Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Růžové kombinace 18. zář 2009 21:13 #1881

• honey
  • Expert Boarder
Dobrý večer,

právě vymýšlim skupinku růží s jednoduchými květy...mám kus prázdného záhonu mezi živým plotem (lískové oříšky, komule, šeříky) s břízkami a trávníkem. Moc se mi zalíbila Dainty Bess (čajohybrid). Probírala jsem další sadové růže podle velikosti - podobně velké by měli být Blanka (bílá rugosa, Benetka), Jablonový květ (růžovobílá rugosa, Benetka) a Golden Wings (žlutá, sadovka). Myslíte, že se hodí dát do sousedství rugosy s Dainty Bess či Golden wings? Neznám ty růže v reálu, takže neznám habitus.. Hodí se k sobě?
Poslední úprava: 07. zář 2015 11:36 od HonzaPM.

Re:hodi se k sobe? 18. zář 2009 22:08 #1884

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Dainty Bess je "úzká", vzpřímená růže. Mívám ji hodně napadenou skvrnitostí.
Golden Wings je rozložitá, prosperující. Má květy sem tam rozeseté na keří, na rozdíl od D.B., jejíž květy jsou na výhonech nad keřem.

Já se většinou snažím sázet jednoduché růže na střídačku s plnokvětými, protože mi přijde, že vzájemným protikladem se víc zdůrazní krása obou.

Re:hodi se k sobe? 19. zář 2009 08:56 #1886

• honey
  • Expert Boarder
Zase mam co rozmyslet, ach jo. Nakonec to dopadne stejne tak, ze az si ji objednam, bude uz vyprodana :-} Docela peknou utilitku ma www.classicroses.co.uk - kde se pod zvolenou ruzi zobrazuje seznam ji podobnych, doplnkovych ruzi. Peter Beales, pod jehoz 'imperium' ten web spada ma v tomto duchu udelany i tisteny katalog. Nejdriv to na me pusobilo jako totalni chaos...zatim jsem si ruze prohlizela podle jejich zarazeni /druhu. Jejich katalog je ovsem serazeny podle kategorii - napr. ramblery: dale podle barev, napr. bila a dale podle velikosti. Pak nasleduje zluta a opet podle velikosti, cervena.... Takze razeni pro cloveka, ktery si rekne napr. chci mnohokvetou ruzi, tmave purpurovou, 60-90 cm.... No, doporucuju si ten katalog objednat jak pro ten jiny uhel pohledu tak proto, ze je v nem popsano obrovske mnozstvi ruzi. Posilaji ho zadarmo do cca 14 dnu.

Re:hodi se k sobe? 19. zář 2009 09:42 #1888

• dresla
  • Moderator
Měla bych ji tu mít taky naočkovanou, kdyby je vyprodaly. Jo....musím už sepsat ty seznamy, tj. projít pole. Ještě nemám donaočkované ani anglické poklady, ach jo - proč nemůže mít den 40 hodin.

Takhle řazená je i RHS encyklopedie rostlin. Pro začátečníky, kteří neznají latinské názvy ideální. Přehledně rozdělená na stromy, keře, trvalky, skalničky cibuloviny a kdovíco ještě. Každá skupina ještě podle doby kdy je zajímavá a podle barevné škály. Kniha byla i přeložena do ČJ, jen bylo k překladu použito starší vydání a neobsahuje značení rostlin, kt. získaly "pohárek" - RHS Award.

Re:hodi se k sobe? 19. zář 2009 10:22 #1889

• honey
  • Expert Boarder
a tak tu mam. Takova velka, tmave zelena. Tenkrat byla v knihkupectvi jeste nejaka vinova - tusim venovana ovocnym stromum?? Nemela jsem dost penez na obe, vybrala si tu zelenou a kdyz jsem o par let pozdeji shanela i tu vinovou, uz ji nikde nemeli.... Ty jeste ted ockujes??

