Heleno, pěkný nápad. Ať vám to vyjde a růže dělají jen radost, tak jak je to zamýšleno.
Asi záleží, zda chceš/te výsadbu pojmout jako "veřejnou" zeleň, tj. vše maximálně odolné, umravněné
anebo ponechat trochu prostoru pro jisté nedokonalosti. U kapličky by mě osobně byla bližší druhá varianta.
Takže bych zabrousil do starých a/až botanických růží.
Pokud plánuješ zůstat u Kordese a veřejné zeleně, pak má v katalogu (možná i na webu) sekci právě s těmito růžemi.
Patří do ní např. Larissa, nedávno diskutovaná v Kordes diskusi.
Mme Legras de st. Germain, Mme Hardy (obě na DODu u Dresly nádherné), rugosy (vůně, odolnost, pěkný keř, šípky).
Stolístky...
Ze zmiňovaných jsem všema deseti pro Ballerinu, možná Stanwell (nemám, neznám, mám ve višnotýsku).
Diamant - držel jsem ji u Chládka v ruce asi třikrát, už se mnou jednou dojela i k pokladně, nakonec jsem
se nemohl vypořádat s těmi jejími listy - jsou takové tmavé, ponuré, veřejnozeleňovité. Nevím, jak to jinak popsat...
Naopak mi učarovala Medeo, velice krásné kvítky, s tím kouzlem, které má Ballerina.
Líbí se mi Vierge Folle, Paris 2000, White The Fairy, The Fairy a staré růže.
Centenaire de Lourdes - krásná a jemňounce voňavá růžička, její klady umocňuje i to, že ji tř. Kordes používá pro další šlechtění.
Její název je ke kapličce více než příhodný, myslím.
PS: ADR není "jen" o mrazuodolnosti. Chci říct, růže s ADR nemusí nutně (všechny) patřit mezi extra mrazuodolné.