dresla wrote:Pomooc!
Od více lidí jsem slyšela chválu na planou růži rostoucí volně, která voní po jablkách. Nikdy jsem ji v přírodě nepotkala. Pátrala jsem po ní a našla rosa rubiginosa (eglanteria)
www.helpmefind.com/rose/pl.php?n=21387&tab=1
Dnes při dohledávání růže vhodné pro výrobu vína jsem objevila, že HMF u rosa villosa (pomifera) udává taky jablečnou vůni, dokonce ji Němci pojmenovávají Apfelrose
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.5395 Jen pro zajímavost Karpatia s vysokým obsahem vitaminu C je právě tahle villosa.
Zajímalo by mě, která je ta jablečná z českých pangejtů?
Ahoj Dreslo
u těhle dvou vznikají zmatky díky nepřesným názvům, ale v reálu by je určitě nikdo nezaměnil.
Tu první o které mluvíš (Rosa rubiginosa) kdosi v záchvatu básnické tvořivosti nazval "jablkovonnou" a vypustil to na internet, jenže ona se česky jmenuje Růže vinná (syn. Rosa eglanteria). S jablky má společnou opravdu jen tu vůni - voní tak její listy. Je to oblíbená botanická růže p. Větvičky, on tvrdí že je v parnu cítit na dálku. Když nám jí kdysi přinesl na přednášku, tak můžu potvrdit, že ty nařezané větve skutečně krásně voněly po kyselých jablkách. Pro laika je prakticky nerozeznatelná od R. canina, v přírodě je poměrně vzácná, ač "očuchávám" každou podobnou, ještě jsem jí volně rostoucí nepotkala.
Ta druhá (Rosa villosa, syn. Rosa pomifera) se česky jmenuje Růže jablíčková a její šlechtěnec "Karpatia" je slovenského původu. Listy ani květy po jablkách nevoní, to "jablíčková" stejně jako německé "Apfelrose" získala díky velikým šípkům, které někomu připomínaly jablka.(viz foto ze začátku července - ještě narostou!). Obsah vitamínu C je v nich sice menší než u obyčejné caniny ale zato má obrovský objem dužiny a proto je obzvláště vhodná pro marmelády (a výrobu vína?). Jinak z hlediska estetického je to krásný keř, její listy jsou jemně hedvábné, na dotek jakoby sametové, zářivé veliké baculaté červené šípky vyniknou na pozadí stříbřitě šedých listů. (krásné fotky villosy má Žlebčík)