K tem francouzkam, co jsem je tu nekde vypisovala, bych si rada letos na podzim vysadila prave jeste Dainty Bess, Golden wings, potom se mi moc u pana Sipa zalibila Blossomtime a zvazovala jsem udelat si skupinku karafiatokvetych ruzi Fimbrata, F.J.Grootendorst a Pink Grootendorst a nakonec jeste nekam Ledu. Mista mam v zahonech celkem dost, jenom musim promyslet co kam dat pobliz sebe. K tomu me ceka presazeni tri Queen of Sweden, protoze po letosku vidim, ze jsem pro ne nezvolila nejlepsi misto.. S tim casem jsem na tom taky na stiru ;-)

Re:hodi se k sobe? 19. zář 2009 11:47 #1890

• dresla
  • Moderator
Očkuju, naštěstí to ještě jde. Přivezla jsem z Anglie teď poklady, asi 60 odrůd, snad se zadaří. Mám mezi nimi třeba růži, jejíž listy voní intenzivně po kadidle. Jestli je to R.primula, nebo R.ecae se ukáže asi až při květu.

Jojo, a ještě byla hnědá. Mám je všechny 3. V Anglii je jich spousta, mám třeba ještě speciálku na růže a pak dvoudílnou rostlin, kde je ale všechno už řazeno podle lat. názvů a je tam víc informací. Jsou to knihy, do kterých i teď - v internetové éře často nahlížím.

Re:hodi se k sobe? 19. zář 2009 14:12 #1891

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Já se sem, s dovolením, přilepím. Dostala jsem dárek - 50 cibulek kosatců!:ohmy: Cožpak o to, jsou krásné, ale kam s nimi na malé zahradě ???
www.bakker-cz.com/r_11214-023/Další-cibu...tec-Gipsy-Beauty.htm
www.bakker-cz.com/r_11655-023/Další-cibu...-kosatec-Rosario.htm
Jediná možnost je na záhony k růžím.
Co myslíte, bude se ten modrožlutý hodit k Molyneux? A růžový k Queen of Sweden?

Re:hodi se k sobe? 20. zář 2009 12:19 #1893

• honey
  • Expert Boarder
ja s kosatci u ruzi nemam zatim zadnou zkusenost. Pripada mi, ze ty kosatce maji dost tuhy listi a jsou vysoky na to, aby se vesly mezi ruze a nejak si nevadili.. Asi to chce vychytat vzdalenosti. Jinak barevne jsou nadherny - jak ruze, tak ty kosatce. To je otazka dost individualniho vkusu, jestli dat prednost kontrastu nebo doplnkovy barve.. Neco od Delbarda:
delbard.jpg

Re:hodi se k sobe? 21. zář 2009 19:55 #1901

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
No, vzhledem k tomu, že mám pouze dvě možnosti (buď zasadit k růžím, nebo tím "obšťastnit" někoho jiného), tak to asi zkusím. Dát pryč je můžu vždycky, ale přijde mi to škoda. U těch růžových by asi problém být neměl. U kamenné zdi mám zasazené 2Queen, mezera, M.Sackler, mezera, 2Queen. Takže do těch mezer, barevně se to bude hodit určitě, uvidíme, co udělá ten tvar.
U těch modrých trochu přemýšlím, ale Molineux jsou krásné spíš takovým nenápadným způsobem, takže se to snad taky tlouct nebude a ta výrazná žlutá v obou případech by to mohla spojit.Mimochodem, vysadila jsem letos na konec toho záhonu pár nízkých lilií. Nevzešla ani jedna, ale za to se jim do sadby připletl jeden žlutý gladiol, který zas vzešel až moc (cca 140cm). Takže tam ty mečovité tuhé listy byly taky a ani to tak špatně nevypadalo.
Stejně si musím počkat až na příští rok - takže uvidíme...;)
Následující uživatel poděkoval: vydrik

Re:hodi se k sobe? 21. zář 2009 22:03 #1906

• dresla
  • Moderator
Zuzano, já s nimi zkušenost nemám, protože jsem se vždycky (nevím proč - snad jsem někde něco slyšela) obávala jejich mrazuvzdornosti. Mám je spojené s řezanými květinami, modré hubené jemné kosatce. Ty tvoje vypadají trochu mohutněji.
Sázím kosatce (sibiřské) ráda s pivoňkami.
Gůglila jsem si je, protože mě zajímalo, jak je kdo používá, jeden obrázek byl s trsem, ostatní byly jednotlivě nařídko nasazené cibulky (což z holé země nevypadá úplně 100%). Možná by mohly vyrůstat zpoza nějaké rozkladité trvalky typu kakost, devaterník ap.
Moderátoři: Eva L., Květa