Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Terminologie růží

Re:Terminologie růží 29. led 2010 18:09 #3337

• Vlaďka
Ahoj Kájo, no to je ta, co mám také. Ale vyšla ještě jedna, přímo od Větvičky, a tu jsem ještě neměla v ruce, tak by mne zajímalo, jestli ji někdo máte? Je prý jen s kresbami? Ale asi zase víc textu...

Re:Terminologie růží 29. led 2010 21:37 #3338

• Elina
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 38
Free flowering - Volne kvetouci - Kvete celou sezonu.

Re:Terminologie růží 29. led 2010 23:44 #3339

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Elino, díky moc.

Kájo, to je ta kniha, ve které je úchvatná fotografie Othella.

Vlaďko, knihou přeloženou Václavem Větvičkou myslíš Kájin lexikon?
Z více zdrojů jsem letos slyšela, že pořizují nějakou novou encyklopedii k Vánocům. Možná to pletu a jednalo se o zahradnickou, ne růžovou.

Ano myslím ilustrovanou knihu Růže z Aventina knihy.abz.cz/prodej/ruze-4
Odrůd v ní moc nenajdeš, spíš kniha popisuje botanické růže a jejich křížence (historické růže), z novějších kultivarů takové ty milníky, nebo jak je označují Pelcovi - světové růže.

Re:Terminologie růží 30. led 2010 15:47 #3343

• Vladka
Ano Dreslo, to myslím ten lexikon, také zlevněný z Teska;) , kdyby vyšla ještě nějaká další, dej vědět.

Re:Terminologie růží 31. led 2010 07:03 #3345

• honey
  • Expert Boarder
Ja mam od Vetvicky tu z Aventina, doplnenou kresbami. Jsou tam uzasne popisy historie vzniku jednotlivych ruz,hlavne botanickych jak pise Dreslai...v tom je neprekonatelna. Co se tyka terminologie - na zacatku knizky je nekolik obrazku kvetu: jednoduchy, poloplny, kvet anglickeho typu ruze,.... takze nejaky podrobnejsi popis jednotlivych podob anglicanek nebo historickych ruzi, se nekona. Jinak neni nijak draha, urcite se vyplati ji mit.

Re:Terminologie růží 26. led 2011 11:26 #243384

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Promiňte začátečníkovi jaký je rozdíl mezi ramblery a climbery?

Re:Terminologie růží 26. led 2011 11:59 #243387

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Climbery mají silné výhony, kterým stačí jedna až dvě opory, větve přirozeně klesají do stran
bez vyvazování (a na nich tvoří květonosný obrost). Mají jednoduchí i plné květy.
Většina odrůd opakovaně kvete na úkor růstu. Kvetou ve dvou vlnách, v červnu a/až září.
Obvykle dosahují výšky 2-3 m. Climbery velkokvětých růží u nás silně promrzají.
Naši zimu a předjaří špatně snášejí také pnoucí růže žluté barvy a odrůdy climberů původem
z teplejších oblastí.

Ramblery mají řídké, měkké, tvárné výhony. Snad se ohýbají podle pevných, různě tvarovaných opor,
například loubí, bran, pergol či mřížoví besídek a stěn domů. Jejich výhony dosahují délky až několika m,
například u sorty ´Kiftsgate´ až 10 metrů. Jsou-li vysazeny ke stromu, vytvoří celistvý plášť utkaný z listů
a květů. Pro takové neobvyklé partnerství jsou vhodné třeba staré ovocné stromy. Většina ramblerů kvete
jedenkrát v roce neobyčejným množstvím květů. Dřevo těchto růží lépe vyzrává a je celkově mrazuodolnější.

Zdroj: Naše krásná zahrada - Speciál Růže pro každou zahradu - upraveno, speciál vřele doporučuju

Re:Terminologie růží 26. led 2011 12:16 #243391

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
jaja99 wrote:
Promiňte začátečníkovi jaký je rozdíl mezi ramblery a climbery?

Rambler, měkké dlouhýé šlahouny, mívá protisměrné ostny, kvete většinou 1x
Climber vytváří pevné a silné pruty, kvete často opakovaně, někdy se dá i pěstovat bez opory.

www.garten.cz/a/cz/3202-pnouci-ruze-climbery-ramblery-1/

Re:Terminologie růží 26. led 2011 12:21 #243392

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Amazonko to chceš říct, že ta moje slavná půdokryvka s protisměrnými ostny (co se do ní synek tak lapil) je rambler a měla jsem ji vyvazovat? A tudíž není půdokryvkou :woohoo:

Re:Terminologie růží 26. led 2011 12:50 #243398

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
jaja99 wrote:
Amazonko to chceš říct, že ta moje slavná půdokryvka s protisměrnými ostny (co se do ní synek tak lapil) je rambler a měla jsem ji vyvazovat? A tudíž není půdokryvkou :woohoo:

To je dost dobře možné :) A logické. Clematis taky může dělat půdopokryvku, stejně tak břečťan. Proč ne rambler. I paní Lili to píše.

Lili (336) 6.4.2008 15:55
Rambler s měkkými dlouhými šlahouny se rozloží na zem a vytvoří půdopokryvný keř výrazně širší než vyšší.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa