Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růže ke kapličce v polích

Růže ke kapličce v polích 30. dub 2010 07:21 #6086

• honey
  • Expert Boarder
Rada bych s vami probrala, jakou ruzicku vysadit ke kaplicce v polich, ktera byla nedavno krasne zrekonstruovana. Ruzi bych preferovala historickou, velmi mrazuvzdornou a chorobam odolnou a nenarocnou....prece jen dostane zalivku max. 1 x za tyden. Tedy nejakou albu nebo gallicu? Historicky by tam byla idealni napr. Alba maxima, ktera se vysazovala na starych hrbitovech apod. Premyslela jsem ale o nejake ruzove, aby trochu vedle bile kaplicky vynikala. Vysokou aspon 150cm. Mozna ale i bilou, proc ne... Prikladam obrazek kaplicky. Vysadila bych ji k boku kaplicky.
STUDANKA_0A.jpg
Poslední úprava: 08. srp 2011 18:53 od HonzaPM.

Re:ruze ke kaplicce v polich 30. dub 2010 12:42 #6117

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
:) stanwell perpetual sice není galica..ale je nádherný, vysoký, zdravý a kvete celé léto..
P6190168.JPG
Následující uživatel poděkoval: Skokanka, Marta

Re:ruze ke kaplicce v polich 30. dub 2010 12:44 #6118

• lanling
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 475
gardener.blogg.se/images/2008/2008_0617e...olm0037_11396428.jpg stanwell p.

nebo menší pokryvné..sytě růžové či červené by byly také pěkné..kontrastní..:)
či plané růže, ty jsou také kouzelné.. v jednoduchosti je... :)

Re:ruze ke kaplicce v polich 30. dub 2010 18:29 #6164

• ZuzanaCh
Ke historické kapličce by to asi chtělo něco jednoduššího. Třeba jako Complicata.
Complicata.jpg

Re:ruze ke kaplicce v polich 30. dub 2010 23:33 #6176

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Zrovna jsem řešila růži ke křížku :) . Paní chtěla nižší, vzpřímenou.

Ke kapličce si představuju růži, která ji bude zezadu "objímat". Nějakou trochu převislou, zasazenou k zadní hraně. Mně by tam seděla voňavá růžová stolístka, třeba centifolia Major. Nebo třeba damascena versicolor (York + Lancaster)

Pro představu, jak vypadají staré růže v květu, jsou dobré tyto fotky www.stauden-und-rosen.de/index.php?seite=park_14&id=2

Re:ruze ke kaplicce v polich 01. kvě 2010 08:00 #6188

• honey
  • Expert Boarder
Jakou jsi vyresila nizsi vzprimenou ke krizku? Uz mame u nas za posledni dva roky zrekonstruovane tri, tak se vyradim u kazdeho s jinou :-) Libila by se mi k vysokemu krizku pnouci, problem s temi pamatkami ale je, jak tam tu ruzi chytnout a tvarovat. Musela by sama nejak pekne drzet. Zadne draty nebo lehka konstrukce z roxoru neni mozna.

Re:ruze ke kaplicce v polich 02. kvě 2010 18:03 #6242

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Paní chtěla Cardinal Richelieu. Protože chtěla zároveň nižší a vzpřímenou, nakonec padla volba na Belle de Crecy.

Jak je kaplička vysoká? Těžko se to z fotky odhaduje.
Napadla mě ještě Hansa, dělá velký samonosný keř, opakuje, ale hlavně se na podzim pěkně barví.
A ještě jedem tip. Kamarádka má nějakou babičkovskou stolístku (ony bývají takové nohaté, řidší keře) a má u ní glaucu. Takže člověk vidí spíš listy glaucy a v nich velké růžové plné květy, doplněné drobnými kvítky a na podzim šípky. Keř glaucy přitom poskytne stolístce oporu.

Re:ruze ke kaplicce v polich 03. srp 2010 14:53 #14791

• JitkaU2
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1177
Zdravím Vás všechny a mám taky prosbu - chtěla bych na hřbitově za pomník zasadit růži. Jsou tam zatím dva staré jalovce, ale po letošní zimě nevypadají už hezky (možná se budou muset kácet). Takže pak už tam bude totální úpal (i teď tam je). A podmínky sucho, chudá kamenitá půda a místo ČM vysočina, havlíčkobrodsko. Napadá Vás něco?

