Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Růžové kombinace 19. bře 2017 09:52 #317188

• Viki
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 273
Objednala jsem si na jaro Chippendale, ale netuším, ke které růži ji nasadit. Místo mám u Crocus rose, Carolyn Knihgt, The Shepherdess nebo by se spíš hodila k tmavější Darcey Bussel? Díky za rady...

Růžové kombinace 19. bře 2017 10:10 #317189

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
dobrá volba - doufám že počítáš s nárůstem .nikde jsem nečetla , že by mohla být tak velká jako moje . no a je :silly: kombinace barev ?každý jak se mu líbí . já ji mám vedle Augusty Louise - Chippendale postupem kvetení barvu mění - nejdříve je tmavší oranž květ - později do světlého . už se tady řešilo kde co - ale oranžovou růži k pivoňkově červené / Darcey / bych nedávala .

DSCN8802.jpg

chippendale2.jpg
Poslední úprava: 19. bře 2017 10:13 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta, Regina, Viki

Růžové kombinace 19. bře 2017 10:16 #317190

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Viki, těžko říct.
Záleží, k čemu tíhneš a jakého efektu chceš dosáhnout. S tmavou růží to bude pěkný dynamický kontrast, bude to na sebe určitě strhávat pozornost. S ostatními z té sestavy to bude spíš harmonické tón v tónu a bude to chtít na oživení nějaké výraznější doprovodné trvalky, aby to podtrhly. Alemožná máš klidnou harmonii radši než kontrasty. Každý to vnímá jinak ;) .
Pozor na výšku, pokud jsem zaznamenala, bude Chippendale v dospělosti docela kus, takže drobnější růži je třeba dostat před něj.

Zde odkaz na srovnávací fotku, vyber si sama, co ti víc ladí oku : helpmefind.com/rose/l.php?l=21.276769

Pro mě je Chippendale docela těžce kombinovatelná, proto jí mám v záhonu s dalšími takhle měňavými ( Mary Ann, Sweet Blondie) a plánuju podsadbu šalvějí Caradonnou. Ona přechází od jasně oranžové po růžovou. Podobnou měňavku Marii Curie mám pak v záhonu s Gospel, ale je to loni sázené a v květu se nepotkaly, takže ještě nevím, jestli budu spokojená. Zatím se zdá, že ano, ale může se stát, že v určité fázi odkvétání dostanou jedna nebo druhá odstín, který mi bude vadit :unsure:
Poslední úprava: 19. bře 2017 10:17 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Viki

Růžové kombinace 19. bře 2017 10:19 #317191

• Viki
  • Expert Boarder
No právě kvůli tobě, Kajo, jsem si ji objednala:-) Jak ji máš vysokou? Takže rozhodně ji dám k plotu. Objednala jsem si po shlédnutí tvých fotek i Pomponellu, tu dám kousek od Queen of Sweden, to bude asi jak trpaslík s obrem. Potřebují Chippendale a Pomponella nějakou podporu? Má mi dorazit ještě The Shepherdess, ale vůbec jsem z těchto stránek nezjistila, jestli je nakonec spíš růžova nebo do lososova... takže taky netuším kam s ní.
Poslední úprava: 19. bře 2017 10:30 od Viki.

Růžové kombinace 19. bře 2017 10:29 #317194

• Viki
  • Expert Boarder
Jani diky, kontrast by mi nevadil, tak ji nakonec asi dám k Darcey Bussel a možná přidám ještě 1 světlejší. Původně jsem chtěla Crocus, nikdy jsem ji neviděla naživo, v internetových zahradnictvích vypadá nažloutlá, na jiných fotkách smetanovolososová, myslíte že by k tém Chippendale a Darcey šla? Nebo bych k nim na podzim objednala Lichfield Angel, kterou mi k Darcey doporučila rok.zaruka.
Poslední úprava: 19. bře 2017 10:30 od Viki.

Růžové kombinace 19. bře 2017 10:42 #317196

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Viki, napsala jsem teď dlouhý příspěvek a najednou se mi to celé smazalo, takže znovu,a le stručněji:

Pomponela je velká košatá ( až 2x2m), Queen of Qw. štíhlá ( 0,4x1,2m) a má silný nádech do lososova. Pokud je nelze dát jinak než k sobě, pak mezi ně dej něco bílého ( růži , nebo bílou mavuň ).

Crocus Rose opravdu má ve stavu rozkvétání nádech do žluta, později bledne do krémové. Napodzim budou barvy všech výraznější ( můžou za to nižší teloty). Určitě by se k tomu jedna světlejší hodila, ale je třeba vybrat spíš nějakou do meruňkova : helpmefind.com/rose/l.php?l=21.259880 , než do žluta.
Následující uživatel poděkoval: Viki

Růžové kombinace 19. bře 2017 11:26 #317198

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Viki - já ji neměřila , ale za ní je asi 150 cm plot. jak píše Jana -barva měńavá - od oranž po světle růžovou . myslím , že by ten Crocus i mohl být . te´d jde ještě o to - kdy která z těch dvou kvete . jestli se potkají .

comtessa_2017-03-19.jpg

ještě je tam malá Comtessa. / to jako nevím jak se tam narvou . ;)
Poslední úprava: 19. bře 2017 11:43 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Marta, Viki

Růžové kombinace 19. bře 2017 13:31 #317199

• Viki
  • Expert Boarder
Byla jsem se podívat na ten záhonek, má jen 0,9m x 1,5m, pokud je Chippendale tak vzrůstná a Darcey taky, tak to stejně bude max. na 3 růže - buď Chippendale vzadu a Darcey po stranách, nebo pro Chippendale vymyslím jiné místo... (což bude problém) a dám k němu objednanou Crocus nebo The Shepherdess. Pomponella asi poputuje k babičce, chtěla jsem ji k plotu, kde bych ráda odstínila sousedy a nadchla mě ta výška. Můj problém je malá zahrádka - nudle u řadovek, nekvalitní půda, strašně jílovitá, tak si občas připadám jak krtek, když tu dělám jámy na růže. Navíc otočená k jihu - strašná výheň, žádný stín. Takže růže bych měla sadit na podzim, až mám všechny jámy připravené... Jenže babi si přála nějakou růžovou k narozeninám a už jsem jela, objednala jsem 7 růží (a nejradši si všechny nechala), netuším, kam je dát a to už mám na podzim další favoritky. Ještě že babi má velkou zahradu... Taky se mi občas příspěvky vymažou, tak už si je před odesláním radši kopíruju :-)

Růžové kombinace 19. bře 2017 13:53 #317200

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Viki, s malou zahradou musíš vybírat růže buď úzké nebo malé :unsure: .
0,9x1,5m - to je spíš jen na dvě růže velikosti Darcey ( + nějaký světlý letničkový doprovod) nebo 3 menši růže.

Růžové kombinace 19. bře 2017 15:00 #317202

• Viki
  • Expert Boarder
Kajo, ted si teprve pomalu pročítám diskuzi, já myslela, že Darcey je hodně tmavá a tím pádem se bude k chippendale hodit... takže je spíš červená? tak to by byla divočina, tak ji dám k nějaké světlé
Moderátoři: Eva L., Květa