choroby. Nejpozději do konce srpna pohnojit draslem, aby to stačily natáhnout na zimu do pletiv. Určitě to růže zvládnou a ještě pokvetou, prověří se taky kvalita odrůd. Třeba někdo napíše svoje zkušenosti s kroupy, co s tím... . :) Zdraví Alena

Růžová sezona 2021 09. čec 2021 16:09 #328569

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3937
Také nemám zkušenosti s kroupami, ale asi bych postupovala stejně, jak to Alenka popsala, myslím, že to je výstižné. Jani, u nás kroupy sice nepadaly, ale liják byl slušný. Některé květy růží to omlátilo a keře jsou různě pocuchané a rozkleslé. Naštěstí jsem víc než polovinu růží na podzim přesadila a na jaře všechny střihla k zemi, takže nejsou nijak vzrůstné, jinak by byly také polámané.. Larissa je rozkleslá, začíná teprve nakvétat, Artemis jsem musela svázat, Summer Memories z nich dopadl nejlépe.
Larissa

DSC07633.jpg

DSC07632.jpg

DSC07631.jpg

Tess of the D'Urbervilles

DSC07622.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika

Růžová sezona 2021 09. čec 2021 18:03 #328571

• Anonym
Moc děkuji za reakce. Ono aby toho nebylo málo, tak dnes v poledne se kroupy opakovaly....Začala jsem stříhat, beru to tedy hodně zkrátka, ale i tak ty omlácené, popraskané výhony mnohdy nechávám, protože jednak bych to musela vzít úplně u země a za druhé už některé odkvetlé vyhazují nové výhonky, ze kterých snad pokvetou, tak je mi to líto stříhat. Já mám právě nejvíce obavu z korové spály, kterou tu mám hodně a do takto poškozených výhonů pro ní bude radost se dostat. Ale co nadělám....nějak bude. Stejně jsem zvyklá to na jaře brát hodně nakrátko. Budu se tu kochat prozatím vašimi krásnými zahradami a doufat, že příští rok bude příznivější. Moc děkuji za všechny ty krásné fotky, co sem dáváte, je to pastva pro oči a potěcha pro duši. Paní Alenko, prosím, můžeme poradit konkrétní výživu na list? Nemám s tím zkušenosti, hnojím jen zálivkou. Děkuji.
Jana V., Vysočina

Růžová sezona 2021 09. čec 2021 19:10 #328573

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Jano , taky zdravím . dnes to bylo i u nás husté . všechno leží a je na odpis. jeden vrchovatý koš už čeká na vysypání .
korovou spálu mám taky dost. už to moc neřeším , mám problémy se zdravím .jinak co bylo na podzim sestřihlé skoro k zemi - to vypadá dobře. třeba Pomponella. byla předtím obrovská . pak šla na půl metru a ted´je jak znovuzrozená . jenže si našla cestu přes oka plotu . tak je na chodníku .jinak jsem myslela , že dnes pofotím , vnuk donesl novou baterku do foťáku . ale je to všechno hnusné od deště a větru .
takže bude líp - Kája
Následující uživatel poděkoval: alenak, Luša

Růžová sezona 2021 09. čec 2021 21:43 #328575

• alenak
  • Platinum Boarder
Jano, bohužel neporadím, neb nevím. Postřiky dělá u nás muž, ale zítra se zeptám, určitě by to chtělo spolu systémový fungicid. Psal tu myslím Honza o novém postřiku na růže Multirose, nemám vyzkoušeno. Zda do toho přidat např. Lignohumát, ale to spekuluji, zda to jde přimíchat. V každém případě by nemělo po zásahu do 3 hodin pršet. Ono je výborných věcí, ale dostat se k nim, profi + cena, nebo vyřazený z oběhu, bohužel.
Moderátoři: Eva L., Květa