Re: ruze ke kaplicce v polich 08. srp 2011 18:38 #265618

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Posunuji toto téma nahoru, protože bych ráda poprosila o radu, zkušenosti a nápady - nejedná se sice o kapli v polích, ale na návsi, ale téma je příhodné.

Vymysleli jsme si u nás ve vsi u kaple růžovou výsadbu, barvy bílá, růžová. Jde o pruh, kolmý ke kapli (šíře cca 120 cm, délka cca 7-8 metrů), pohledový z obou stran, který má u zdi kaple mírné rozšíření do oblouku (na cca 150 cm). Na druhé straně je rozšíření širší (asi 250 cm), pohledově dominantní. Vymyslela jsem rozčlenění do tří částí: v rožšíření u zdi kaple keř, výška kolem 100 cm, potom v pásu půdopokryvné růže cca kolem 50 cm a na konci vyšší keř, klidně do 200 cm.
A teď růže. Měly by kvést opakovaně, ideálně celé léto, velmi zdravé, odolné, aby vydržely úpal (zalévání není problém), hodně mrazuvzdorné (proto hodně Kordesovky s ADR).
Představa: u kaple sesazení 3-5 ks Ballerina nebo Mozart nebo Angela (možná moc řvavá);
pás: cca 20 ks Innocencia nebo Diamant nebo Escimo;
konec: no, tady jsem bezradná. Nerada bych, aby se musela růže vyvazovat do opory, ale pokud by bylo nezbytí, tak by snad konstrukci někdo udělal. Možná Uetersens Rosenprinzessin nebo z jiného soudku Stanwell Perpetual - Lanling jí v této diskusi navrhuje (podle té mojí, na jaře sázené, nedokáži odhadnout, jak moc opakuje a jak se chová jako keř). Nebo Lavander Lassie či Felicie, doporučované jako velké růže ve Voňavých růžích.
Děkuji.

Re: ruze ke kaplicce v polich 10. srp 2011 10:30 #265824

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Heleno, pěkný nápad. Ať vám to vyjde a růže dělají jen radost, tak jak je to zamýšleno. :up

Asi záleží, zda chceš/te výsadbu pojmout jako "veřejnou" zeleň, tj. vše maximálně odolné, umravněné
anebo ponechat trochu prostoru pro jisté nedokonalosti. U kapličky by mě osobně byla bližší druhá varianta.
Takže bych zabrousil do starých a/až botanických růží.
Pokud plánuješ zůstat u Kordese a veřejné zeleně, pak má v katalogu (možná i na webu) sekci právě s těmito růžemi.
Patří do ní např. Larissa, nedávno diskutovaná v Kordes diskusi.

Mme Legras de st. Germain, Mme Hardy (obě na DODu u Dresly nádherné), rugosy (vůně, odolnost, pěkný keř, šípky).
Stolístky...

Ze zmiňovaných jsem všema deseti pro Ballerinu, možná Stanwell (nemám, neznám, mám ve višnotýsku).

Diamant - držel jsem ji u Chládka v ruce asi třikrát, už se mnou jednou dojela i k pokladně, nakonec jsem
se nemohl vypořádat s těmi jejími listy - jsou takové tmavé, ponuré, veřejnozeleňovité. Nevím, jak to jinak popsat...
Naopak mi učarovala Medeo, velice krásné kvítky, s tím kouzlem, které má Ballerina.

Líbí se mi Vierge Folle, Paris 2000, White The Fairy, The Fairy a staré růže.
Centenaire de Lourdes - krásná a jemňounce voňavá růžička, její klady umocňuje i to, že ji tř. Kordes používá pro další šlechtění.
Její název je ke kapličce více než příhodný, myslím.

PS: ADR není "jen" o mrazuodolnosti. Chci říct, růže s ADR nemusí nutně (všechny) patřit mezi extra mrazuodolné.
Poslední úprava: 10. srp 2011 10:44 od HonzaPM.
Moderátoři: Eva L., Květa